JUSTIN TALLIS Afp
LIGA PRVAKA

VIDEO: Pogledajte Barcelonin show za prolaz, zabio i bivši dinamovac, Arsenal slavio u lutriji jedanaesteraca

Barcelona i Arsenal osigurali su svoje mjesto u četvrtfinalu Lige prvaka
Piše: SNObjavljeno: 13. ožujak 2024. 00:01

BARCELONA - NAPOLI 3:1 (Lopez 15., Cancelo 17., Lewandowski 83. / Rrahmani 30.)

BARCELONA: Ter Stegen - Kounde, Araujo, Cubarsi, Cancelo⚽ - Gündoğan, Christensen🟨 (od 61. Romeu), Lopez⚽ (od 60. Roberto) - Yamal🟨, Lewandowski⚽, Raphinha (od 81. Joao Felix)
NAPOLI: Meret - Di Lorenzo, Rrahmani⚽, Jesus🟨, Mario Rui (od 64. Olivera🟨) - Anguissa, Lobotka, Traore (od 78. Raspadori) - Politano (od 64. Lindstorm), Osimhen, Kvaratskhelia

Gol Lopeza pogledajte OVDJE

Gol Cancela pogledajte OVDJE

Gol Rahhmanija pogledajte OVDJE

Gol Lewandowskog pogledajte OVDJE


ARSENAL - PORTO 1:0 (Trossard 41.)

ARSENAL: Raya - White, Saliba🟨, Gabriel, Kiwior (od 106. Zinčenko) - Odegaard, Jorginho (od 83. Gabriel Jesus), Rice - Saka, Havertz🟨, Trossard (od 106. Nketiah)
PORTO: Costa - Mario (od 85. Sanchez), Pepe🟨, Otavio, Wendell - Varela (od 90. Grujić), Gonzalez (od 101. Eustaquio) - Conceicao🟨(od 101. Borges), Pepe, Galeno - Evanilson (od 87. Taremi)

Gol Trossarda pogledajte OVDJE


Nogometaši Arsenala plasirali su se nakon dramatične borbe na svom Emirates stadionu u četvrtfinale Lige prvaka, s ukupnih 5:3 nakon jedanaesteraca klub iz Londona je izbacio Porto.

Uvodnih 90 minuta završilo je s 1-0 za Arsenal čime je poništena istovjetna pobjeda Porta na Dragao stadionu u prvom susretu. Jedini strijelac u Londonu bio je belgijski nogometaš Leandro Trossard u 41. minuti. Nakon što nije bilo golova ni u produžecima odluka je pala u izvođenju jedanaesteraca gdje je na kraju Arsenal slavio s ukupnih 5:3. Svi su izvođači Arsenala bili precizni, pogađali su Odegaard, Havertz, Saka i Rice. Za Porto su mirni i precizni bili Pepe Aquino i Grujić, ali je Wendell pogodio vratnicu, dok je udarac Galena obranio David Raya za veliko Arsenalovo slavlje.

Od početka se Arsenal nametnuo na svom Emirates stadionu, ali trebalo je vremena kako bi domaći nogometaši počeli na pravi način prijetiti gostima iz Porta. Prve solidne pokušaje imali su Saka i Odegaard, ali relativno brzo se Porto oslobodio pritiska i hrabro krenuo prema naprijed. Najbolju šansu u uvodu susreta imao je gostujući igrač Evanilson koji je u 23. minuti žestoko i dobro pucao s desetak metara, ali je odlično intervenirao vratar Arsenala David Raya.

Sve do kraja poluvremena više se igralo na gostujućoj polovici, ali napadi Porta bili su opasniji. Posebno je razigran bio Brazilac Evanilson, ali unatoč tome u samom smiraju prvog dijela Arsenal je poveo. Pola posla je obavio sjajni Norvežanin Odegaard koji je briljantnom asistencijom prevario trojicu suparničkih igrača. Lopta je bila poslana Trossardu koji je iskosa lijepo naciljao suprotni kut za 1:0 Arsenala.

image

Pepe

ADRIAN DENNIS Afp

U sličnom ritmu nastavljeno je drugo poluvrijeme. Iako je Arsenal dominirao posjedom i više napadao, Porto je u svakom svom izletu prema domaćim vratima bio vrlo opasan. Arsenal je drugi pogodak postigao u 68. minuti. Mrežu Porta zatresao je Odegaard, ali su vrlo brzo utišani domaći navijači jer je označen prekršaj u napadu Havertza nad Pepeom. Odmah u idućoj akciji zaprijetio je Porto, ali je udarac Conceicaa s vrha šesnaesterca zaustavio Raya.

