Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
'PREISKUSAN ZA ZAMKU'

NAJBOLJI DINAMOV EUROPSKI STRIJELAC NAKON PRVIJENCA U PRVOJ HNL ZA SN OTKRIVA 'Motiviraju me priče da sam upitan u prvoj postavi'

IZET HAJROVIĆ Dinamov krilni napadač protiv Rudeša se s dva pogotka na Maksimiru u subotu upisao i u listu strijelaca u HNL-u, od toga je jedan bio eurogol
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. veljača 2019. 09:25

Konačno je, eto, zabio i u HNL-u... Izet Hajrović dva puta je pogodio mrežu Rudeša i nema više nule na ljestvici strijelaca hrvatskog prvenstva. Je li mu sad konačno srce na mjestu?

- Ne mogu reći da mi je to predstavljalo neki poseban problem, ali drago mi je što sam probio led i u HNL-u. Nadam se da ću nastaviti tako u utakmicama što slijede - kazao nam je simpatični Hajro.

Bolji samo Cvitanović

Momak rođen u Švicarskoj igrao je za mlade kategorije Züricha, Grasshoppera, Galatasaraya, Werdera, bio je na posudbu u Eibaru, 24 puta odijevao je dres Bosne i Hercegovine. Takve igrače, kad im pogledate životopis, obično nazivate ‘kapitalcima’. Na klupskoj razini Hajrović se prvo ukazao u dresu Grasshoppera gdje je od 2009. do 2014. sa Skakavcima osvojio Švicarski kup, a u međuvremenu i debitirao za reprezentaciju BiH. Sljedeća destinacija bila mu je Galatasaray. Ipak, Hajrović se nije snašao u Turskoj, pa je samo nakon pola godine kasnije otišao u Werder. Galatasaray ga nije redovito isplaćivao, pa je igrač to iskoristio i otišao u Njemačku...

I njegova njemačka priča ima uspone i padove. U sezoni 2014/15. za bundesligaša je upisao 19 prvenstvenih nastupa, zabio jednom u remiju s Paderbornom. Sljedeću sezonu proveo je na posudbu u Eibaru gdje su mu brojke bile slabe skupio je samo sedam nastupa uglavnom bio na klupi ili tribinama. I onda se vratio u Werder gdje je u sezoni 2016/17. do teške ozljede koljena bio važan član momčadi. U prvih 13 kola tako je skupio deset nastupa....

U Dinamu se Hajrović jednostavno preporodio, kao da ga je netko dotaknuo čarobnim štapićem, počeo je nuditi praktički najbolje igre u karijeri! Ove europske sezone vinuo je se u sam vrh Dinamovih europskih strijelaca uopće! Postigao je šest pogodaka, ispred njega je, kad se radi o europogocima u jednoj sezoni, samo Igor Cvitanović koji je u sezoni 1997/98. zabio osam pogodaka! Po šest pogodaka su zabili Slaven Zambata u onoj najvećoj Dinamovoj sezoni 1966/67., Goran Vlaović u sezoni 1993/94. - od toga četiri Tofti u jednoj utakmici - te Sammir u sezoni 2010/11.

Pomalo je neobično da najbolji Dinamov strijelac u Europi do Rudeša nije zabio ni jedan pogodak?

- Ja ne vidim problem u tome jer ako nisam zabio ja, zabio je netko drugi. Kao što sam u Europi golove postigao ja, tako je u HNL-u netko drugi. I to je normalno kada imate ovakvu koncentraciju kvalitete u momčadi. Mislim da su me dodatno motivirali napisi u novinama koji su se pojavili prije nekoliko dana u kojima se dovodi u pitanje moja pozicija u momčadi bez nekog konkretnog povoda. Drago mi je što sam demantirao takva mišljenja za koje mislim da im nije bilo ni vrijeme ni mjesto.

No dobro, nije zabijao ni na pripremama u Turskoj, možda se zato i pojavila nekakva sumnja... Ali kad je počelo prvenstvo, Hajrović je odmah pogodio dva puta, očito zabija kad treba.

- Zabijam kada imam priliku zabiti. Nema tu posebne mudrosti. Da sam u Turskoj zabio pet komada, a protiv Rudeša nijedan, ne bih bio toliko zadovoljan koliko sam danas.

Je li ikad u karijeri zabio onakav pogodak škaricama kakav je zabio Rudešu, bilo je spektakularno?

- Bilo je lijepih pogodaka u mojoj karijeri, ali ja ih ne gledam na taj način. Meni je bitno da lopta prijeđe gol-crtu. Hoću li to napraviti škaricama, glavom, prsima ili petom, najmanje mi je bitno.

Sad je Bruno Petković očito dobio konkurenciju kad se radi o zabijanju škaricama?

- Kao što Petković ima konkurenciju u vrsnim napadačima u špici, tako i ja imam na krilima. Mislim da je upravo konkurencija ono što te tjera prema naprijed, što ti ne da nimalo opuštanja i što te dodatno motivira da daješ sve od sebe.

