DARREN STAPLES Afp
REAL PROŠAO U TRILERU

VIDEO: Drama na Etihadu pripala Realu, ‘kraljevi‘ slavili nakon lutrije jedanaesteraca, Hrvati promašivali

City i Real su nakon produžetaka odigrali 1:1 pa je polufinalist LP-a odlučen udarcima s bijele točke
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 17. travanj 2024. 23:51

MANCHESTER CITY - REAL MADRID 1:1 (3:4) (Rodrygo 12., De Bruyne 76.)

MANCHESTER CITY (4-2-3-1): Ederson - Walker, Ruben Dias, Akanji (od 112. Stones), Gvardiol🟨 - Rodri🟨, De Bruyne⚽ (od 112. Kovačić) - Bernardo Silva, Foden, Grealish🟨 (od 72. Doku) - Haaland

REAL MADRID (4-3-1-2): Lunin - Carvajal🟨 (od 110. Militao), Nacho, Rüdiger, Mendy 🟨 - Valverde, Camavinga, Kroos (od 79. Modrić) - Bellingham - Rodrygo⚽ (od 84. Diaz), Vinicius (od 102. Vazquez)

Pogodak Rodryga za 0:1 pogledajte ovdje

Pogodak De Bruynea za 1:1 pogledajte ovdje


Jedna momčad je rijetko dominirala, a u značajnom periodu oba susreta je patila, branila se, i bila na konopcima. A onda je izdržala i naposljetku nokautirala - boljeg. To, realno, u serijama mogu samo rijetki. U nogometu - to može samo Real. Osam golova, dakle, u osnovi. Zatim pet serija penala. Drama nad dramama. I onda - rješenje: jedini penal za Real promašio je Modrić, no na kraju "pali borci" za City postali su Bernardo Silva i - Kovačić. Real je u polufinalu. Kako? Pitajte Ancelottija i Real...

image
DARREN STAPLES Afp

Netko pametan, a to redovito na duhovit i sarkastičan način čine Nogometne ikone na društvenim mrežama, u danu velikih hrvatskih izbora zapitao se: "Kud je vrijeme proletjelo, kada je već finale Lige prvaka?" Realno, cijela četvrtfinalna serija bila je takva: u tri dana, odnosno prvih utakmica, pa uzvrata u utorak, u ukupno šest utakmica, palo je, naime, 29 golova. U prijevodu, više od tri po utakmici. Odnosno - spektakl. Zbog svega toga, očekivalo se da "grand finale" prođe u istome tonu. U Münchenu se čekao sraz Bayerna i Arsenala nakon 2-2 u Londonu, dok je Etihad s posebnom pozornošću čekao taj "finale prije finala" i sraz Cityja i Reala nakon velebnih 3-3 na Bernabeuu.

image
DARREN STAPLES Afp

Od tri Hrvata u rosteru obje momčadi, pak, započeo je samo Gvardiol na lijevome boku, dok je Kovačić prepustio prostor De Bruyneu, a Modrić je, pak, čekao primarno da se umori netko od dvojca Kroos - Camavinga, koji su dobili prostor u prvoj momčadi. Očekivao se uragan Guardioline momčadi, no susret je počeo ipak mirno, no sve je prelomio pogodak Reala: u 12. minuti brza kombinacija Valverde-Vini-Rodrygo dovela je brazilskog napadača u stopostotnu priliku. Prvi pokušaj uspio je obraniti Ederson, no već iz odbijanca Rodrygo je poentirao i doveo Madriđane u vodstvo...

image
PAUL ELLIS Afp

Par minuta nakon, čim su shvatili situaciju, najave su se probudile; naime, od negdje 20. minute nadalje, Guardiolina momčad kreće u potpunu ofenzivu, koja je, recimo, izbrojala dvadeset i nešto udaraca prema golu u regularnom dijelu utakmice, dok je Real imao sedam, uz preko 65 posto posjeda. Što je City dobio zauzvrat? Tešku i na momente oporu obranu Reala, koji se nije dao, ali je, ipak, u 76. minuti napokon pao: Doku je oštro ubacio u peterac, Rüdiger uspio očistiti, no samo do De Bruynea koji zakucava loptu pod gredu za erupciju oduševljenja na Etihadu.

