Drogba Barcelona
 Clive Rose/Getty Images / Clive Rose Getty Images
PRIJE 11 GODINA

VIDEO: DAN MOŽDA I NAJVEĆE PLJAČKE U POVIJESTI NOGOMETA Drogba je trčao za 'ćelavcem', Ballack mu se unosio u lice, ali Iniesta je bio neumoljiv...

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 06. svibanj 2020. 19:52

Na današnji se dan prije 11 godina u svijetu nogometa dogodila možda i jedna od najvećih "krađa" na štetu kluba koji je istu pretrpio. U uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka odigranoj na londonskom Stamford Bridgeu, tadašnji je viceprvak Europe Chelsea dočekao kasnijeg osvajača kontinentalne titule, španjolsku Barcelonu.

Nakon što je prva utakmica u Kataloniji završila bez pogodaka, londonski su Plavci poveli na svom stadionu pogotkom Michaela Essiena već u 9. minuti utakmice. Činilo se tada da će momčad iz zapadnog Londona drugu godinu zaredom igrati u finalu, posebice iz tog razloga što na kraju sezone 2008/09 Barcelona nije bila u formi.

Momčad Pepa Guardiole završila je te sezone tek treća u Primeri, daleko iza prvaka Reala i drugoplasiranog Villarreala, dok je Chelsea postao viceprvak Engleske iza Manchester Uniteda. Ipak, nakon Essienova gola Barcelona je dominirala posjedom, no na scenu je stupio sudac Tom Henning Ovrebo iz Norveške.

Iako je sredinom drugog dijela isključio Erica Abidala nakon teškog prekršaja nad Anelkom, norveški se arbitar nije odlučio pokazati na bijelu točku kod najmanje četiri opravdane situacije u kojima su nogometaši Barcelone tijekom utakmice igrali rukom u njihovu kaznenom prostoru. Otuda i poznate scene u kojima Michael Ballack trči za norveškim ćelavcem, a Didier Drogba nakon utakmice više: 'It's a f***ing disgrace...'

Nije pomoglo ništa, jer je u trećoj minuti sudačke nadoknade Andres Iniesta sjajnim pogotkom iz daljine zabio za 1:1 i "vađenje iz bunara, iz rudnika", kako je to te večeri sa Stamford Bridgea opisao HTV-ov komentator Drago Ćosić. Barcelona je otišla na finale u Rim gdje je s 2:0 pobijedila Manchester United i stigla do naslova europskog prvaka.

Barcelona je tada postala "Uefalona", a norveški sudac zaradio je suspenziju, mada je nekoliko godina kasnije priznao da je na toj utakmici napravio niz pogrešaka. Nije sudio spomenuta četiri igranja rukom, a bilo je i nekoliko prekršaja na štetu Chelseajevih igrača.

Iako se tri godine kasnije, na Chelseajevu šampionskom putu dogodila svojevrsna osveta pa je Barcelona nakon sjajne igre ispala u polufinalu te sezone, ono što se dogodilo 6. svibnja 2009. i danas izaziva strah i tjera suze na oči navijačima Bluesa.

Linker
17. travanj 2024 14:11