Edin Džeko

 PIERO CRUCIATTI Anadolu Via Afp
GUŽVA U 16-ERCU

U Splitu drže palčeve, a samo bi se luđak odrekao ovakvog Džeke. Mourinhu slijedi ogromna dilema

‘Bosanski dijamant‘ ukrasio je premijeru Josea Mourinha i poslao mu više nego jasnu poruku
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. srpanj 2024. 23:06

Dok u Splitu neumorno drže palčeve iščekujući drugi "nestvarni" posao klupske uprave, taj čovjek s Hajdukova nišana nalazi se 966 kilometara daleko od Poljuda. I spektakularno otvara sezonu! Hat-trickom u 4:3 pobjedi Fenerbahčea na gostovanju kod Lugana u sklopu drugog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka, 38-godišnji Edin Džeko postao je najstariji trostruki strijelac u povijesti turskih klubova na europskoj sceni.

Zaslugom iskusnog centarfora, Jose Mourinho nije se spotaknuo na prvoj stepenici nove adrese, premda smo to mogli naslutiti kada su Švicarci već u četvrtoj minuti prevarili Dominika Livakovića. Debi Portugalca u konačnici ispada trijumfalan, jer Džeko ne propušta kazneni udarac za 1:1, a zatim će dvaput donijeti vodstvo Feneru pogocima za 2:1 i 3:2 na račun nevjerojatnog tajminga i osjećaja za prostor, tog neobjašnjivog "njuha" koji ga je nekoć odveo u elitu i zadržao među njom, a u poznim godinama nudi mu iznimnu golgetersku moć unatoč već neizbježnim fizičkim nedostacima.

Jednostavnost i rutina

Džekin nogomet izgleda tako jednostavno i rutinizirano, pronicljiva kretnja nadomješta manjak trke, i kada mu pridodamo klasnog razigravača poput Dušana Tadića, pogoci "bosanskog dijamanta" stižu sami od sebe i ne nazire im se kraj.

- Edin igra jako dobro, hat-trick u bilo kojoj utakmici fantastična je stvar. Taj čovjek ne stari, a i podsjeća me na mlađeg mene. Puno priča i previše se žali, ima emociju mladića, ali i sreće, jer ja sam za takva negodovanja dobivao crvene kartone - zaključio je Jose Mourinho po završetku dvoboja u Luganu, koji će se kompletirati uzvratnim ogledom u Istanbulu idućeg utorka.

image

Edin Džeko

PIERO CRUCIATTI Anadolu Via Afp

Međutim, nepuna 24 sata nakon Džekine "simultanke", ukrašene važnim pogotkom Ferdija Kadioglua, Mourinho je najednom dobio (ne)zgodnu gužvu u 16-ercu. U srijedu oko 15 sati u Istanbul je sletio Youssuf El-Nesyri, čovjek kojeg tamošnji mediji podvlače kao "kreatora nove ere" Fenerbahčea, a Mourinho ga je svim silama želio vidjeti u svom kadru. En-Nesyri se nalazio na vrhu Portugalčevog popisa želja, u Feneru se ukazao u zamjenu za 20 milijuna eura Sevilli i, ako to ostane i službena cifra, Marokanac će postati najskuplji ulazni transfer u povijesti turskog nogometa.

Što to znači u aktualnom kontekstu? Split će se ponadati da En-Nesyrijev dolazak znači "izgon" Džeke, a Mourinho upasti u velike dileme. Najskuplji turski transfer ikada nikako ne smije sjediti na klupi, a ne smije ni Edin Džeko. A nije ni Cenk Tosun iz Bešiktaša došao nositi vodu... K tome, Mourinho nije sklon igri s dva napadača, premda ju je nekoć primjenjivao u Portu uparivši Derleija i Alberta, odnosno u Interu s tandemom Milito - Eto‘o, da bi Kamerunca kasnije ipak premjestio na krilo. Bilo je to dosta davno, u međuvremenu je Mourinho objeručke prihvatio igru u varijacijama 4-3-3 formacije, a prva utakmica u Feneru pokazuje da joj je ostao dosljedan.

Snažna poruka Mourinhu

Dolaskom En-Nesyrija, Special One ima problem. Ili će formaciju prilagoditi obojici, ili jednog poslati u rezervu, a to se čini kao nemoguć odabir jer prevelike se nade polažu u Marokanca, koji je posljednje dvije sezone sa Sevillom završio s dvoznamenkastom numerom u rubrici golova (18 pa 20). Džeko je, pak, na prvu "kliknuo" s Fenerom i u debitantskoj (prošloj) sezoni zabio 28 komada, a ovu započeo slanjem snažne poruke na Mourinhovoj premijeri - i dalje sam među najvažnijima, ako ne i najvažniji pojedinac ove momčadi.

image

Jose Mourinho i Edin Džeko

DAMIR KRAJAC Cropix

Suradnja Džeke i Mourinha nije bila suđena u Romi. Napadač je preselio u Inter po trenerovu dolasku u ljeto 2021., a Mourinho će kazati da je ta odluka "šokirala klub", iako Džeko ne slovi za igrača po njegovu ukusu. No, Mourinho je ranije imao visoko mišljenje o Džeki - Portugalac je javno tvrdio da sezone 2013./2014. Liverpoolov Luis Suarez nije smio biti proglašen najboljim igračem Engleske, nego je titula trebala pripasti BiH reprezentativcu "jer nevjerojatno je da postiže 16 golova kao treći napadač Manchester Cityja". Davni izvještaji The Mirrora govore da je Mourinho godinu kasnije razmišljao o Džeki kao zamjeni za Didiera Drogbu u Chelseaju, a 2021. slao skaute na utakmicu Rome jer je tražio nekoga tko bi olakšao Harryju Kaneu u Tottenhamu.

Stoga, je li vrijeme da Džeko i Mourinho ipak udruže snage na barem godinu dana? Može li, uostalom, netko garantirati da će se En-Nesyri ispostaviti takvom golgeterskom mašinom kakvu svi očekuju? Nije li otpis Edina Džeke, koji je u prošloj sezoni dokazao da se u Feneru i Turskoj snalazi poput ribe u vodi te već u prvoj utakmici nove kampanje pokazao da planira nastaviti istim putem, prevelik rizik? Promatrajući takvu situaciju izvana, djeluje da bi se samo luđak u ovom trenutku odrekao Džeke, a u tom smjeru idu i novinari turskog portala Hurriyet, koji pišu da će "ove sezone gledati Džeku i En-Nesyrija na visokoj razini". Svidjelo se to Splićanima ili ne...

Linker
24. kolovoz 2024 23:19