LLUIS GENE Afp
REAL JAČI U UZVRATU

Evo zašto Zidanea traže da odmori Modrića i društvo te promijeni sustav! Vraća mu se i najvažniji igrač

Zidaneu svi savjetuju da odmori glavne igrače, pogotovo vezne kao Modrić, Kroos i Casemiro...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. travanj 2021. 21:30

Sportski kamp Reala u Valdebebasu je raskošan, luksuzan i kao prava utvrda zaštićeni dom nogometaša i košarkaša slavnog kluba. U tom kampu nema što nema kad je u pitanju infrastruktura ali i komoditet boravka. Otkako je 2005.godine Real iz centra i starog kampa preselio u ovaj novi, u blizini zračne luke Barajas, radovi na dogradnji su kontinuirani. I nakon 16 godina izraslo je napokon i zelenilo, koje postupno pokriva ogroman prostor od 120 hektara. Do sada je u kampu Valdebebasu iskorišteno tek 30 hektara. Uz 12 igrališta izgrađen je i mali stadion, nazvan po najvećoj legendi kluba, Alfredu di Stefano, koji je 2004.godine, sa tada 12.godišnjim Dani Carvajalom, postavio kamen temeljac.

Taj stadion je u pandemiji poprište utakmica u prvenstvu, kupu i Ligi prvaka. Ima tribine za 9 tisuća ljudi, a predviđen je u četvrtoj fazi (trenutno se dovršava treća, gradnja dvorana, rezidencijalnih prostora za igrače, klupski TV, urede i slično...) za 25 tisuća gledatelja. Kada se 2022.godine završi "svemirska" dogradnja Santiago Bernabeua, u kampu u Valdebebasu biti će svi uredi i zaposlenici, igrači i treneri te sve prateće službe kluba. Gradić Real...

image
Zidane, Alvaro Odriozola i Marco Asensio
JAVIER SORIANO Afp

Kada se traži mana tom kampu nitko neće istaći problem nadlijetanja zrakoplova. Štoviše, svima je taj zvuk sastavni dio audio kulisa, a svima je i drago da se do zračne luke dolazi za desetak minuta. Problem je, međutim, klima. U nekoliko posljednjih utakmica se najbolje vidjelo što ona donosi u tom dijelu Madrida. Dok u gradu, dvadesetak minuta udaljenom, kiša "normalno" pada, u Valdebebasu je nevrijeme biblijskih razmjera. Često je prolom oblaka praćen jakim vjetrom i temperatura se u kratkom vremenu spušta i do desetak stupnjeva. Prizor kada se Messi u nedavnom El Clasicu smrzavao i cvokotao zubima, pa se na aut liniji presvukao, obišla je i svijet te ponukala kroničare Reala da Valdebebasove promjene klimatskih raspoloženja okarakterizira kao Bermudski trokut...

Eto, ta je priča bila okvir i osvrtima na slabiju igru koju je Real prikazao protiv Chelsea. Ne zato da bi se uzela kao alibi Zidaneovim igračima, jer pljusak je podjednako smetao i Englezima. Nevrijeme je simbolika nevremena forme Blancosa, koji su izvukli mršavih 1:1 za uzvrat, ali koji je rezultat u kontekstu učinka zapravo nagrada. Chelsea je bio bolji, konkretniji u igri, fizički svježiji i tehnički posloženiji. Nisu na kraju gosti odnijeli pobjedu prvenstveno zbog promašaja svojih napadača (Verner) u idealnim pozicijama za gol.

Nogomet je zanimljiv i zbog toga što je na kraju trener Chelsea djelovao nezadovoljniji od trenera Reala. Zašto? Tuchel je odličan trener koji ima već puno iskustva. I zna da je Real takva momčad da ih baš nikad ne smijete otpisati. I Tuchel je svjestan onoga što su istakli i brojni komentatori sa Otoka (jedan od njih McManaman), a to je da Real teško može ponoviti tako slabu predstavu u kratko vrijeme. Drugim riječima, Tuchel jako žali što nije ostvarena pobjeda, koja je bila na dohvat ruke, a da će u Londonu iduće srijede sve biti drugačije. Formalno Chelsea ima prednost gola u gostima, ali sa Realom to malo znači. U tom kontekstu razmišlja i Zidane, koji tvrdi da je pitanje prolaza potpuno otvoreno i da vjeruje u svoju momčad. Ona će u Londonu svakako biti jača nego u Madridu.

image
JAVIER SORIANO Afp

Vratit će se Mendy, Sergio Ramos i Valverde, tri fizički moćna igrača, a Hazard će biti još spremniji. Zidaneu svi savjetuju da odmori glavne igrače, pogotovo vezne kao Modrić, Kroos i Casemiro idućeg vikenda u prvenstvu, te da se prioritet dade uzvratu u Londonu. Francuz nije baš sklon tome jer misli da je šansa za prvo mjesto u prvenstvu i te kako moguće, no primorati će ga situacija. Vidjelo se upravo protiv Chelsea koliko su mu vezni igrači umorni, prije svega Modrić i Kroos, koji plaćaju ceh nonstop igranju. Rastrčana škvadra Chelsea dominirala je upravo na tom faktoru svježine i hitrine. Čim se ritam malo spustio, vidjelo se u nastavku, već je Real imao više od igre.

Zidane će, između ostalog, u Londonu morati dobro promisliti glede koncepcije igre. Sustav sa tri stopera ne djeluje uvjerljivo protiv jačih momčadi, prije svega zato što na bokovima Real nema moćnih igrača. Uz to tek oporavljeni Carvajal, te povratnik Mendy (iz ozljede), bolje djeluje u liniji 4 braniča.

Real je pod Zidaneom najbolje djelovao ili u 433 ili 442. Dakle, kada je diktirao odnose na terenu i imao dovoljno fizičke moći da nametne tehničku kvalitetu koju posjeduje. Da bi prošao u svoje četvrtfinale kao trener, odnosno 5. kao dio Ancelottieva stožera (osvojio je sva 4 dosadašnja finala), Zidane će vjerojatno morati upisati prvu pobjedu u ogledima sa Thomasom Tuchelom. Ili izvojevati svaki remi sa 2 i više postignutih golova.

Znači, morati će napasti, a to iziskuje najbolje izdanje Reala u ovoj sezoni.

Linker
26. travanj 2024 18:55