U samoj završnici susreta Arsenal je imao najkvalitetniju ofenzivu tijekom susreta. U 82. minuti, čim je ušao na teren, odličnu je priliku imao Gabriel Jesus, ali nije uspio progurati loptu kroz noge vrataru Porta Diogu Costi. Potom je pucao Saka, djelomično prazna vrata nije uspio pogoditi Odegaard te se zbog toga otišlo u produžetke.

Kroz svih 30 minuta produžetaka nije stvorena ni jedna prava šansa na obje strane. Mogu se tek izdvojiti udarac igrača Porta Taremija iskosa, koji je otišao daleko od vrata, te nova lucidna asistencija Odegaarda koja nije okrunjena ničim posebno. U igri je bilo sve više nervoze i ležanja po travnjaku, a sve manje preuzimanja rizika. Zato se o ukupnom pobjedniku moralo odlučiti izvođenjem jedanaesteraca. Tamo su sva četvorica izvođača za Arsenal bili precizni, dok su tragičari na drugoj strani bili Wendell i Galeno koji nisu realizirali svoje udarce.

image

Slavlje igrača Arsenala

ADRIAN DENNIS Afp


Nogometaši Barcelone su postali peta momčad koja se probila do četvrtfinala ovosezonskog izdanja Lige prvaka, a to su ostvarili pobijedivši Napoli s 3:1 (2:1) na Olimpijskom stadionu u Barceloni te s ukupnih 4-2 nadigrali još uvijek aktualnog prvaka Italije.

Vodeći pogodak za Barcelonu postigao je Fermin Lopez u 15. minuti. Samo dvije minute poslije Joao Cancelo je u mrežu pospremio loptu koja se odbila od vratnice nakon udarca Raphinhe te tako donio domaćoj momčadi dva gola prednosti. Napoli je uspio smanjiti zaostatak u 30. minuti, a strijelac je bio Kosovar Amir Rrahmani. Za konačnih 3:1 i potvrdu plasmana Barcelone u četvrtfinale strijelac je bio Robert Lewandowski u 83. minuti.

Barcelona je iz Napulja došla s povoljnih 1:1, ali su gosti već u 4. minuti pokazali da mogu biti opasan suparnik na Olimpijskom stadionu na Montjuicu. Victor Osimhen je sam krenuo prema golu Barcelone s tridesetak metara. Kad je ušao u kazneni prostor odlučio je pucati špicom, ali je lopta išla ravno u Marc-Andrea ter Stegena koji je obranio, a u međuvremenu je i pomoćni sudac signalizirao zaleđe pa je pitanje bi li pogodak bio priznat i da je postignut.

Barcelona je ubrzo nakon toga preuzela kontrolu nad loptom i počela nizati opasne situacije pred vratima Napolija. Fermin Lopez je bio u središtu svih tih akcija, ali njegovi udarci u devetoj i 13. minuti nisu bili precizni. No, onaj u 15. minuti je završio u mreži. Akciju na lijevom boku pokrenuo je Raphinha. Brazilac je prošao do gol-crte, a onda poslao prizemnu povratnu loptu u srce kanenog prostora. Na 12-13 metara, točno po sredini gola, na loptu je natrčao Fermin Lopez i preiznim udarcem ju poslao u donji desni kut pokraj nemoćnog vratara Alexa Mereta.

image
JOSEP LAGO Afp

Još se veselje Barceloninih navijača na stadionu Lluis Companys nije ni stišalo, a dobili su razlog za novu eksploziju slavlja. Ponovno je Raphinha bio u glavnoj ulozi. Primio je loptu na rubu kaznenog prostora, u jednom pokretu se riješio svog čuvara i desnom nogom gađao prema donjem lijevom kutu gostujućeg gola. Meret je bio nemoćan, ali se Brazilac nije upisao u strijelce jer je lopta pogodila vratnicu. Dok se Raphinha hvatao za glavu, lopta se odbila prema lijevoj strani kaznenog prostora gdje ju je neometan dočekao Joao Cancelo i pogodio za 2:0. U tijeku je bila 17. minuta utakmice i činilo se da je Barcelona nezaustavljiva u svom pohodu prema četvrtfinalu.

