Aleksander Čeferin, predsjednik Uefe

 FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA
IZNIO ZAHTJEVE

Ždrijeb nije ni održan, a Uefi prijeti sudska tužba. Čovjek iz Čilea podigao prašinu: ‘To je moj izum!‘

On je taj format zaštitio autorskim pravima u Čileu 2006. godine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. kolovoz 2024. 08:15

Ždrijeb nove sezone Lige prvaka još nije ni održan, a UEFA-i već prijeti sudska tužba, i to zbog ‘‘neovlaštene i nepoštene upotrebe‘‘ formata ‘‘ligaške faze‘‘ koje uvodi za svoja tri klupska natjecanja ove sezone.

The Athletic piše kako je Europskoj nogometnoj federaciji zaprijetio čileanski sportski konzultant Leandro Shara.

On tvrdi da je izumio hibridni sustav kojeg je odabrala UEFA i tvrdi da bi se trebao zvati ‘‘Leandro Shara System‘‘. On je taj format zaštitio autorskim pravima u Čileu 2006. godine.

Shara je također naveo kako je format predstavio UEFA-i više od 10 puta od 2013. godine te da je raspravljao o ideji na nekoliko sportskih konferencija i surađivao s nogometnim vlastima u Čileu i Peruu na natjecanjima koja su koristila taj format.

Čileanac je UEFA-i poslao obavijest u kojoj zahtijeva da UEFA u ždrijebu i svim nadolazećim publikacijama naznači da je to njegov format, da pozove njega i trojicu kolega iz njegove tvrtke MatchVision da prisustvuju ždrijebu te da mu dopušta da govori za medije.

Osim toga, zatražio je da UEFA svojim udrugama članicama i komercijalnim partnerima odredi da moraju poštovati vlasništvo MatchVisiona nad formatom te da se sklopi komercijalni ugovor s MatchVisionom za korištenje formata prije nego što Liga prvaka krene u rujnu.

Rok je istekao u srijedu. Ako UEFA ne udovolji njegovim zahtjevima, ‘‘može se pokrenuti tužba protiv UEFA-e i natjecanja mogu biti ugrožena u jednoj ili više zemalja u kojima su savezi članovi UEFA-e‘‘, zaprijetio je Shara.

UEFA zasad nije komentirala ovaj slučaj...

Linker
05. rujan 2024 10:53