Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POSLJEDNJE OBRAĆANJE MEDIJIMA

BJELICA I PETKOVIĆ OTKRILI PLAN ZA RUŠENJE ATALANTE Dinamov hit-napadač umirio navijače i poslao snažnu poruku, trener otkrio recept

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. studeni 2019. 19:06

Čim se približite San Siru, već izvana vas zapuše njegova karizma, nogometna veličina i arhitektonska monumentalnost. Kakve su sve nogometne veličine ovdje igrale, koliko su velikih utakmica vidjele te tribine. I koliko su trofeja zajedno osvojili Inter i Milan, to možete vidjeti i osjetiti na svakom koraku. Nije čudno da mnogima ovdje zaklecaju noge kad istrče na travnjak, San Siro ili Giuseppe Meazza će za svoje standarde biti poprištem jedne obične, prosječne utakmice. Jer, Atalanta ni u talijanskim, kamo li u europskim okvirima, nije velika momčad, bliža je 'liliputancu' koji sanja da će se približiti Guliverima, a Dinamo je, koliko god bio dobar, za talijanske novinare ipak tamo neki klub iz Hrvatske. Da, gledaju Talijani (mislim ona medije i navijače, igrači si valjda više to neće dopustiti) Modre i dalje svisoka, kao da su zaboravili onih maksimirskih 4:0. Pitaju za sastav, čude se nekim igračima koje su već mogli vidjeti na djelu i pričaju kako Atalanta sigurno neće ponovno pasti. Da joj se Maksimir neće ponoviti.

Video: Mihovil Mekić

Bez obzira što je s druge strane 'samo' Atalanta, za Modre je ovo velika utakmica i velika prilika. Bilo bi nepravedno napisati i poručiti kako moraju u 'nogometnoj Scali' pokazti da imaju muda, da imaju karakter, da su hrabri i da imaju klasu. Jer, sve su to već pokazali u ovih godinu i pol dana, sve to ih je i dovelo u situaciju da su u Milanu došli s mislima da na tom legendarnom travnjaku mogu osigurati europsko proljeće.

- Veliki je privilegij igrati Ligu prvaka sa šansama da se prezimi i u Ligi prvaka ili Euroligi. Dinamo je godinama bio momčad koja je dosta neslavno prolazila u Ligi prvaka, a mi smo sada u situaciji da imamo šanse za prolaz i to bez obzira kako odigramo na San Siru - rekao je Nenad Bjelica, ali svjestan da puno toga može riješiti već u Milanu.

- U dobroj smo formi, dobro igramo, pokazujemo kvalitetu i protiv najjačih protivnika u HNL-u i Europi. Atmosfera među igračima je odlična i s velikim raspoloženjem čekamo utakmicu. Idemo isto kao u prvoj utakmici. Agresivno, disciplinirano, odgovorno, napadački, jer i oni tako igraju. Tako moramo i mi igrati i tako ćemo im se suprotstaviti pa ćemo vidjet kako će biti. Vidjet ćemo kakav će biti njihov pristup, to ne mogu pretpotstaviti. Mi ćemo ući odlučni hrabro, na pobjedu - poručio je Bjelica.

Da, Modri večeras idu po pobjedu, iako bi i bodom već imali osigurano europsko proljeće. U Europskoj ligi, doduše, ali i to je 'vrabac u ruci'. No, oni žele sve, žele drugi krug Lige prvaka, jer su u dosadašnjim utakmicama pokazali da vrijede tog društva.

Video: Mihovil Mekić

Imali su Šahtar na koljenima u obje utakmice, u onoj zagrebačkoj već slavili tri boda, ali nogomet im se brutalno narugao. I posalo svojversnu poruku kako nije baš jednostavno osigurati prolaz kroz Ligu prvaka, kako se tu puno toga mora poklopiti, preskočiti puno prepreka i stepenica.

Nakon tog Šahtarova preokreta, kad su Ukrajinci došli od pakla do raja, mnogi su upitali je li Dinamo u tih zadnjih nekoliko minuta promašio europsko proljeće. Je li to znak da ipak neće uspjeti, ili će po onoj 'sreća jednom mora i vratiti', Dinamu na kraju ipak svanuti?