No, taj dojam nije dugo trajao. Napoli se brzo oporavio od šoka i u prvoj opasnijoj akciji došao do pogotka. Akcija u 30. minuti je bila sjajna. Matteo Politano se probio po desnom boku i poslati odličnu loptu prema sredini kaznenog prostora. Tamo je iz drugog plana natrčao Amir Rrahmani i lijevom nogom, poput rasnog strijelca, pogodio donji desni kut za 2:1. Samo četiri minute poslije centimetri su dijelili Napoli od izjednačenja. Na ubačaj u kazneni prostor Barcelone najbolje je reagirao Giovanni Di Lorenzo i poslao loptu pod gredu, ali je Ter Stegen krajnjim naporom uspio izbaciti loptu preko grede. Isti igrač je bio u prilici i u 37. minuti, ali je ponovno njemački vratar izašao kao pobjednik iz njihovog dvoboja.

Napoli je i na početku drugog poluvremena pokazao ozbiljnu namjeru da dođe do izjednačenja. Udarac Khviche Kvaratskhelie u 47. minuti otišao je pokraj vratnice. U 54. minuti je Matteo Politano zaprijetio iz slobodnog udarca, ali je Ter Stegen bio spreman. Samo minutu poslije Raphinha je mogao ponovno donijeti dva gola prednosti Barceloni, ali je Meret obranio njegov šut u situaciji "jedan na jedan". Isti protagonisti su bili u centru pažnje u 67. minuti, a Meret je opet izašao kao pobjednik i ostavio Napoli u igri za preokret.

image

Xavi je odveo Barcelonu u četvrtfinale

LLUIS GENE Afp

Barcelona je napadala u valovima, prijetila sa svih strana, ali Alex Meret je bio spreman na sva iskušenja. Tako je u 68. minuti zaustavio udarac glavom Sergija Roberta. U istoj minuti je Lamine Yamal poslao loptu u mrežu, ali je bio u nedvojbenom zaleđu. U 73. minuti je Ilkay Gundogan oprobao svoj udarac, ali Meret je i na to bio spreman. Četiri minute poslije pucao je Raphinha, ponovno samo da bi se Meret proslavio. Minutu poslije je Yamal gađao suprotan kut, ali je lopta otišla s krive strane vratnice.

U jeku Barcelonine inicijative Napoli je došao do prilike za izjednačenje. Ubačaj je bio namijenjen Jesperu Lindstromu koji se visoko vinuo i pucao glavom. Ter Stegen je bio svladan, ali lopta je otišla tik uz vratnicu u gol-aut. U 83. minuti Barcelona je najljepšom akcijom na utakmici zapečatila prolaz u četvrtfinale. Krenulo je od Yamala na lijevom boku. Kad je lopta došla do Gundogana, uslijedilo je genijalno dodavanje za Sergija Roberta koji se sjurio prema petercu. Potom je vanjskim dijelom kopačke poslao loptu u sredinu prema Robertu Lewandowskom, a poljski golgeter lakoćom proslijedio loptu u mrežu. Zaprijetio je Napoli još jednom u 89. minuti preko Mathiasa Olivere koji je iz kaznenog prostora uputio gormovit udarac, ali je lopta pogodila gredu.

Tako je Barcelona po treći put u posljednjih pet godina stala na put Napoliju u nokaut fazi Lige prvaka te je postala petim sudionikom četvrtfinala u ovosezonskom izdanju najboljeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu.

image

Robert Lewandowski

LLUIS GENE Afp


🕖 KRAJ UTAKMICE U LONDONU

Slavi Arteta, slavi London, Arsenal je u četvrtfinalu Lige prvaka! Topnici su boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacili Porto i došli među najboljih osam u Europi.

