GLYN KIRK Afp
SLAVLJE NA STAMFORD BRIDGEU

VIDEO: Kovačić i društvo nakon drame i poništenih pogodaka izborili četvrtfinale Lige prvaka

Chelsea je u Londonu okrenuo rezultat iz prve utakmice i izbacio Borussiju Dortmund iz natjecanja
Piše: Ante Šakić/SNObjavljeno: 07. ožujak 2023. 23:13

CHELSEA - BORUSSIA DORTMUND 2:0 (Sterling 44., Havertz 53.)

LONDON Stamford Bridge. Gledatelja: 34 502. Sudac: Danny Makkelie.

CHELSEA (3-4-3): Arrizabalaga- Cucurella, Koulibaly, Fofana - James, Kovacic (od 83. Pulišić), Fernandez (od 87. Zakaria), Chilwell - Sterling (od 83. Loftus-Cheek), Havertz, Joao Felix (od 67. Gallagher). Trener: Graham Potter.

BORUSSIA DORTMUND (4-3-3): Meyer - Wolf, Sule, Schlotterbeck, Guerreiro - Can - Brandt (od 5. Reyna), Bellingham - Ozcan (od 64. Bynoe Gittens), Reus- Haller (od 77. Malen). Trener: Edin Terzić.

Žuti kartoni: Chelsea: Arrizabalaga (65.), Fernandez (77.), Chilwell (92.), Cucurella (96.). Borussia: Sule (41.), Wolf (92.), Bellingham (98.).


Putujući na Stamford Bridge s vodstvom od 1:0, Borussia Dortmund imala je cilj završiti posao u uzvratnoj utakmici svoje osmine finala Lige prvaka s Chelseajem jučer navečer. Pogodak Karima Adeyemija riješio je tijesnu utakmicu na Westfalenstadionu prije tri tjedna, dok je Graham Potter došao u potragu za neprocjenjivom pobjedom koja bi mu mogla kupiti još malo vremena na klupi "Bluesa", obzirom na to da su okršaji Chelsea protiv Leedsa i Dortmunda ključni za Potterovu budućnost. I isto je uspio. Pogotcima Raheema Sterlinga i Kaija Havertza momčad iz Londona kupila je još neko vrijeme sreću svojih navijača.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Prvo poluvrijeme prošli je u znaku domaćih, naročito promašaja Kaija Haverta, sve dok Sterling nije "uzeo posao u svoje ruke". Nijemac prvo u osmoj minuti puca malo pored desno vratnice gostujućeg gola, dok je 20 minuta nakon toga imao još bolju šansu, koju puca bliže pogotku, ali ga ovaj put spriječava sama vratnica. Nakon dva promašaja dolazi do toliko željenog gola, koji mu zbog nedozvoljene pozicije nije priznat. Kada su se momčadi spremale na odlazak na odmor, veliko slavlje domaćih navijača. Stamford Bridge je eruptirao kada je Sterling poslao u 43. minuti loptu malo pod preku za vodstvo i optimizan uoči nastavka.

CHELSEAJEV PRVI POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

Drugih 45 minuta počelo je kao i kraj prvog dijela, napadima domaćih, koje gosti brane svim mogućim silama, tako i onim nedozvoljenim. Marius Wolfa lopta pogađa u ruku i iako sudac Danny Makkelie to ne vidi, uz sugestiju VAR-a zaustavlja igru i domaći iz kaznenog udarca dobijaju priliku doći do prednosti "teške" prolaska u četvrtinu finala Lige prvaka. Kai Havertz definitivno je odlučio biti protagonist jučerašnjeg susreta. Iz prvog pokušaja jedanaesterca drugi put na susretu pogađa vratnicu, ali glavni sudac proglašava udarac neregularnim i daje novu šansu Havertzu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

SPORNU SITUACIJU I HAVERTZOV PROMAŠAJ POGLEDAJTE OVDJE

Ovaj put puca jako bez kompleksa i ostavlja Alexandrea Meyera nemoćnim za 2:0 Chelsea.

POGODAK IZ PONOVLJENOG KAZNENOG UDARCA POGLEDAJTE OVDJE

Tek nakon ugroze prolaska ili barem produžetaka, gostujuća momčad počinje igrati svoj nogomet. Ipak, neaktivnost do tada koštala ih je preciznosti u završnicama akcija. Redom su neprecizni Giovanni Reyna i Jude Bellingham, dok Emre Can, Marius Wolf i Raphael Guerreiro svoj udarcima iz daljine i brojnim ubačajima ne pronalaze svoje mete.

Na samom kraju utakmice skoro je došlo do toliko željenog pogotka Borussije. Prvo u 89. minuti Jude Bellingham dobro ispraća jedan ubačaj i sa desetak metara od gola glavom gađa malo iznad prečke. Nakon toga još bolju priliku ima Marius Wolf. Dolazi do prilike u kaznenom prostoru i puca bolje od engleskog kolege, ali Kepa Arrizabalaga spašava momčad Chelsea od produžetaka i za ništa više od toga nije ostalo vremena.

image
GLYN KIRK Afp

- Sudac mi je dopustio da ponovim jedanaesterac… Bio sam malo nervozan, ali sam zabio i to je najvažnije… Pokušao sam čekati da pogledam u vratara i vidio sam da će opet ići na istu stranu, a drugi je bio malo lakše - rekao je heroj Havertz.