image
PAUL ELLIS Afp

Niti to, međutim, nije slomilo "kraljeve". Malo potom Ancelotti na teren umjesto Kroosa šalje Modrića, no čak niti hrvatski veznjak ne uspijeva promijeniti tijek susreta u kojem je Real podređenim sustavom i idejom očito odlučio sve svesti na potencijalnu kontru, ili čak penale. Ušlo se u produžetke, a stvari se pritom nisu promijenile, a u potrazi za rješenjem prije odluke s 11 metara, Guardiola je u 112. aktivirao i Kovačića umjesto De Bruynea. Ali - zalud. Dakle, nakon što su padali od umora, pa i umorili se od napada, Real je bez udarca u okvir zadnjih sat vremena utakmice odveo "građane" u raspucavanje, a tamo je Ederson skinuo jednog, a Andriy Lunin - junak - dva penala. Real je opet u borbi za najveći trofej. Analitika je, eto, još jednom pokazala da u nogometu nije najbolji alat. Možda je korisna, ali ne ako se suprotstavite - Realu.

U drugom dvoboju, pak, Bayern je pogotkom Kimmicha u 63. minuti svladao Arsenal nakon 2-2 u Londonu i time izborio plasman u polufinale Lige prvaka, gdje ga čeka Real. Drugo polufinale je PSG - Borussia Dortmund.

image
DARREN STAPLES Afp

GOTOVO JE! CITY JE ISPAO, REAL PROLAZI U POLUFINALE!!!

GOOOOL! Rudiger pogađa za pobjedu Reala!

Ederson, vratar Cityja, pogodio je i održao Građane u igri. Sada će morati obraniti jedanaestrerac Rudigeru.

Nacho pogađa za novo vodstvo Reala. City mora zabiti idući jedanaesterac.

Foden uspješno vraća rezultat u egal.

Vazquez pogađa za prednost Reala.

Kovačić je promašio za City.

image
PAUL ELLIS Afp

Bellingham prvi pogađa za Real.

Strašan promašaj Bernarda Silve, pucao je lagano po sredini u ruke Lunina.

Modrić je promašio za Real.

Alvarez pogađa prvi jedanaesterac.

120+1. KRAJ PRODUŽETAKA U MANCHESTERU!

O konačnom pobjedniku i posljednjem putniku u polufinale Lige prvaka saznat ćemo nakon lutrije jedanaesteraca.

119. Otvarao se sada u nekoliko navrata veliki prostor Realu, imali su priliku matirati domaćine, no umor je osjetno dosegnuo vrhunac te obje momčadi teških nogu privode ovaj susret kraju.

117. Požrtvovna reakcija Gvardiola u obrani, uspio je u zadnji trenutak izbaciti loptu ispred Vazqueza kojemu bi se otvorio veliki prostor put gola.

113. Odmah se u prilici našao Kovačić, dobio je izvrsnu loptu u prostor, međutim obrana Madriđana uspjela je blokirati njegov udarac.

112. Bit će zamjene i kod domaćina, umjesto strijelca De Bruynea ući će naš Mateo Kovačić, dok će Akanjija zamijeniti Stones.

109. Na travnjaku je zbog grčeva ostao ležati 32-godišnji Carvajal. Bit će primoran izaći iz igre, a zamijenit će ga Eder Militao.

108. Sjajan prodor sada Dokua, Belgijac je preko cijelog terena doslovno prolazio kroz protivničke igrače, no zadnja linija Madriđana u posljednji je trenutak uspjela blokirati njegov udarac.

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA!

Nadmetanje bez prevelikih prigoda sve do samoga kraja kada je Rüdiger propustio matirati City. Osjeti se umor, intenzitet je vidno popustio.

image
SPORTS PRESS PHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Sports Press Photo/ddp Usa/profimedia

105+2. Kakva prilika za Real iz ničega! Zaspala je obrana Cityja, Rudiger je neometan loptu dočekao u protivničkom petercu, ali pucao je pored gola.

