Slavlje Lensa

 FRANCOIS LO PRESTI/Afp
SEZONA ZA POVIJEST

Slažu se kockice posljednje Lige prvaka u ovom formatu. ‘Krvavi i zlatni‘ vraćaju se nakon 20 godina

Union je vratio Berlin u elitu, a čeka nas i comeback Svraka. Otpali su Redsi i Juventus
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 30. svibanj 2023. 14:50

Svega 12 dana dijeli nas od finala ovosezonske Lige prvaka (10. lipnja, 21 sat) i odluke o tome hoće li Guardiolin moćni stroj konačno dohvatiti "Sveti gral" europskog klupskog nogometa, ili će on, pak, treći put u povijesti, svoje mjesto pronaći u Interovim vitrinama. Nedugo nakon toga, 27. lipnja, startaju kvalifikacije za novu sezonu najelitnijeg klupskog natjecanja, a 19. i 20. rujna na rasporedu su i prve utakmice grupne faze.

S obzirom na to da se nacionalna prvenstva privode kraju, a da su ponegdje već i završila, slika natjecanja za predstojeću sezonu poprima sve jasnije konture. Na naslov prvaka Europe jurišat će, s jedne strane, brojni "starosjedioci", a s druge, povratnici na veliku scenu, pa i debitanti, dok će neki europski divovi 69. sezonu Lige prvaka (32. otkako nosi današnje ime) - gledati preko TV-a.

Povijesni uspjeh Juranovića i društva

Kao engleski prvak, svoje je mjesto u grupnoj fazi LP-a za sezonu 2023./2024. rezervirao Manchester City, a na temelju plasmana u Premier ligi, to su učinili i Arsenal, Manchester United i Newcastle. Reformirane "svrake" svoj su nastup među nogometnom elitom osigurale nakon dugih 20 godina, dok će "topnici", koji su posljednji put Ligu prvaka igrali u sezoni 2016./2017., također ponovno biti dijelom nogometne buržoazije.

Klub iz sjevernog Londona, dakle, nakon šest će godina zaplesati na najprestižnijoj pozornici, a s nje će, nakon isto toliko vremena, prvi put izostati Liverpool - šesterostruki klupski prvak Starog kontinenta - koji je završio na petom mjestu premierligaške ljestvice i sljedeće će se sezone natjecati u Europskoj ligi.

Boje La lige branit će španjolski prvak Barcelona, odnosno njezini pratitelji Real Madrid, Atletico Madrid i Real Sociedad. "Blaugrana" i madridski klubovi opet će se, tako, naći u svom prirodnom okruženju, dok će se u San Sebastiánu himna Lige prvaka izvoditi prvi put nakon sezone 2013./2014. Od njemačkih klubova svoje su mjesto rezervirali Bayern, Borussia Dortmund, RB Leipzig i Union Berlin. Pritom svakako treba istaknuti "željezne", s obzirom na to da su Josip Juranović i društvo prvi put u klupskoj povijesti izborili nastup u Ligi prvaka. U posljednjem kolu Bundeslige vodila se velika borba između njih i drugog potencijalnog debitanta - Freibuga.

Inter može u prvu "zdjelu"

Europski preporod talijanskog klupskog nogometa pokušat će nastaviti Napoli, Lazio, Inter i Milan, a popis putnika u Ligu prvaka zasigurno bi izgledao ponešto drugačije da Juventus (koji prvi put nakon deset godina neće biti među elitom) nije kažnjen oduzimanjem bodova zbog financijskih malverzacija. Kad je, pak, o francuskom prvenstvu riječ, delegaciju klubova Ligue 1 u sljedećoj sezoni LP-a predvodit će PSG, a vraća se i Lens. Momčad "Krvavih i zlatnih", koja se prije tri godine vratila u prvu ligu, sada će, nakon 20 godina, ponovno participirati i u najprestižnijem klupskom natjecanju. Marseille Igora Tudora svoj će put morati tražiti kroz kvalifikacije neprvaka, kojima će pristupiti u trećem pretkolu.

Kada je ždrijeb u pitanju, City, Barcelona, Napoli, Bayern, PSG, Benfica i Feyenoord, uz pobjednike ovosezonske Lige prvaka, odnosno Europske lige, naći će se u prvoj jakosnoj skupini. Ako Inter u Istanbulu sruši City onda će i oni u prvu "zdjelu", a Feyenoord iz nje ispada.

U trećoj skupini nositelja (u kojoj su preostala još tri slobodna mjesta), ako izbori nastup u grupnoj fazi natjecanja - naći i Dinamo - koji se kvalifikacijama za LP priključuje u drugom pretkolu. U svim rundama pretkola Dinamo je klub s najvećim koeficijentom.

U 2. pretkolu prijete klubovi poput Zrinjskog ili možda Maccabija, u 3. AEK, Šerif, Molde... možda Sparta ili Slovan, a u play-offu, pak, još Qarabag... Neke lige još nisu završene...

Linker
20. travanj 2024 02:28