Navijači Eintrachta

 MORITZ MLLER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Moritz Mller/Alamy/Alamy/Profimedia
PO KRATKOM POSTUPKU

‘Ovo je opasan presedan za europski nogomet‘ Zabrana u Ligi prvaka izazvala oštre reakcije Nijemaca

Talijanski je MUP odlučio zabraniti dolazak fanovima Eintrachta nakon nasilnih scena u prvoj utakmici
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. ožujak 2023. 18:49

Talijanski ministar unutrašnjih poslova odlučio je da navijači Eintrachta iz Frankfurta ne smiju pohoditi uzvratnu utakmicu osmine finala Lige prvaka na stadionu ‘Diego Armando Maradona‘ u Napulju, koja je na rasporedu sljedeće srijede.

Odluka je objavljena u utorak ujutro te je njome Napoliju zabranjeno prodavati ulaznice gostujućim navijačima, koji su poznati po svojim masovnim odlascima na gostovanja.

Talijanski je MUP odlučio zabraniti dolazak fanovima Eintrachta nakon nasilnih scena između navijača dvije momčadi koje su se dogodile nakon prve utakmice u Njemačkoj, koju je Napoli dobio rezultatom 2:0.

Tim povodom oglasio se Armand Zorn, zastupnik u njemačkom parlamentu iz Frankfurta, koji je poslao pismo talijanskom veleposlaniku u Berlinu Armandu Varricchiu.

Zorn je istaknuo kako se ne slaže sa zabranom, koju je označio ‘opasnim presedanom za europski nogomet‘.

Evo što je u svom pismu napisao Zorn:

‘‘Ova zabrana je ozbiljno uplitanje u sportsko natjecanje i navijačku kulturu Eintrachta i nogometa općenito. Argument zabrinutosti za sigurnost opravdava potrebu za dodatnim policijskim mjerama kako bi se osigurala sigurnost navijača koji okružuju događaj, ali ne i potpunu zabranu. Vidim ovo kao opasan presedan za europski nogomet. Nogometna utakmica uključuje navijače oba tima. Sve drugo protivi se duhu nogometa.‘‘, stoji u pismu zastupnika SPD-a u njemačkom Bundestagu kojeg je prenio Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UEFA je ranije odobrila 2.700 ulaznica za navijače Eintrachta, no kako je njihova prodaja zabranjena, otkazano je i šest posebnih čarter letova iz Frankfurta za Napulj.

Član uprave Eintrachta Philipp Reschke kazao je kako će navijači vjerojatno ‘‘prvo morati platiti troškove‘‘, uz dodatak kako je zabrana ‘‘jedinstvena i prvi takav događaj u europskom klupskom nogometu‘‘.

Linker
10. svibanj 2024 14:02