105. 🕖 Igrat će se dvije minute nadoknade prvog produžetka. Zanimljivo je da su prošle čak 93 minute od zadnjeg Realovog udarca u okvir gola.

101. Kakav duel Walkera i Viniciusa, fantastičan prikaz kvalitete ovog dvoboja! Pokušao je Brazilac svim silama pretrčati engleskog braniča, no Walker je na najbolji način 'predstavio' svoju brzinu i snagu i stigao do lopte prije Vinija.

98. Istu sliku gledamo i u trećem nastavku utakmice, City je dominantan na lopti i drži ju konstantno blizu Realovog šesnaesterca. Ipak, nedostaje udarac koji bi preokrenuo rezultat.

92. Zaustavila se igra odmah na početku, Bellingham je ostao ležati u bolovima nakon sudara s Rubenom Diasom.

91. Počeli su produžetci na Etihadu, Građani će prolaz u dva dodatna perioda od 15 minuta tražiti bez najboljeg strijelca Erlinga Haalanda. Odlukom Pepa Guardiole na pauzi ga je zamijenio Argentinac Julian Alvarez.

Gotovo je i na Etihadu, City i Real odigrali su 1:1, ali gledat ćemo još barem 30 minuta nogometa u kojem će jedna od momčadi pokušati izboriti polufinale.

image
DARREN STAPLES Afp

🕖 Gotovo je u Munchenu, Bayern je pobijedio Arsenal s 1:0 i plasirao se u polufinale Lige prvaka!

90+4.🟨U samom smiraju regularnog tijeka utakmice opomenu je zaradio i Ferland Mendy.

City će imati posljednji ubačaj iz kuta prije potencijalnih produžetaka.

90. Igrat će se još četiri minute nadoknade.

90.🟨Otvarala se mogućnost Realovog protuudara iz kontre, međutim Rodri je s leđa spriječio Diaza i zaradio žuti karton.

U Manchesteru se nastavlja opsada Realovog gola, igrači Cityja nakon izjednačenja traže potpuni preokret. U Munchenu, pak, Arsenal očajnički pokušava doći do pogotka koji bi susret odveo u produžetke.

82. U novoj, ovoga puta gotovo stopostotnoj prilici ponovno se pronašao De Bruyne. Dočekao je prizemno ubacivanje u šesnaesterac, ali pucao je visoko iznad gola.

79. U igru je umjesto Tonija Kroosa ušao Luka Modrić!

78. Kakvu priliku je sada De Bruyne imao za poptuni preokret, odmjereno je opucao 'slabijom' nogom s ruba šesnaesterca, a Lunin vršcima prstiju izvadio loptu iz gola.

76.⚽GOOOOOL! City je izjednačio na 1:1, strijelac je Kevin De Bruyne! Doku je ošto ubacio u peterac, Rudiger uspio očistiti, no samo do belgijskog veznjaka koji zakucava loptu pod gredu za erupciju oduševljenja na Etihadu.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

image
PAUL ELLIS Afp

72. Za prvom zamjenom posegnuo je Pep Guardiola, umjesto Jacka Grealisha ušao je Jeremy Doku.

70. Napokon nešto konkretno od domaćina, Grealish se izborio za prostor na lijevoj strani i silovito pucao po golu, ali još je jednom spreman bio Lunin.

66. Nevjerojatna opsada Građana, lopta kontinuirano kruži oko madridskog šesnaesterca, no nikako da se jedan od domaćih igrača ohrabri i ozbiljno zapuca prema gostujućim vratima.

GOOOOL! Bayern je poveo 1:0 protiv Arsenala. Raphael Guerreiro sjajno je ubacio, a Kimmich u padu glavom pogodio za vodstvo Bavaraca u 63. minuti.

POGODAK KIMMICHA POGLEDAJTE OVDJE

61.🟨Požutio je sada i Joško Gvardiol nakon zakašnjelog starta na Judeu Bellinghamu.

image
MIKE EGERTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA Mike Egerton/pa Images/profimedia

Težak zadatak do kraja susreta očekuje Manchester City, a to potvrđuje i statistika. Naime, posljednji puta kada je Real prvi došao do vodstva na utakmici Lige prvaka i na kraju izgubio bilo je još davne 2013., kada su poraženi od Galatasarayja s 3:2.

