Foto: Boris Kovacev / CROPIX
RAČUNICA JE JASNA

SLIJEDI DVOSTRUKI OKRŠAJ ZA OSTANAK U LIGI PRVAKA: DINAMO IH JE POBIJEDIO SAMO JEDNOM Gol je zabio igrač koji je protiv Cityja sjedio na klupi

NOVI IZAZOV S klubom Darija Srne, sljedećim protivnikom u skupini Lige prvaka za tri tjedna, hrvatski prvak ima nimalo obećavajuću statistiku
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. listopad 2019. 17:10

Računica je takva bila i čim je poznat raspored utakmica u skupini, ali sad je, nakon dva kola, to još očitije - dvije utakmice protiv Šahtara odredit će uvelike Dinamov europski put. Hoće li se Plavi boriti za drugo ili treće mjesto?

Šahtar, kažu svi, nije više “onaj” Šahtar, posljedice rata u Ukrajini ostavile su trag i na nogometnom ponosu Donjecka, koji je je trenutno u egzilu. Međutim, to ne znači da je Šahtar slab, naprotiv. Ono što je činjenično Šahtar je i dalje ukrajinski klub, a to samo po sebi nije dobro za Dinamo.

Jer, koliko god ona gostujuća statistika s Englezima i Škotima bila poražavajuća, ona s ukrajinskim klubovima još je lošija. Jer, nije samo gostujuća, već ukupna!

SN

Ukupno deset dvoboja

Dakle, Dinamo je u ovom stoljeću, a ranije se nije susreo s Ukrajincima, pet puta igrao s klubovima iz te države. Ukupno 10 utakmica. Niti jednom nije pobijedio, niti jednom nije prošao u idući krug. Dvaput kijevski Dynamo u ukupno četiri utakmice, triput su Ukrajinci slavili. Prvi put još u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2003. U hladnom Kijevu bilo je 3:1, s time da su Modri zabili za 1:2, nakon što im je jedan pogodak zabio Jerko Leko, činilo se da bi mogli do iznenađenja. No, pred kraj je Gusev povisio na 3:1 i bilo je jasno da će u uzvratu pred Dinamom biti teška misija.

Bila je i nemoguća, u Maksimiru su Kijevljani opet slavili, bilo je 0:2. Devet godina kasnije u skupini Lige prvaka, opet Modri u Kijevu nisu imali šanse. Laganih 2:0 za Dynamo kao najava još jedne siromašne sezone u elitnom natjecanju. Jer, Kijevljani su u skupini u kojoj su bili i PSG i Porto slovili za “priliku”, no pokazali su se i dalje prejakima za hrvatskog prvaka. Uspio je u zadnjem kolu u Maksimiru, u utakmici koja ništa nije značila, Dinamo izvući bod. Sjećate se one mećave, zadnjih minuta i kaznenog udarca koji je Ivan Krstanović pretvorio u gol. Jedini gol, za jedini Dinamov bod te sezone u Ligi prvaka. I tek drugi remi s nekim ukrajinskim klubom u povijesti. Za prvi remi opet se moramo vratiti u 2003. Nekoliko mjeseci nakon poraza od kijevskog Dynama, Modrima je protivnik u Kupu UEFA-e bio Dnjipro. Modri su pomalo s visoka u Maksimiru dočekali Ukrajince i to ih je koštalo, Venglinskij i društvo slavili su 0:2. Uzvrat u Dnjipropetrovsku donio je Dinamu nadu, Sedloski je zabio za vodstvo, međutim, samo dvije minute kasnije domaćini su izjednačili i brzo tu nadu ugasili. I, to je taj remi.