Iako se na početku činilo kao da je najpošteniji prolaz Chelsea, na kraju je dojam kako je Borussija zaslužila pogodak, ali prekasno buđenje koštalo ih je barem produžetaka. Ali bilo kako bilo, Chelsea zasluženo prolazi. Večeras su lako mogli postići još nekoliko golova. Raheem Sterling dvaput je namjestio golove koji su poništeni, a i dvije vratnice Havertza nisu pomogle. Male razlike i to je nogomet, ali ništa drugo ne sugerira kako je Chelsea bio bolja momčad ove večeri.

image
ADRIAN DENNIS Afp

- Bila je to ogromna izvedba, morali smo ići duboko u koliko znamo, iskoristili smo svoje šanse, nedavno nismo imali sreće, ali znali smo da možemo, a Kai je to na kraju uspio. Vidim da Kai izvodi penale tako često i ja bio tako samouvjeren - rekao je Raheem Sterling nakon utakmice.

Mateo Kovačić počeo je u momčadi Chelsea od prve minute i u igri proveo 83 minute, kada je umjesto njega priliku odbio Christian Pulišić. Chelsea, potaknut subotnjom prijeko potrebnom pobjedom od 1:0 nad Leedsom u Premier ligi, ušao je u ritam nakon što je postigao samo dva zgoditka u prethodnih sedam utakmica, a pobjeda od ukupnih 2:1 nad Borussijom održala je njihov europski san živim i oslobodila, barem na kratko, pritisak na glavnog trenera Grahama Pottera.

GOLIJADU NA SUSRETU BENFICE I CL. BRUGGEA POGLEDAJTE OVDJE.


KRAJ UTAKMICE U LONDONU. Chelsea je u četvrtfinalu Lige prvaka.

90+8‘ Požutio je i Belngham zbog prekršaja na Jamesu

90+6‘ Žuti karton za Cucurellu zbog nesportskog ponašanja.

90+5‘ Borussia ponovno blizu gola! Wolf se izborio prostor u šesnaestercu i pucao po sredini gola, ali je Arrizabalaga to bez problema obranio.

90+2‘ Makelie pokazuje žuti karton Chilwellu i Wolfu.

90‘ U Londonu će se igrati još šest minuta sudačke nadoknade.

89‘ Prilika za Borussiju! Bellingham je dočekao centaršut na otprilike 11 metara od gola i pucao glavom malo iznad prečke!

82‘ Dvostruka izmjena kod Chelseaja. Izašli su Kovačić i Sterling, a ušli Pulisic i Loftus-Cheek. Hrvatski reprezentativac je kapetansku vrpcu predao Kepi Arrizabalagi.

GOTOVA JE UTAKMICA U LISABONU

77‘ GOOOOOOOL! BRUGGE ZABIJA POČASNI POGODAK! Meijer je sjajnim udarcem vanjskim dijelom kopačke, iskosa s lijeve strane, s nekih 15-ak metara pogodio rašlje Vlachodimosovog gola.

GOL BRUGGEA POGLEDAJTE OVDJE

77. Žuti karton je dobio Fernandez

76‘ PONIŠTEN GOL CHELSEAJEU. Kovačić je dubinskom loptom pronašao Sterlinga, koji je vukao loptu do suparničkog gola i onda savršeno poslužio Gallaghera, a ovaj zabio u praznu mrežu. Slavlje domaćina kratko je trajalo jer je gol poništen zbog Sterlingovog zaleđa.

67‘ PETARDA U LISABONU! BENFICA RAZBIJA BRUGGE! Nakon sjajne akcije lopta dolazi do Neresa koji s lijeve strane pogađa donji desni kut suparničkih vrata.

PETI POGODAK BENFICE POGLEDAJTE OVDJE

65‘ Drugi žuti karton na Stamford Bridgeu zaradio je Kepa

61‘GOOOOOOOOOOOL! Mario s bijele točke zabija za 4:0. Portugalac je poslao loptu u desnu, a Mignolet je otišao u lijevu stranu.

ČETVRTI POGODAK BENFICE POGLEDAJTE OVDJE

60‘ KAZNENI UDARAC ZA BENFICU!

59. Prilika za Borussiju. Lopta se od bloka odbila do Bellinghama, koji je bio nečuvan na petercu i tukao, ali promašio cijeli gol.

53‘ GOOOOOOOOL! Havertz zabija iz drugog pokušaja!

POGODAK IZ PONOVLJENOG KAZNENOG UDARCA POGLEDAJTE OVDJE

51‘ PONOVIT ĆE SE KAZNENI UDARAC! Makelie je pokazao da se penal mora ponovno izvesti zbog ranije utrčavanja dvojice Borussijinih igrača u kazneni prostor.