54. Iz akcije u akciju nižu se pokušaji Cityja, no jednako tako i pravovremene reakcije Lunina. Uspije li Real večeras prazne mreže napustiti Etihad najviše će na tome moći zahvaliti mladom ukrajinskom vrataru.

51. Velika prilika za domaćine, Nacho je s gol linije očistio loptu i poslao je u korner.

50. Ušao je City u nastavak istim tonom, potpunom ofenzivom pokušavaju doći do izjednačujućeg pogotka. Ipak, konstantno im nedostaje završni pas ili udarac, a i kad dođu u priliku za udarac, siguran je na vratima Reala Ukrajinac Lunin.

46. 🕖 Počela su druga poluvremena!

Gotova su prva poluvremena na oba susreta. Real na Etihadu vodi 1:0 pogotkom Rodryga u 12. minuti, dok se u Munchenu na dvoboju Bayerna i Arsenala mreže nisu tresle.

image
MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA Martin Rickett/pa Images/profimedia

45. 🕖 Igrat će se dvije minute dodanog vremena.

44. Plete sada City mrežu oko Realovog gola, međutim gostujuća je obrana čvrsta te redovito čisti lopte iz svog šesnaesterca. Domaćini će sada imati već deveti korner na utakmici.

38.🟨Vidjeli smo i prvu opomenu na susretu, zaradio ju je Dani Carvajal nakon što je u trku zaustavio Grealisha.

36. Nova prilika za domaćine, Haaland je uposlio Grealisha koji je jurišao sam prema vratima Reala. Ipak, u zadnji trenutak Rudiger je uspio sustići Engleza i blokirati njegov udarac.

33. Nova bomba De Bruynea s distance, pokušao je kao prije nekoliko minuta, međutim ovaj je put završilo iznad vrata.

30. Nova sjajna reakcija Gvardiola, Real je imao obećavajuću kontru s viškom igrača, Valverde je u konačnici oštro ubacio u peterac, a hrvatski branič u posljednji trenutak izbio loptu.

28. Nastavlja City s visokim presingom i izglednim šansama iz napada u napad. Sada se Haaland izdignuo iznad svih i glavom pucao na gol, ali se Lunin istaknuo novom obranom.

27. Velika prilika za City, De Bruyne je silovito šutirao s ruba šesnaesterca, Lunin još bolje obranio!

24. Na konopcima je sada ponovno domaćin, Real kontra-napadima stvara muke Cityjevoj obrani. Imao je sada Carvajal sjajnu priliku udvostručiti vodstvo svoje momčadi, no Gvardiol se čvrsto postavio u bloku i spasio Građane.

19. Nevjerojatna situacija pred golom Reala, pravo je čudo da City sada nije izjednačio. Prvo je Lunin fantastično reagirao i spasio jednu loptu u petercu, da bi u nastavku akcije Haaland glavom pogodio gredu. Iz odbijanca je Bernardo mogao zakucati loptu u mrežu, no nije očekivao loptu te ju je u konačnici poslao pokraj gola.

17. Bude se sada Građani s ciljem brzog uzvraćanja udarca. Grealish je požrtvovno spasio jednu loptu, Bernardo je ubacio za Haalanda, a norveški napadač glavom je pucao iznad gola.

12.⚽GOOOOL! Real vodi 1:0, strijelac je Rodrygo. Kao da domaćini nisu ozbiljno shvatili goste, brza kombinacija Valverde-Vini-Rodrygo dovela je brazilskog napadača u stopostotnu priliku. Prvi pokušaj uspio je obraniti Ederson, no već iz odbijanca Rodrygo je poentirao i doveo Madriđane u vodstvo.

POGODAK RODRYGA POGLEDAJTE OVDJE

image
PAUL ELLIS Afp

11. Prvi pokušaj Madriđana, Camavingi se u sredini otvorio veliki prostor pa se veznjak Madrida odlučio na udarac s distance. Završilo je u rukama Edersona, bezopasno po Cityjev gol.

