Leo Messi i Luka Modrić možda su zakasnili, a možda i ne za natjecanje koje je samo ideja
 Getty Images
EUROPSKA PREMIER LIGA

Što se krije iza ideje koja ‘ubija‘ Ligu prvaka? Nude po 100 milijuna elitnim klubovima, ali i još nešto

Britanski mediji zavrtjeli priču o novom natjecanju najboljih klubova Starog kontinenta
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 23. listopad 2020. 08:41

Svako malo u eter se puste probni baloni o nekakvoj nadligi u kojoj bi igrala samo izabrana elita najbogatijih klubova Europe, svojevrsna Superliga koja bi tako odmijenila Ligu prvaka pod ingerencijom UEFA-e. Priča je ponovo aktualizirana i poprima konkretne obrise, pitanje je samo jesu li klubovi spremni na takav radikalan potez poslije kojeg nema povratka.

Najvažniji dokument

Ako je suditi po britanskim medijima, Liverpool i Manchester United navodno već pregovaraju o pridruživanju ovoj ligi, koja začudo FIFA podržava, direktno se uplićući u rad europske nogometne organizacije. U pozadini svega je novac i to ogroman. Naime, po navodno su financijeri spremni osigurati više od pet milijardi eura za natjecanje u kojim bi igralo najviše 18 klubova i Liga petica, a navodno je više od 12 njih već započelo s pregovorima o novom natjecanju.

Jasno, tu se javljaju i problemi, primjerice po državi bi ograničenje bilo najviše pet klubova, što je veliki problem za Engleze jer osim spomenutog dvojca u Europskoj Premier ligi htjeli bi participirati još Manchester City, te londonski trojac - Arsenal, Chelsea i Tottenham. Liga bi se igrala tijekom normalne sezone, to su 34 utakmice uz doigravanje, a novčane nagrade bile bi enormne, pobjedniku bi pripalo nekoliko stotina milijuna eura.

Jedna neimenova osoba iz nogometne industrije najavila je kako bi već do kraja mjeseca na svijetlo dana mogao izaći cijeli plan s klubovima koji će zaigrati u ovom natjecanju, a sve je opisao riječima.

- Radi se o potencijalno najvažnijem dokumentu za razvoj klupskog nogometa zadnjih desetljeća.
O svemu su se oglasili i iz FIFA-e, no za sada ipak skrivaju karte, pa je jedan od djelatnika zadužen za suradnju s medijima poslao šturo objašnjenje u kojem ništa nije rečeno.

FIFA u rukavicama

“FIFA ne želi komentirati i sudjelovati u bilo kakvim nagađanjima o temama koje se svako malo pojavljuju i, za koje su institucionalne strukture i regulatorni okviri dobro uspostavljeni na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini.”
U UEFA-i su svjesni da bi ovo mogao biti veliki udarac na nogomet kakvog danas poznajemo, dovoljno je vidjeti u kojem je smjeru otišla košarka u Europi i kako pate reprezentacije zbog raskola koji se zbio početkom stoljeća.

- Predsjednik UEFA-e je u više navrata jasno rekao da se UEFA oštro protivi Super ligi - rekao je glasnogovornik.” O načelima solidarnosti, napredovanja, ispadanja i otvorenih liga ne može se pregovarati. To je ono što čini Ligu prvaka najboljim sportskim natjecanjem na svijetu. UEFA i klubovi posvećeni su izgradnji takve snage da je ne unište kako bi stvorili superligu od 10, 12, čak 24 kluba, koja bi neizbježno postala dosadna.

image
AFP

No, kada je novac u pitanju, a govori se o nestvarnim brojkama, navodno bi samo za pristanak igranja u ovoj ligi klubovi u startu bili nagrađeni sa 100-injak milijuna eura, onda je sve moguće. Teško je pak zamisliti da bi se sve moglo pokrenuti već 2022. godine kako su to zamislili, jedan od izvora dvoji da je sve moguće pokrenuti bez UEFA-ine potpore i da će sve biti jasnije 2024. za kada se očekuju nove promjene u Ligi prvaka i ostalim eurospkim kupovima.

Tko bi sve mogao sudjelovati u ovoj ligi, osim spomenutih engleskih klubova tu su Real, Barcelona, Atletico iz Španjolske, Juventus, Paris SG i Bayern, no za sada nema potvrde. Podsjetimo se da je Karl Heinz Rummenigge, izvršni predsjednik europskog prvaka prije odbijao bilo kakvu mogućnost igranja ovakvog natjecanja ukoliko bi ono kolidiralo s domaćim prvenstvom, no korona kriza i trenutačno smanjeni prihodi možda i njega preokrenu u drugom smjeru. S druge strane Florentino Perez, predsjednik Reala odavno zagovara Superligu i on je pokrenuo novu inicijativu te ju je predstavio predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu. Puno je tu nagađanja, po nekima bi klubovi osnivači imali zaštićeni statu i 20 godina ne bi mogli ispasti, a jedna od glavnih ideja vodilja je smanjiti utjecaj zastupnika igrača na čije se provizije troši veliki novac.

Noć u baru

Korona kriza mogla bi imati veliki utjecaj na nogomet i ako najbogatiji klubovi Europe osjete da bi se mogli naći u bezizlaznoj situaciji, Europska Premier liga mogla bi postati realnost, na užas onih koji nemaju pristupa. Ostalima će dobiti mrvice sa stolova, urušit bi se mogao i postojeći sustav transfera pomoću kojih klubovi u državama poput Hrvatske pune svoje proračune. A možda sve ostane na još jednom probnom balonu, baš kao što je to opisao Javier Tebas, predsjednik La Lige.
- Ovi tajni planovi dobro zvuče samo ako ih slušaš u pet ujutro nakon što si cijelu noć proveo u baru...

Linker
03. svibanj 2024 23:46