Getty Images for ICC
NA PUTU DO BESMRTNOSTI

MOŽE LI VELIČANSTVENI ARGENTINAC OSTVARITI ONO ŠTO NITKO NIKADA NIJE? Prvenstvo u Rusiji zadnja je prilika Messiju da podigne trofej pobjednika

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. lipanj 2018. 18:50

Može li Lionel Messi ostvariti još jedno dostignuće koje nije uspjelo nikada niti jednom nogometašu prije njega, odnosno postati prvi igrač koji je dvaput zaredom osvojio nagradu za najboljeg igrača svjetskog prvenstva?

Apsolutno može, ali nekako bismo se kladili da - ne želi! Razlog je jednostavan, Zlatna lopta posljednjih je 20 godina utješna je nagrada poraženima u finalu, a Messi se njoj prije četiri godine u Brazilu nije pretjerano radovao.

Ništa čudno, ispustio je tada priliku za ostvariti ono što mu mnogi spočitavaju da mu nedostaje za usporedbu s Maradonom, a i sam je bio svjestan da istu nije baš ni zaslužio.

U nokaut fazi Messi u Brazilu nije postigao niti jedan pogodak, pa je njegovo proglašenje izazvalo podosta kontroverzi. Tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter bio je iznenađen, Maradona otišao još i dalje istaknuvši da je njegov sunarodnjak izabran zbog marketinških razloga. Naime, nagradu dodjeljuje Adidas, a Messi je njihovo zaštitno lice...

Dovukao ih do SP

U prilog njegovim akcijama za titulu najboljeg igrača Svjetskog prvenstva svakako idu i ovosezonske brojke odnosno forma, Messi je u 54 utakmice za Barcelonu postigao 45 golova, dodao tome 18 asistencija, u La Ligi je imao prosjek od jednog pogotka svakih 88 minuta i definitivno će biti pod povećalom na Mundijalu.

Soccer Football - FIFA World Cup - Argentina Training - Ciutat Esportiva Joan Gamper, Barcelona, Spain - June 6, 2018   Argentina's Lionel Messi during training   REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Kao što je Messi reprezentaciju, uz sve probleme koje je imala na tom putu, dovukao do Rusije, tako će na SP-u biti jedan od ključnih igrača, ali da odvuče Argentinu do svjetskog zlata trebat će mu i pomoć nekoga od suigrača. Na razini koju će zahtijevati utakmice u skupini, a posebno u nokaut fazi, definitivno neće moći sam, iako će njegova kvaliteta sigurno biti ta koja će raditi razliku.

U svakom slučaju, Rusija je Messiju možda i zadnja prilika za ostvariti veliki rezultat koji mu nedostaje na svjetskoj razini, a ako ga Argentina i ostvari uvelike će to biti njegovom zaslugom. Kada bi se dogodilo i Zlatna lopta bi, nedvojbeno, otišla u prave ruke.

Linker
01. svibanj 2024 07:33