Kovačić više nije u igri, Modrić i Brozović mogli bi igrati jedan protiv drugog u velikom finalu

 OZAN KOSE Afp
HRVATI U LIGI PRVAKA

I to je snaga našeg nogometa: Hrvatska će i 12. put zaredom imati finalista, a možda i okršaj Vatrenih

Treće finale s hrvatskim akterima na terenu? Modrić i Real već su pokazali da je s njima sve moguće
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. travanj 2023. 09:26

Posljednja dvojba otklonjena je još u utorak kad je Milan izbacio Napoli i plasirao se u polufinale Lige prvaka. Tada smo doznali da će se sjajan niz nastaviti, da će i u 12. uzastopnoj sezoni Hrvatska imati svog igračkog predstavnika u završnom boju za trofej. U finalu će sigurno igrati Milan ili Inter, Rossoneri s Antom Rebićem ili Nerazzurri s Marcelom Brozovićem, a s druge strane travnjaka 10. lipnja u Istanbulu mogao bi biti i Luka Modrić s Real Madridom.

City najveća ‘prijetnja’

Šanse da će Hrvatska opet imati pobjednika LP su, dakle, 75 posto, no glavni favorit za osvajanje natjecanja je ipak ona četvrta, nehrvatska momčad. Manchester City još nikad nije bio na vrhu Europe, iako je već godinama kvalitetom definitivno njegov dio. Je li ova sezona - ta? Moguće, ali za to će između ostalog morati prekinuti i hrvatsku dominaciju, prvo u polufinalu svladati Modrićev Real, a onda i jednog od dva ponosa glavnog grada Lombardije s Hrvatom u svojim redovima. Dođu li Građani do premijerne titule prvaka Europe, značit će to da će Hrvatska nakon deset uzastopnih godina ostati bez svog slavodobitnika.

Posljednje finale u kojima nije bilo Hrvata odigrano je 2011. godine kad je Barcelona svladala Manchester United, a ni u redovima poraženih polufinalista Real Madrida i Schalkea nije bilo hrvatskih igrača. Godinu dana kasnije Ivica Olić i Danijel Pranjić su s Bayernom poraženi od Chelseaja, a 2013. je počeo niz hrvatskih osvajača Lige prvaka koji još uvijek traje; Mario Mandžukić s Bayernom, pa Luka Modrić s Realom 2014., Ivan Rakitić s Bayernom 2015., Modrić i Mateo Kovačić s Realom 2016., 2017. i 2018., Dejan Lovren s Liverpoolom 2019., Ivan Perišić s Bayernom 2020., Kovačić s Chelseajem 2021. i onda opet Modrić 2022. s Realom.

Pet puta do sada su se međusobno u finalima sudarali klubovi čiji su članovi Hrvati, no oni su samo u dva finala bili na suprotnim stranama na travnjaku. U finalu 2017. u Cardiffu Modrić je odigrao 90 minuta za pobjednički Real (Kovačić je bio na klupi), kao i Mandžukić za poraženi Juventus (Pjaca nije bio u kadru). Godinu dana kasnije u Kijevu sve se ponovilo za Real (pobjeda, Modrić 90 minuta, Kovačić na klupi), samo je s druge strane stajao Lovren, koji je za Liverpool odradio cijeli dvoboj.

Kapetanska vrpca

Treće finale s hrvatskim akterima na terenu? Modrić i Real već su pokazali da je s njima sve moguće. Kraljevski klub lovi svoju 15. europsku krunu, a Modrić, kao i Nacho, Dani Carvajal i Karim Benzema, svoju šestu, koliko ih u povijesti ima samo njihov legendarni prethodnik u dresu Reala Francisco Gento. Brozović je s kapetanskom vrpcom predvodio Inter u oba dvoboja s Benficom i njegova je važna karika. Tri puta Inter je osvojio Kup ili Ligu prvaka, posljednji put 2010.u Madridu, dok je njegov gradski rival Milan puno uspješniji sa sedam titula, no i njegov post traje dulje, od Atene 2007. Rebić je stalno u kadru Rossonera, u Napulju je, doduše, prekinuo niz od sedam nastupa u LP, ali je u posljednjem kolu Serie A suigrače protiv Bologne poveo s kapetanskom vrpcom na ruci.

U četvrtfinalu su zapela trojica Hrvata. Josip Stanišić je za Bayern odigrao tek posljednjih desetak minuta uzvrata sa Cityjem, Mateo Kovačić s punom minutažom u oba dvoboja nije uspio pomoći Chelseaju protiv svojeg bivšeg kluba Reala, dok će Petar Musa barem po nečem dobrom pamtiti ispadanje svoje Benfice od Intera nakon 3:3 u Milanu. Igrao je Musa samo deset minuta uzvrata, no i to mu je bilo dovoljno da postigne svoj prvi gol u nokaut fazi Lige prvaka.



Hrvati u finalima Lige prvaka

1993. ALEN BOKŠIĆ (Marseille), Zvonimir Boban (Milan)

1994. ZVONIMIR BOBAN (Milan)

1995. Zvonimir Boban (Milan)

1997. Alen Bokšić (Juventus)

1998. DAVOR ŠUKER (Real Madrid)

2002. Boris Živković, Marko Babić, Jurica Vranješ (Bayer)

2003. DARIO ŠIMIĆ (Milan), Igor Tudor (Juventus)

2004. Dado Pršo (Monaco)

2005. IGOR BIŠĆAN (Liverpool) Dario Šimić (Milan)

2007. DARIO ŠIMIĆ (Milan)

2010. Ivica Olić, Danijel Pranjić (Bayern)

2012. Ivica Olić, Danijel Pranjić (Bayern)

2013. MARIO MANDŽUKIĆ (Bayern)

2014. LUKA MODRIĆ (Real Madrid)

2015. IVAN RAKITIĆ (Barcelona)

2016. LUKA MODRIĆ, MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid)

2017. LUKA MODRIĆ, MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid), Mario Mandžukić, Marko Pjaca (Juventus)

2018. LUKA MODRIĆ, MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid), Dejan Lovren (Liverpool)

2019. DEJAN LOVREN (Liverpool)

2020. IVAN PERIŠIĆ (Bayern)

2021. MATEO KOVAČIĆ (Chelsea)

2022. LUKA MODRIĆ (Real Madrid)

Napomena: velikim slovima označeni su pobjednici Lige prvaka.

Linker
02. svibanj 2024 04:53