UDARCI S 11 METARA

ARSENAL: ⚽⚽⚽⚽

PORTO: ⚽⛔⚽⛔

🕖 KRAJ UTAKMICE, SLIJEDE JEDANAESTERCI

Nakon 120 minuta igre rezultat je 1:0 za Arsenal, odnosno ukupnih 1:1. Pobjednika odlučuje lutrija jedanaesteraca. Tko će biti, sretniji, spretniji, mirniji...

120. Ušli smo u posljednju minutu, čini se da će lutrija jedanaesteraca odlučivati pobjednika. Osim ako se ne dogodi zaplet u samoj završnici dvoboja.

115. Galeno je pucao s distance, ali Raya nema problema s njegovim udarcem. Minute nas dijele do jedanaesteraca...

109. Šansa za Arsenal! Odegaard i Nketiah sve su pripremili za Saku koji puca u blok. Jalovi pritisak domaćina se nastavlja...

106. Arteta napokon radi izmjene, ulaze Zinčenko i Nketiah, izlaze Kiwior i Trossard.

105. 🕖

Kraj prvog produžetka, rezultat ostaje nepromijenjen. Pred nama je još 15 minuta igre, a potom i eventualni jedanaesterci.

104. Trener Porta napravio je i posljednje dvije izmjene, s druge strane Arteta ima još četiri zamjene na raspolaganju, pitanje je samo što čeka...

101. Taremi gađa, ali ništa. Lopta odlazi visoko iznad vrata...

95. Arsenal kruži, Porto sa svih 11 igrača na svojoj polovici. Plan Portugalaca je jasan, preživjeti produžetke pa "tko koga" s 11 metara...

🕖 PRODUŽECI U LONDONU

Arsenal - Porto 1:0 nakon 90 minuta, što znači da idemo u produžetke!

🕖 KRAJ UTAKMICE U BARCELONI

Kraj priče u Barceloni, domaćin ide u četvrtfinale ukupnim rezultatom 4-2 (1-1, 3-1). Nije loše Napoli izgledao, imao je nekoliko prigoda za kojima može žaliti, ali ukupno gledano Barca je zaslužila prolaz.

89. Olivera pogađa gredu! Još jedna u nizu nesretnih situacija za goste na večerašnjoj utakmici.

83.

Kakva akcija Barcelone za kraj priče! Prekrasno su Katalonci izigrali, Lewa je morao samo ubaciti loptu u praznu mrežu što je i učinio i kreće veliko slavlje na klupi Barcelone.

80. Kakav promašaj Lindstroma, ovo bi moglo koštati Napolitance. S pet metara je tukao glavom napadač Napolija, lopta odlazi pokraj gola!

78. Ne može Barcelona zatvoriti utakmicu! Raphinha, Gundogan, Yamal... Tuče katalonska artiljerija sa svih strana, ali lopta ne ulazi u mrežu. Xavi je frustriran.

69. Praktički u istom trenutku na drugoj utakmici Yamal trese mrežu, ali nema promjene rezultata niti u Barceloni, mladi nogometaš bio je u nedozvoljenoj poziciji.

67. Arsenal zabija nakon velike pogreške Pepea, ali sudac se oglasio. Tek treba vidjeti hoće li pogodak Odegaarda biti priznat. Suci kažu da neće! Nejasno je što su točno suci vidjeli, Arteta ih je pozivao na VAR provjeru, ali njegove molbe nisu uslišene. Utakmica ide dalje...

67. Prošlo je dvadesetak minuta igre u nastavku, zasad nema promjena rezultata. Arsenal ima inicijativu i pokušava doći do drugog gola, dok u Barceloni Napoli prijeti domaćinu.

63. Kakva prilika za Napoli! Domaćin nije uspio otkloniti opasnost nakon ubačaja Napolitana, no udarac Anguisse završava u bloku...

58. Nesretni fliper mogao je biti sada koban za Barcelonu, no Ter Stegen sve prati i stiže do lopte prije Osimhena.

55. Prva prava prilika u nastavku. Raphinha je propustio veliku priliku vratiti Barcu na dva gola prednosti, pucao je mlako u sred Mereta.