DINAMO DOSAD S UKRAJINCIMA

VS. DYNAMO KIJEV

2003. pretkolo Lige prvaka

1:3, 0:3

2012. skupina Lige prvaka

0:2, 1:1

VS. ŠAHTAR

2008. pretkolo Lige prvaka

0:2, 1:3

VS. DNJIPRO

2003. Kup UEFA

0:2, 1:1

VS. ČORNOMOREC

2013. skupina Europske lige

1:2, 1:2

A onda - Šahtar. Tada jaki Šahtar i ne toliko jaki Dinamo, godina 2008. Već u trećoj minuti susreta u Donjecku Darijo Srna pogodio je iz slobodnjaka za 1:0, nešto kasnije Jadson je zabio za konačnih 2:0. Bilo je očito da Modri ne mogu preskočiti tu prepreku, ali su se nadali da barem u uzvratu mogu pobijediti. No, u Maksimiru je Dinamo još više stradao, bilo je 1:3, a zabila su trojica od petorice Brazilaca koji su igrali tu utakmicu, Luiz Adriano, Brandao i Willian. Četvrti je bio Jadson, stijelac iz prve utakmice, a peti? Fernandinho, ovaj isti Fernandinho koji je sad igrač Cityja.

Za kraj te crne serije protiv Ukrajinaca nadovezao se Čornomorec iz Odese. Dvaput su u skupini Europske lige 2013. momci iz Odese bili bolji od Modrih, oba puta po 2:1.

Zanimljivo je da su Dinamo i Šahtar u više navrata igrali pripremne utakmice na zimskim pripremama u Turskoj, a u zadnjoj utakmici 27. siječnja 2018., Modri su slavili 1:0 golom Armina Hodžića.

No, u toj utakmici, što u prvoj postavi što među onima koji su ulazili s klupe igrala su 17 igrača koja su bila dio momčadi Dinama i Šahtara i u prvom kolu Lige prvaka, Modrih protiv Atalante, Ukrajinaca protiv Cityja.

Dakle, tada su Šahtar pobijedili Livaković, Stojanović, Moro, Ademi, Perić, Olmo i Gavranović, dok su kod Rudara igrali Pjatov, Matvijenko, Marlos, Taison, Krivcov, Ismajli, Stepanenko, Dentinho, Butko, Kovalenko... Tko bi tada mislio da će se idući put naći u Ligi prvaka, u tolikom broju.

Podatak koji ne ulijeva optimizam: U trećem kolu u skupini Dinamo tek jednom dobio, pet puta izgubio!

Tradicija i statistika sugeriraju još nešto - oprez Dinamo, treća utakmica u skupini je uvijek najproblematičnija!

Dakle, u šest utakmica, samo su jednom dinamovci u trećem kolu u skupini uspjeli pobijediti. U ostalih pet, svih pet poraza, bez ijednog postignutog gola. Znači, u svojoj prvoj Ligi prvaka, 1998. Dinamo je na Antasu u Portu ispraćen s 3:0. Uvjerljivo slavlje Portugalaca, poraz koji je naviještao rastanak s Ligom prvaka, Modri su dotad imali samo jedan bod, a jedino je pobjednik išao dalje. Ipak, zaredale su pobjede nad Portom i Ajaxom pa je u zadnjem kolu postojala šansa protiv Olympiacosa, no 1:1 nije bilo dovoljno.

Iduće, 1999. godine, stigla je ta jedina pobjeda u trećem kolu. Gost je bio austrijski Sturm, u Maksimiru nije imao šanse, završilo je 3:0. I tada se činilo da će Modri biti najmanje treći i proći u najgorem slučaju u Kup UEFA-e, ali do kraja su uspjeli i to kompromitirati. U idućim nastupima u Ligi prvaka, u trećim utakmicama stigla su četiri domaća poraza. One 2011. slavio je Ajax (0:2), dogodine PSG (0:2) uz gol Ibrahimovića, onda 2015. Olympiacos (0:1) u utakmici u kojoj je Dinamo bio bolji, opasniji, pogodio vratnicu. Taj poraz polako je gasio nade u europsko proljeće, u uzvratu u Pireju (1:2) više-manje su i definitivno ugasle. Opet 0:1 bilo je i 2016. u europskom debiju Ivajla Peteva protiv Seville.

U Harkivu, 22. listopada, Dinamo ima priliku prekinuti taj niz...

Linker
20. travanj 2024 19:36