8. Prvo manje uzbuđenje u Manchesteru, De Bruyne je oštro centrirao u peterac, međutim Lunin je bio na mjestu i spremno dočekao loptu u naručje.

6. Valverde je s leđa neugodno startao na Gvardiola, hrvatski reprezentativac ostao je ležati neko vrijeme, no ubrzo se pridigao.

5. Vrlo miran ulazak u susret na Etihadu, početno ispitivanje snaga bez preuzimanja rizika.

1. 🕖 Počeli su posljednji četvrtfinalni susreti Lige prvaka!

image
MIKE EGERTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA Mike Egerton/pa Images/profimedia

Pep Guardiola suprotstavit će Kraljevskome klubu formaciju s Joškom Gvardiolom u početnoj postavi. Još se pamti njegova golčina s Bernabeua, kao i ona iz subotnjeg sraza s Lutonom. U istom je dvoboju spektakularan pogodak postigao i Mateo Kovačić, međutim on će svoju priliku čekati s klupe za rezerve.

Carlo Ancelotti pokazao je svoje karte čak dva sata prije dvoboja na Etihadu! U prvih 11, kao što je i bilo najavljeno, nema Luke Modrića.

Drugi večerašnji par također kreće od nule. Arsenal i Bayern su u Londonu odigrali 2-2, a kako više ne vrijedi pravilo gola u gostima (osim u finalu Hrvatskog nogometnog kupa, valjda), onda imamo pravo reći da se kreće od nule. Sudar u Münchenu je i izvrsna prilika za vidanje prvenstvenih rana, iako će samo jedan klub u tome uspjeti. Bayern je i službeno izgubio naslov prvaka, a Arsenal je ispustio prvo mjesto na ljestvici. Može li Harry Kane protiv omiljene engleske mušterije nastaviti san o prvom naslovu u karijeri?

Najavu piše: Dražen Krušelj

Kevin De Bruyne je flegma u stanju cijelo popodne uoči utakmice ubiti videoigricom, dok se Bernardo Silva brine kako će se štenac, prinova u obitelji, slagati s njegovim starijim psom. U međuvremenu Kyle Walker koristi svaku priliku kako bi suigrače naveo da "prenkaju" Rodrija, tipa koji u svlačionici očito uživa pravo na izdvojeno mišljenje. Da čujemo, Rodri, koja je životinja opasnija - nilski konj ili krokodil? Cijela kabina Manchester Cityja u anketi se složi kako se ne bi željela suočiti s vodenom grdosijom teškom tri tone, samo se Rodri uporno odupire tvrdeći da ti nema spasa kada puzajući predator iskoči iz vode i škljoc, već te zgrabio u ralje i odvukao na dno...

Ako ovih dana na Netflixu gleda "Together: Treble Winners" - posvetu Cityjevoj lanjskoj sezoni u kojoj je momčad osvojila tri trofeja - gledatelj će dnevnu rutinu "građana" lako poistovjetiti s rutinom većine ostalih nogometnih svlačionica. Nisu nogometaši Pepa Guardiole nikakvi divljaci treninga, dapače, od drila na terenu draža im je dobra podvala, pa će onda Erling Haaland u tunelu uoči utakmice umjesto nekog vrtićanca za ruku primiti onižeg klupskog fizioterapeuta. Oh, oprosti, nisam skužio da si to ti... Ali ako nisu divljaci treninga, jesu čudovišta mentaliteta. Svako toliko svjedočimo Guardiolinim žestokim motivacijskim govorima. "Idemo po petu titulu u posljednjih šest godina, mi smo ta momčad koja pomiče granice i zato ćemo je osvojiti", polako menadžer podiže intonaciju dok završava govor i igrači na koncu urlaju kao ratnici koji se spremaju utrčati na bojno polje. "Idemo još jednom ispisati povijest", poručuje onda Rúben Dias i svlačionica je već nalik na ekspres-lonac uoči eksplozije. Man City je lani u Premier ligi dostigao i prestigao značajnu Arsenalovu prednost, a u Ligi prvaka pored madridskog Reala odgalopirao do kraja.