50. Osimhen završio na travnjaku i traži penal nakon duela s Cubarsijem. Čini se da ipak neće biti ništa od njegova pokušaja iznuđivanja kaznenog udarca...

47. Dobar pokušaj Kvaratskhelije! Pucao je Gruzijac s nekih 20 metara, lopta odlazi malo pokraj lijeve stative Ter Stegenova gola.

46. Započelo je drugo poluvrijeme.

45. 🕖

Kraj prvog poluvremena na objema utakmicama. Što je za navijački puk najvažnije, i dalje je sve otvoreno i pred nama je još jedno zanimljivo poluvrijeme. Barca ima 2:1 i rezultat koji ju vodi u četvrtfinale, no Napolitanci su pokazali da se neće predati bez borbe. Arsenal vodi protiv Porta, ali posao Topnika još uvijek nije završen, ukupno je 1:1.

41.

Arsenal poveo 1:0 i poravnao na ukupnih 1:1! Gol je postigao Trossard, ali velike zasluge idu i Odegaardu koji je krasno proigrao Belgijca.

image
ADRIAN DENNIS Afp

34. Uh, kako je ovo bilo blizu. Malo je falilo da Napoli ne dođe do ekspresnog izjednačenja. Politano je pucao glavom, Ter Stegen čudesno čupa ispod grede.

30.

Napoli se vraća u igru golom bivšeg dinamovca Amira Rrahmanija! Politano je ispromiješao obranu Katalonaca na desnoj strani i na petercu pronašao Rrahmanija koji se u maniru vrsnog napadača sjajno snašao i pogodio malu mrežicu.

image
LLUIS GENE Afp

25. Porto radi ono što večeras mora raditi. Čini sve kako bi držao Topnike daleko od svog gola. I zasad mu dobro ide. Arsenal nije pokazao ništa u prvom dijelu prvog poluvremena i Arteta će biti zabrinut ako na predah ode ovim rezultatom...

17.

GOOOL! 'Blitzkrieg' Barcelone! Joao Cancelo je zabio nakon odbijanca i doveo svoju momčad do velike prednosti. Ponovno su Katalonci brzo jurnuli u polu-kontru, Raphinha je prevario braniča i pogodio stativu, a odbijanac dolazi točno na nogu Cancela koji ne promašuje praktički prazan gol.

image
LLUIS GENE Afp

15.

GOOOL! Barcelona je povela protiv Napolija. Strijelac je Fermin Lopez. Krasno je domaćin razigrao po lijevoj strani, odakle je Raphinha dao povratnu, Lewandowski pametno pustio kroz noge, a mladi Lopez rutinski matirao Mereta za 1:0 i ukupnih 2:1.

image
JOSEP LAGO Afp

12. Najbolja prilika na utakmici, ne računajući onaj udarac Osimhena koji je došao iz nedozvoljene pozicije! Fermin Lopez sjajno je utrčao iza zadnje linije Napolitanaca, ali njegov pokušaj loba odlazi iznad gola. Bila je ovo zlatna prilika za Barcu.

8. Nema ranih golova na večerašnjim susretima. Napolitanci pokazuju da se nisu u Španjolski došli braniti, a i Porto pokazuje zube u Engleskoj. Na toj je utakmici zasad najbolju šansu imao Ben White, no pucao je glavom iznad gola.

4. Kakav promašaj Osimhena! Napadač Napolija pobjegao je obrani Barcelone, no nije uspio prevariti Ter Stegena. Naposljetku je i dignuta zastavica pa bi se ta situacija u najmanju ruku provjeravala.

1. 🕖 Započele su večerašnje utakmice osmine finala Lige prvaka. Barca i Napoli u dvoboj kreću rezultatski poravnati, dok Arsenal pokušava dostići gol zaostatka iz utakmice u Portu.

20.50 Barcelona je prva momčad u povijesti Lige prvaka koja u utakmici nokaut-faze u prvih 11 ima dvojicu igrača koji imaju 17 ili manje godina (Yamal i Cubarsi)

20.45 Sve je spremno za večerašnje oglede u Barceloni i Londonu. Uskoro očekujemo izlazak igrača na travnjak, himnu Lige prvaka... I onda spektakl može započeti!

Linker
28. travanj 2024 02:32