Dinamo nakon prvog proljetnog kola ima već 14 bodova prednosti, je li prvenstvo već odlučeno, može li se već otvarati pjenušac?

- Preiskusan sam da bi se sada uhvatio u vašu zamku. Prvenstvo će biti osvojeno onog trenutka kada matematika odigra svoje. Do tada idemo u svaku utakmicu kao da nam je prva u sezoni. Kamo sreće da trenutak dođe što prije, ali polako... Puno je još utakmica u prvenstvu.

Igrali ste u dosta momčadi tijekom karijere, je li Dinamo najbolja od svih?

- Igrao sam u jakim momčadima i jakim ligama i zato mi je teško to uspoređivati, ali mogu vam reći kako je u Maksimiru najbolja kemija u svlačionici. Atmosfera je sjajna i teško je mogu usporediti s klubovima u kojima sam igrao ranije.

Što vam se najviše sviđa u današnjem Dinamu, ima li nešto što vam se ne sviđa?

- Karakterna je svlačionica i dobra atmosfera, kao što sam vam rekao u prethodnom odgovoru. Ako i ima nekih stvari koje mi se ne sviđaju, onda to kažem u klubu, ne preko medija. Znam da novinari ne vole kad se priča o tekstovima koji izlaze u medijima, jasno mi je da imaju svoj stav i mišljenje, no kad me već pitate što mi se ne sviđa, onda ću vam reći da mi nikako ne sjedaju stvari koje nemaju veze s vezom, a redovito se pojavljuju. Recimo, ova priča s premijama. Bio je to normalan razgovor nas nekoliko starijih igrača s Upravom kluba. I takvi razgovori se vode u svakom normalnom europskom klubu. Bilo je nekih nejasnoća i to smo htjeli riješiti i riješili smo normalnim razgovorom. I onda se pojave razne konstrukcije i priče o nekoj pobuni. Ma dajte, molim vas? Pa kome je u interesu “bušiti” nas kada atmosfera i rezultati nikada nisu bili bolji.

Kažete da je teško uspoređivati, ali jeste li ikada igrali u momčadi koja ima toliko kvalitetnih mladih igrača kao Dinamo?

- Tu mogu jasno odgovoriti i kazati - ne! Ali to ne treba čuditi. Svi znamo da su klubovi s ovih prostora proizvođači jer je to jedini način da se opstane. Na svu sreću, Dinamo je otišao toliko daleko da uz proizvodnju mladih igrača igra i bitnu ulogu u europskim natjecanjima. Ljudi iz kluba su napravili formulu koja se pokazuje uspješnom.

Rezultati by SofaScore

Viktoria je jedna od najvažnijih utakmica u novijoj povijesti kluba

S koliko motivacije dočekujete Viktoriju iz Plzeňa, je li to jedna od najvažnijih utakmica u vašoj karijeri?

- Gledajući u kontekstu Dinama, to je jedna od najvažnijih utakmica novije povijesti kluba i ja je tako shvaćam. Mislim da nam se otvorila lijepa prilika koju smo izborili svojim odličnim igrama u jesenskom dijelu sezone.

Hoće li Dinamo nastaviti svoju europsku priču?

- Imamo priliku, imamo znanje i kvalitetu. I protivnika s kojim se možemo nadigravati. Uz sjajnu atmosferu koja će biti, pogotovo na uzvratu u Maksimiru, mislim da možemo izbaciti Čehe. No, nećemo se zavaravati i ući u te utakmice s “lako ćemo”, jer je riječ o ozbiljnom protivniku.

Hoćete li nastaviti svoju golgetersku seriju u Europi i zabiti Česima? Barem jednom u drugoj utakmici jer u prvoj ne možete zbog viška kartona?

- Kamo sreće da bude tako, ali ako neću ja, neka zabije netko drugi. Samo da se mi veselimo na kraju - zaključio je Izet Hajrović.

Imamo vrhunske talente, a dobili smo i kvalitetna pojačanja ove zime

Tko vam je od mladih Dinamovih igrača po ukusu, tko će napraviti veliku karijeru?

- Teško mi je izdvojiti bilo koje ime jer stvarno imamo nekoliko vrhunskih mladih igrača. Od More koji se vratio nakon ozljede, a da se to ne vidi, Olma za kojeg se bore svjetski mega klubovi, mladog Marina koji je u nekoliko minuta protiv Rudeša pokazao zašto je član prve momčadi, pa do Amera Gojaka koji je eksplodirao u ovoj sezoni i koji postaje predragocjen igrač za Dinamo, ali i za reprezentaciju BiH.

Što kažete o novim igračima Andriću i Atiemwenu, jesu li pojačanja?

- Oni su svojim igrama u Interu i Gorici zaslužili transfer u Dinamo i tu nema spora. Kvalitetu imaju, a na njima je da se izbore za svoje mjesto. Meni je drago što se Dinamo pojačao u ovom prijelaznom roku jer to dovoljno govori o ambicijama koje imamo.

Linker
21. svibanj 2024 13:42