CROPIX
NEMA BRIGE ZA BUDUĆNOST

MOŽDA JE IZGUBIO LIGU PRVAKA I MILIJUNE, ALI DINAMO JE OSTAVIO NADU 'Ova će momčad spriječiti da Maksimir bude pola stoljeća bez proljeća u Europi'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. kolovoz 2018. 10:33

Dinamo je izgubio Ligu prvaka, izgubio je milijune eura, ali je ostavio nadu svih ljubiteljima plave boje. Nadu u zgodnu budućnost, koja počinje uskoro u Europskoj ligi. O HNL-u nećemo, tu su Modri iznad ostalih. Kako su utakmicu s Young Boysima vidjeli bivši dinamovci? Što misle o izgledu momčadi Nenada Bjelice, ima li ovaj Dinamo potencijala da kroz Europsku ligu uhvati proljeće u Europi?

- S obzirom na to da je momčad u formiranju, da je trener Bjelica relativno kratko u svlačionici, plasman u Europsku ligu odličan je rezultat!

Velika perspektiva

To je kazao bivši izbornik Vatrenih i Dinamov trener Ante Čačić. Podsjetimo, Čačić je jedan od rijetkih Dinamovih trenera koji su uspjeli uhvatili Ligu prvaka.

- Naravno, ostaje žal što se nije prošlo u Ligu prvaka, jer ukazala se prilika. No tu nema baš nikakve dvojbe: pred ovom je momčadi velika perspektiva. Posebno veseli što nakon fenomenalnog rezultata reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i hrvatski klupski nogomet ima europski tretman u Zagrebu. Jako mi je drago što su ljudi to prepoznali, što su napunili maksimirski stadion. Ozračje je bilo iznimno pozitivno, vjerujem da će se tako nastaviti i dalje, da će navijači ostati, da će i dalje puniti tribine. Kad je riječ o utakmici s Young Boysima, ne može se kazati da su Švicarci nezasluženo prošli. Odlučivali su sitni detalji, moglo se okrenuti i na Dinamovu stranu kad se pogledaju obje utakmice. Ponekad je dovoljno samo malo više kvalitete, ovog je puta to bilo na strani Young Boysa.

" frameborder="0" allowfullscreen>

Čačić će zaključiti:

- Nema nikakve brige za budućnost Dinama, ova europska priča što slijedi može biti jako lijepa, uspješna. Svi koji vole Dinamo mogu u budućem razdoblju očekivati vesele dane.

Ilija Lončarević, još jedan bivši trener zagrebačkog kluba, ugledni stručnjak velikog iskustva, kaže:

- Bez neke podrobne stručne analize treba naglasiti da je momčad - pozitivna. Nadalje, a to je vrlo bitno, okruženje oko Dinama također je pozitivno. Atmosfera je sad jako dobra, poticajna, skroz motivirajuća, to se vidjelo u utorak. Tako da je iz poraza, zapravo, na neki način, izašla pobjeda, pobjeda koja se ogledala na tribinama, jer Dinamo je konačno imao ogromnu podršku, sjajno navijanje.

Lončarević drži da je modri klub nezasluženo ostao u Europskoj ligi.

- Nezasluženo je Dinamo izgubio. Sudac je napravio svoje. Slučajno ili namjerno, baš me briga. Ali je napravio... Šteta što se Dinamo nije plasirao u Ligu prvaka. Možda je najmanja šteta zbog igre momčadi, jer nisam siguran da bi se Dinamo mogao ravnopravno nositi s klubovima u Ligi prvaka. Ali plasman bi donio mnogo korisnog, klub bi dobio veći financijski kolač, a igrači bi profitirali igrajući Ligu prvaka.

Iskusni strateg želio je nešto posebno naglasiti.

Moderni zahtjevi

- Nema se tu što previše dodati, može se samo čestitati igračima i stručnom stožeru na čelu s trenerom Bjelicom. Nadam se da će Dinamo ovako bez zastoja nastaviti uspješno u Europskoj ligi te da će i dalje sve biti pozitivno. Želim da ovo traje što duže i da Dinamo igrački i kad je atmosfera u pitanju bude ono što je nekad bio.

Na pitanje može li Dinamo u Europskoj ligi uzimati bodove, možda uhvatiti europsko proljeće, Lončarević kaže:

- Trebao bi i - može! Jedini je hendikep ove momčad taj što za neka mjesta u momčadi nema adekvatne zamjene. Tu prije svega mislim na veznu liniju.

U zaključku objašnjava svoja promišljanja.

- Nije to kritika, to je samo primjedba. Recimo, Arijan Ademi ima zamjenu u Ivanu Šunjiću i Doumbiji, ali za ostatak veznog reda baš nema puno zamjena. Moja se primjedba odnosi na skauting. Ne vjerujem da su neki igrači u veznoj liniji Young Boysa skuplji od Dinama. Ali u usporedbi s nama imaju brže igrače, trkački moćnije. Kad gledamo kroz povijest, u Dinamu su često igrali spori vezni igrači. Ako smo dovodili brze igrače, onda su to bili samo napadači poput Soudanija ili Fernandesa. Treba se približiti modernim zahtjevima nogometa i ne patiti od vizualnog dojma, nego voditi računa o dovođenju brzih igrača u veznu liniju, onda će Dinamo biti još bolji.

Idu prema naprijed

Porazgovarali smo i s još jednim trenerom, bivšim igračem Dinama iz one legendarne ‘82. Stjepanom Deverićem. On je danas pomoćnik Igoru Pamiću u OFK Titogradu.

- Navijači su se vratili na Maksimir, to je ogromna pozitivna priča, velika stvar. Dinamova je publika željna velikih utakmica i velikih rezultata, dobre igre. Ova momčad koju vodi Nenad Bjelica na dobrom je putu da bude onakva kakvu očekuju svi naši navijači, europski konkurentna.

Deverić drži da Dinamo može pobjeđivati u Europskoj ligi, da može itekako konkurirati za europsko proljeće, razbiti to nevjerojatno prokletstvo koje traje od sezone 1969/70, kad su Modri posljednji put prezimili u Europi. Skoro će 50 godina...

- Vjerujem da će ova momčad spriječiti da ostanemo pola stoljeća bez europskog proljeća! Ima kapaciteta za to, pokazala se u pravom svjetlu. Smatram da bi svojom kvalitetom mogla dosta toga napraviti u Europskoj ligi s obzirom na dosada viđeno. U usporedbi s nekim prošlim vremenima ova momčad ima perspektivu i kvalitetu, ide prema naprijed, u budućnosti se iz Dinama mogu očekivati samo lijepe vijesti - zaključio je legendarni dinamovac.

Kao što vidite, bez obzira na poraz od Young Boysa, vlada velik optimizam oko Dinama.

Linker
03. svibanj 2024 13:26