- Odlučili smo ići težim putem, ali u zadnje dvije utakmice polsije tog Šahtara pokazali smo da smo fokusirani na igre i pobjede, svladali smo Rijeku u gostima 5:0 i bili dobri protiv protiv Hajduka, odigrali smo kvalitetnu utakmicu. Nije taj remi ostavi traga na nama. U vrlo dobrom smo stanju, atmosfera je odlična i vjerujem da ćemo odigrati još jednu dobru utakmicu - rekao je Bjelica, koji je pomagao i službenom prevoditelju u prijevodu odgovora na talijanski ili na hrvatski ako je Dinamov trener odgovarao na talijanskom.

I Bruno Petković bio je pred talijanskim novinarima, mnogi ga u Italiji ocjenjuju, uz Olma, najboljim Dinamovim igračem. Nisu u krivu. No, pritom i stalno pokušavaju pronaći odgovor zašto je eksplodirao tek u Dinamu, zašto nije mogao u Italiji ovako igrati.

- Dok sam bio ovdje u Italiji, bio sam isti igrač, ali sam igrao drugačiji nogomet. Nisam igrao na ovakvoj razini, psihološki nisam bio isti igrač. Napredovao sam mentalno, u talijanskom nogometu ima puno taktike, nema prostora za kreativnost. A u Dinamu sam našao prostora da dišem, tu me shvaćaju, osjećam se odlično - rekao je Petković, a onda u tom svjetlu prokomentirao i odlične rezultate koje zadnjih godina radi Atalanta.

- Svjestan sam kako je teško igrati u ovoj ligi, kako je teško držati konstantu i Atalanta radi sjajan posao. Ima kontinutiet i to zaslužuje respekt. Gledao sam utakmicu protiv Juventusa, Atalanta je dominirala, ne bi nitko rekao ništa da je bilo 3:0 na poluvremenu. Ali, fokusirani smo na svoju momčad i na svoju igru, znamo što mi i kako moramo i to želimo napraviti.

Hoće li neki suigrači možda biti impresionirani San Sirom, veličinom tog stadiona na koji će mnogi prvi put istrčati?

- Igramo na stadionu na kojem svatko dijete mašta igrati i na prvu te San Siro može impresionirati. No, mi smo vrlo mirni i staloženi. Odigrali smo već puno tih povijesnih utakmica, s nogama smo čvrsto na zemlji i znamo po što smo ovdje došli.

Bio je nakon Hajduka ozlijeđen, boljelo ga je koljeno, trenirao je manjim intenzitetom?

- Osjećam se jako dobro. Dobio sam nezgodan udarac u koljeno i čisto iz mjera predostrožnosti sam odmorio jedan trening više. Ali za utakmicu sam maksimalno spreman.

Nahvalio je za kraj i Marija Pašalića, suparnika u utakmici na San Siru i reprezentativnog kolegu.

- Razgovarali smo malo u reprezentaciji, ali ništa pretjerano. No, po mnogima je bio najbolji igrače Atalante protiv Juventusa, to je velika stvar. Mario je odličan igrač, zaslužio je biti u reprezentaciji, zaslužio je biti i u toj važnoj ulozi u Atalanti - zaključio je Petković.

Glavno je da je spreman, oran za još jednu veliku predstavu, s pravim Petkovićem Dinamu će cilj sigurno biti lakše ostvariti

Video: Mihovil Mekić

U prvoj je utakmici iznenadio je Atalantu, sprema li štogod novoga i u Milanu?

- I da imam novo iznenađenje, neću ga otkriti. Bili smo tada perfektni, imali i malo sreće, ali ovo je potpuno drugačija utakmica. Igra se kod njih, domaćini su, bolje nas znaju, ali nadamo se pozitivnom rezultatu i dat ćemo sve od sebe da ga ostvarimo. Sretni smo i što naši navijači dolaze u tolikom broju, bit će nam podrška i vjerujem da će nas svojim navijanjem gurnuti do pobjede.