Joška Gvardiola i Matea Kovačića nema unutra, pridružili su se tek prošlog ljeta kada se momčad rastala od Gündoğana i u život pustila turbotalentiranog tinejdžera Colea Palmera, danas senzaciju Chelseaja (23 gola ove sezone), ali u međuvremenu su hrvatski reprezentativci postali gotovo pa nosivi stupovi momčadi. Kovačić posljednjih tjedana podiže formu i cementira mjesto u udarnom sastavu, nekidan je Lutonu volejom spakirao loptu u rašlje, dok Gvardiol izrasta u buduću veliku Cityjevu zvijezdu. Nitko zapravo neće biti iznenađen ako plavi dio Manchestera u budućnosti izgradi trofejnu dinastiju oko Phila Fodena, Haalanda i 22-godišnjeg hrvatskog reprezentativca.

Kraj Modrićeve kampanje?

Moderni Champions League klasik - Man City protiv Reala - izvjesnu simboliku u zagrijavanju za finalni turnir Eura 2024. dovlači na prag hrvatske reprezentacije. Premda prkosi biologiji kao nitko prije njega, Luka Modrić s navršenih 38 godina vjerojatno igra posljednju sezonu na ovoj razini. Ili barem statistika ukazuje na to: u devet europskih Realovih utakmica ove sezone Modrić je samo triput bio starter, još pet puta je ulazio s klupe, a jednom ga nije bilo u konkurenciji. Na kraju kampanje Modrić će posljednji put mahnuti madridskoj publici, a onda u srpnju spustiti zastor na 18-godišnju priču u hrvatskoj reprezentaciji. Štafetu će prepustiti osam godina mlađem Kovačiću, koji na Etihadu stidljivo oživljava one napadačke kvalitete svoje igre koje je zapostavio dok je sekundirao nekim većim facama na Santiagu Bernabeuu i na Stamford Bridgeu. Na kraju ove minikolone korak drži Gvardiol, mladić u čijim je nogama pohranjeno iskustvo više od 200 velikih utakmica (samo u reprezentaciji skupio je već 29 nastupa). Generacijska tranzicija "vatrenih" zbijena u format jedne utakmice.

A čemu se trebaju nadati navijači uoči četvrtfinalnog uzvrata u Manchesteru? Razmaženi s čak 14 trofeja (plus dva Community Shielda) u Guardiolinu mandatu, fanovi engleskog šampiona bukiraju mjesta za tri nove proslave do kraja sezone. I pomalo iritiraju vlastite igrače. "Prije samo dva tjedna činilo se da smo u bezizlaznoj situaciji, a onda se sve okrenulo. Nogomet je predivan upravo zato što je tako nepredvidljiv i zato nije u redu pripremati slavlje već danas. Čekaju nas Real Madrid, onda Chelsea u finalu FA Cupa za vikend i gostovanje kod Brightona u prvenstvu. U jednom tjednu možemo izgubiti sve", upozorava Bernardo Silva.Apel portugalskog playmakera nije impresionirao bookmakere. Oni Man City prepoznaju kao uvjerljivog favorita uzvratnog meča s Realom (tečaj 1,70), a novinskom kroničaru ovaj put je lako prisvojiti njihovu logiku. Argument? City nije poražen u posljednjih 27 nastupa, još od početka prosinca, kada je momčad kapitulirala protiv Aston Ville.

Bez pobjede na Etihadu

Prošle godine je Pep oslobodio City kompleksa većeg i uspješnijeg madridskog kluba, koji se u Ligi prvaka snalazi kao u vlastitom dnevnom boravku, kada je u uzvratnom meču već do poluvremena vodio s dva gola prednosti (prva madridska utakmica završila je 1-1). Premda je sezonu ranije "kraljevski klub" izbacio City iz natjecanja, na Etihadu se zapravo nikada nije komforno osjećao. Od sezone 2011./12., kada je započela renesansa pogonjena arapskim novcem, City i Real su u Manchesteru odigrali pet utakmica Lige prvaka. Real je izvukao dva remija, upisao tri poraza i još uvijek čeka na prvu pobjedu...

Linker
18. travanj 2024 00:14