50‘ PROMAŠAJ S 11 METARA! Havertz je s bijele točke pogodio vratnicu!

47‘ KAZNENI UDARAC ZA CHELSEA. Chilwell je centrirao s lijeve strane i pogodio Wolfa u ruku. Uključio se VAR, a potom je sudac Danny Makkelie i osobno pogledao situaciju i pokazao na bijelu točku.

SPORNU SITUACIJU I HAVERTZOV PROMAŠAJ POGLEDAJTE OVDJE

47‘ GOOOOOOOL! RAMOS SE PO DRUGI PUT UPISAO U STRIJELCE

RAMOSOV DRUGI GOL POGLEDAJTE OVDJE

46‘ Sudac Halil Umut Meler označio je početak drugog poluvremena na Luzu

45+3‘ ZAVRŠILO JE PRVO POLUVRIJEME NA STAMFORD BRIDGEU. CHELSEA JE POVEO I IZJEDNAČIO UKUPNI REZULTAT (1:1).

45‘ U Londonu će se igrati još tri minute sudačke nadoknade

44‘ GOOOOOOOOL! CHELSEA VODI! Chilwell je probio po lijevoj strani i povratnom pronašao Sterlinga, koji najprije promašuje loptu, a onda je iz drugog pokušaja zakucava u mrežu!

CHELSEAJEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

41‘ Prvi žuti karton u Londonu dobio je Süle zbog zadržavanja igre.

40‘ Domaćin ponovno dominira i steže obruč oko Borussijinog gola. Nakon centaršuta i gužve u gostujućem šesnaestercu, lopta se odbija do Felixa, koji puca s nekih 11 metara, ali njegov pokušaj brani Meyer.

38‘ Havertz na Stamford Bridgeu zabija prekrasan gol za Chelsea, ali ga je sudac poništio zbog prethodnog zaleđa Sterlinga.

POLUVRIJEME UTAKMICE U LISABONU

37‘ GOOOOOOOOL! Ramos zabija za 2:0 Benfice u Lisabonu.

NOVI GOL BENFICE POGLEDAJTE OVDJE

33‘ Vraćamo se na Stamford Bridge. Kovačić je atraktivno pucao iz voleja s dvadesetak metara, ali njegov udarac odlazi daleko od gola .

28‘ GOOOOOOOOL! U drugom susretu dana Benfica je povela 1: pogotkom Rafe Silve, na Ramosovu asistenciju. Utakmica je počela u 21.00, pa je gol u Lisabonu pao u 38. minuti.

POGODAK BENFICE POGLEDAJTE OVDJE

28‘ Najveća Chelseajeva prilika u dosadašnjem dijelu utakmice! Havertz je pucao s nekih 13-14 metara i već svladao Mayera, ali ispriječila se stativa!

25‘ Borussia je sve opasnija. Kovačić je izgubio loptu na sredini terenu, nakon čega je sijevnuo gostujući protunapad. Reyna je probio po desnoj strani i uputio opasnu loptu u "srce" Chelsejavog peterca, međutim, tamo nije bilo nikog od njegovih suigrača.

17‘ Prilika za Borussiju! Reus je tukao iz slobodnog udarca s nekih 25 metara od Chelseajeva gola, ali je Kepa "izvadio" loptu iz rašlji .

13‘ Gosti su se uspjeli obraniti od uvodnog Chelseajevog pritiska, te izgledaju kao da su uspjeli uspostaviti ravnotežu na terenu.

8‘ Chelsea opet prijeti! Havertz je pucao iskosa s desne strane, ali je pogodio vanjsku stranu mreže.

6‘ Nova šansa za Chelsea! Felix je "lažnjakom" slomio Sülea i izbio pred Meyera, ali gostujući vratar brani njegov pokušaj iz blizine.

5‘ Neplanirana zamjena u redovima momčadi iz Dortmunda. Brandt je izašao zbog ozljede, a umjesto njega je u igru ušao Reyna.

2‘ Prilika za Chelsea! Nakon Borussijinog kornera, sijevnula je kontra "bluesa", a Sterling se po lijevoj strani sjurio u suparnički kazneni prostor i našao u obećavajućoj poziciji. Engleski reprezentativac je oklijevao i na koncu izgubio loptu.

1‘ POČELA JE UTAKMICA U LONDONU

2‘ Benfica je zabila na samom otvaranju utakmice u Lisabonu, ali je pogodak Marija poništen zbog zaleđa. Portugalski veznjak utrčao je na prizemni ubačaj i sjajno zabio petom iz blizine, ali VAR je prekinuo slavlje domaćih navijača.

1. POČELA JE UTAKMICA U LISABONU

PONIŠTENI GOL BENFICE POGLEDAJTE OVDJE

Početak utakmice u Londonu pomaknut je za deset minuti, a Sky Sports kao razlog tome navodi da je autobus s Borussijinim igračima kasnio na Stamford Bridge zbog gužve u prometu.

Linker
22. travanj 2024 11:28