A koliko Modri žele pobjedu, koliko su svi u tome, možda će dočarati informacija da su u Milano pristigli svi igrači. I oni koji igraju, i oni koji su ozlijeđeni. Poput Komnena Andrića, koji, usput, na nozi ima tetovažu San Sira, već odavno, a sinoć je na njega istrčao. Neće igrati, još se nije oporavio, kao ni Marko Lešković, Sandro Kulenović došao je na štakama, tu je i Nikola Moro kojega je 'maknuo' crveni karton. Ali, svi će večeras biti na San Siru i bodriti suigrače prema cilju. Svi toliko žive za uspjeh!

UŽIVO:

--------------------------------------------------

BRUNO PETKOVIĆ:

- Dok sam bio tu, bio sam isti igrač ali sam igrao drugačiji nogomet. Nisam bio psihički snažan kao danas. Svjestan sam težine utakmice, Atalanta je zadnjih par godina složila sjajnu ekipu i igra dobro zadnjih godina. Što se tiče njihove utakmice protiv Juventusa, u prvom poluvremenu su igrali sjajno. Nitko ne bi ništa rekao da su vodili 3:0. Mi se ne fokusiramo pretjerano na njih, već na sebe. Znamo kako treba protiv njih i što treba učiniti za uspjeh.

- Igrati na stadionu na kojem svako dijete mašta da će zaigrati je nešto veliko. Može te impresionirati, ali mirni smo. Jako puno smo u dvije sezone odigrali povijesnih utakmica. Nogama smo čvrsto na zemlji, svijesni smo gdje smo došli i nećemo biti impresionirani San Sirom.

- Osjećam se jako dobro. Dobio sam možda nezgodan udarac i čisto iz mjera predostrožnosti sam trenirao manje nego što je bilo predviđeno. Ali, dobro sam.

- Napredovao sam psihički i mentalno. U talijanskom nogometu ima više taktike, u Dinamu sam našao prostora da dišem.

- Razgovarali smo Pašalić i ja u reprezentaciji, ali ništa pretjerano. Protiv Juventusa je bio njihov najbolji igrač. Biti to protiv momčadi koja dominira talijanskim nogometom velika je stvar. Zaslužio je biti u reprezentaciji, odličan je igrač.

NENAD BJELICA:

- U dvije-tri situacije s njima na Maksimiru smo imali sreće. Vidjet ćemo koliko će biti drugačije. Bolje nas znaju, domaćini su. Naravno da se mi nadamo pozitivnom rezultatu i da ćemo dati sve od sebe da ga ostvarimo.

- Solidno stanje u momčadi. Spremni su i Gojak i Gavranović. Tu je i Ademi. Nedostaje Moro zbog kartona. Dobro raspoloženje, dobro fizičko stanje, vjerujemo u dobru utakmicu.

- Igramo na punim stadionima i na praznim stadionima. Kada je atmosfera bolja, lakše je i lijepše igrati. Vidjeli smo da je na utakmicama sa Cityjem i Šahtarom bilo preko 25 tisuća ljudi. To je sjajno, tako će biti i sutra, igrat ćemo u lijepoj atmosferi.

- Jako smo sretni zbog navijača i nadam se da će nam svojim navijanjem pomoći.

- Odlučili smo ići težim putem, ali u zadnje dvije utakmice pokazali smo da smo fokusirani i psihički jaki. Nema posljedica nakon te utakmice protiv Šahtara, to smo pokazali protiv Rijeke i sada protiv Hajduka.

- Očekujemo jaku i agresivnu Atalantu, onakvu kakva je bila u utakmicama protiv Juventusa i Cityja, gdje je zaslužila i više. Znamo da će biti teško, fokusirani smo na našu izvedbu.

- Vidjet ćemo tko će sutra biti na terenu. Atalanta ima jako puno kreativnih igrača koje je teško kontrolirati jer se kreću po cijelom terenu. Trebat će nam komunikacija na travnjaku, preuzimanje igrača, koncentracija. Samo na taj način ćemo moći zaustaviti sve njihove kvalitetne igrače. Vidjet ćemo tko će igrati za njih sutra.

18.30 Bjelica i Petković izašli su pred novinare.

18.00 Na službenoj pressici GNK Dinamo očekuje se dolazak Nenada Bjelice i Brune Petkovića.

Linker
04. svibanj 2024 05:50