Tom Dubravec / CROPIX
ČUVAR MODRE MREŽE

NOVO EUROPSKO PROLJEĆE JE NA VIDIKU 'Nisam prorok da nešto obećavam...' BOLNA LEKCIJA IZ PROŠLOG SUSRETA 'Tada smo osjetili svu surovost nogometa!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. studeni 2019. 14:25

Reprezentativna "jedinica" Dominik Livaković tijekom kompletne sezone u velikoj je formi. Zapravo, ne samo ove, već dugi niz sezona Livaković brani sjajno i daleko je najbolji hrvatski vratar. Jedan je od najvećih aduta Bjeličine momčadi, a svakako i Vatrenih na Europskom prvenstvu na koje smo se plasirali.

Njegova pojava između vratnica djeluje tako sigurno i dominantno da imate osjećaj kako uopće ne može kiksati, da mu se pogodak može zabiti samo ako je to zaista neobranjivo. Jasno je, naravno, Livaković će u Milanu biti iznimno važan, možda i krucijalan igrač Dinama, Atalanta je izrazito napadačka momčad, može se očekivati da će dosta napadati, ispucati ogroman broj udaraca. On je jedan od zaloga Dinamove vjere u europsko proljeće.

Ima li u momčadi nervoze prije vjerojatno odlučujuće utakmice za europsko proljeće?

- Nervoza je uvijek prisutna, ali ona pozitivna. Već imamo dovoljno iskustva, tako da nemamo neku bojazan da možemo izgorjeti od važnosti utakmice.

Kako biste opisali Atalantu?

- Činjenica da je momčad iz vrha Serie A poziva na oprez i velik respekt. Nemamo se pravo zavarati rezultatom iz prve utakmice, u kojoj smo mi bili sjajni, a oni možda malo opušteni. Zaboravite tih 4:0 jer će se u Milanu igrati sasvim druga utakmica, u kojoj Dinamo ima svoju šansu. Uostalom, to smo pokazali u dosadašnjem dijelu Lige prvaka, u kojem nas nitko nije nadigrao. Jedino City, za koji znamo kakva je momčad.

Koji vam napadač Atalante izgleda najopasnije?

- Svi su opasni, ali nekako mi taj Zapata djeluje najnezgodnije. Jak je, moćan i malo mu treba da se gurne u priliku. Doduše, ne znamo hoće li igrati zbog ozljede. Ako bude igrao, na svu sreću, imam sjajne suigrače u obrani koji se mogu nositi s njegovom kvalitetom.

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: Dominik Livakovic, vratar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Bolji od Šahtara

Ima li Atalanta boljeg napadača od Brune Petkovića?

- Bruno je reprezentativac doprvaka svijeta i napadač koji je u sjajnoj formi. Mislim da sam time sve rekao.

Tko je bolji, Atalanta ili Šahtar? I, naravno, zašto?

- Mislim da ih nijanse razlikuju. Uostalom, Šahtar je do pobjede u Milanu došao u samoj završnici i ta je utakmica mogla lako otići na drugu stranu. Obje momčadi zaslužuju igrati Ligu prvaka, ali ne bih ulazio u procjene tko je bolji.

Mislite li da će domaćini biti dodatno motivirani zbog onog visokog poraza u Maksimiru?

- Siguran sam u to. Bila im je to prva utakmica u Ligi prvaka, očekivanja su im bila velika i na kraju su se vratili s visokim porazom. To će biti motiv više za Atalantu, ali baš zbog toga moramo posebno biti na oprezu.

Jeste li s Marijom Pašalićem razgovarali o utakmici u utorak, on će vas sigurno pokušati svladati? Je li Pašalić jedan od najboljih igrača Atalante?

- Malo smo se dotakli te teme, ali više je bila prijateljska zezancija. S reprezentacijom smo bili isključivo koncentrirani na prolazak skupine i plasman na Euro.

Što će biti ključ utakmice u Milanu? Što će biti presudno u toj tako važnoj utakmici?

- Koncentracija. Moramo biti “unutra” svih 90 minuta, bez prava na bilo kakvo opuštanje. Imat ćemo sigurno svojih prilika i bitno je biti efikasan.

Što ste naučili iz utakmice sa Šahtarom, kad ste dva pogotka primili u sudačkoj nadoknadi?

- Svu surovost nogometa, koji ponekad zna biti okrutan. Imaš sve pa nemaš u tri minute. Gledajte, mislim da nam se to nikada više neće dogoditi, ali lekciju smo naučili na najgori mogući način.

Priprema uvijek ista

Očekujete li mnogo posla u Milanu? Pripremate li se posebno za neke igrače i njihove slobodnjake? Ili možda za jedanaesterce, u posljednje tri utakmice protiv Dinama su dosuđena dva.

- Priprema ne odstupa od one standardne koju imam uoči svake utakmice. Pogledam video koji nam priprema stručni stožer, malo se sam pripremim i tako...

Za vas je osobno ovo bila fenomenalna godina. Postali ste prvi vratar Vatrenih bez konkurencije, plasirali ste se s reprezentacijom na Euro, dakle ostaje vam još samo da s Dinamom uđete u europsko proljeće? Hoće li se to dogoditi, što biste poručili navijačima?

- Nisam prorok da obećavam nešto što je nemoguće obećati, ali mogu potvrditi da ćemo svi dati sve od sebe da uveselimo naše navijače. I one koji će biti na tribinama stadiona i one koji će nas gledati na televiziji. Pokazali smo da možemo igrati ovakve utakmice, zašto bismo se onda bojali?

Ljetos se puno pisalo o vašem mogućem transferu, sad se, nekako, sve utišalo. Znači li to da ove zime sigurno ostajete u Dinamu ili ništa nije sigurno?

- A što je sigurno u nogometu? Potpisao sam ugovor s klubom, pokazali su da me cijene, a ja sam pokazao da poštujem klub. Ako nešto bude, to će svakako biti u dogovoru s ljudima iz Dinama. Uopće ne razmišljam o tome jer mi je na prvom mjestu uspjeh Dinama pa da na odmor odemo kao putnici u europsko proljeće - zaključio je Livaković.

Linker
18. svibanj 2024 09:48