SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
EUROPA NADOHVAT RUKE

Evo kako Dinamo može osigurati europsku jesen čak i ako kiksa! Dobro je znati da postoji takva mogućnost

Europska nogometna federacija promijenila je sustav kvalifikacija za svoja klupska natjecanja
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. srpanj 2021. 15:23

Konferencijska liga, koja će ovog ljeta doživjeti svoju premijeru, malo je promijenila sustav europskih pretkola, ali i pružila neke dodatne mogućnosti i popravne ispite onima koji su se poskliznuli prije plasmana u skupine Lige prvaka ili Europske lige. Stoga i Dinamov europski put ove sezone može biti šarolikiji nego inače.


Što se tiče plasmana u Ligu prvaka, tu je sve po starom. Osim što Modri ove sezone moraju igrati pretkolo više, kreću od prve runde. Ispadnu li u trećem pretkolu, igrat će u play-offu Europske lige, a spotaknu li se na zadnjoj stepenici prije Lige prvaka, u play-offu ovog natjecanja, imat će osigurano mjesto u skupini Europske lige. Tu, dakle, nema velikih promjena. Međutim, ispadanje u prvom pretkolu Lige prvaka ne znači kraj europskih nada, već novu priliku u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Poraženom u ovom paru Dinamo - Valur već je poznat suparnik, bit će to poraženi iz dvoboja Bodo/Glimt - Legia. Do ulaska u skupinu Konferencijske lige treba proći tri prepreke, sve tri preko klubova koji su poraženi u Ligi prvaka.

Više mogućnosti

Taj put do skupine sigurno ne bi bio lagan. Ispadanjem u drugom pretkolu Lige prvaka, gdje je suparnik ciparska Omonia, Dinamo bi nastavio natjecanje u trećem pretkolu Europske lige. Do plasmana u skupinu morao bi proći dva protivnika, u trećem pretkolu i play-offu. Poraz u trećem pretkolu toga natjecanja daje opet novu mogućnost, igranje u play-offu Konferencijske lige. Konkretno, samo prolaskom Valura Dinamo ima zajamčene još najmanje četiri utakmice, dvije u Europskoj ligi i dvije u play-offu Konferencijske lige. A prođe li Omoniju u drugom pretkolu Lige prvaka, Dinamo bi već imao osiguranu europsku jesen.


Kako? Znači, time bi Modri došli do trećeg pretkola LP-a. Ako bi tamo ispali, zaigrali bi u play-offu Europske lige. Pobjeda u toj rundi znači plasman u Europsku ligu, a poraz u play-offu Europske lige, pak, jamči mjesto u skupini Konferencijske lige.


Eto, pružila je UEFA prvacima slabijih liga ove sezone više mogućnosti plasmana u skupine jednog od tri natjecanja, svatko ima pravo i na ispadanje, nekad čak i na dva i još uvijek ima šansu dohvatiti europsku jesen. Nije, znači, nemoguće niti igrati sva tri natjecanja, bit će klubova koji će proći to iskustvo. Dobro je znati da postoji takva mogućnost, premda je želja svima, pa tako i Dinamu, što dulje ostati u Ligi prvaka i što manje skakati iz natjecanja u natjecanje.

22,5 milijuna eura dobio bi Dinamo, minimalno, plasmanom u Ligu prvaka
7,0 milijuna eura dobio bi Dinamo, minimalno, plasmanom u Europsku ligu
4,4 milijuna eura dobio bi Dinamo, minimalno, plasmanom u Konferencijsku ligu

Linker
19. svibanj 2024 06:11