Old Trafford bit će jedan od stadiona na kojem će se igrati ako kandidatura prođe

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
SVE JE DOGOVORENO

Britanija i Irska dana objavljuju zajedničku kandidaturu za domaćina Eura 2028. godine

Utakmice bi trebale biti igrane na deset stadiona, od kojih je šest u Engleskoj, a po jedan u Sjevernoj Irskoj, Republici Irskoj, Škotskoj i Walesu
Piše: HinaObjavljeno: 10. listopad 2023. 10:16

Zajednička kandidatura Velike Britanije i Republike Irske za domaćinstvo Europskog prvenstva za nogometaše 2028. trebala bi u utorak dobiti službenu potvrdu nakon prezentacije pred Izvršnim odborom Udruge europskih nogometnih saveza (Uefa).

Nakon što se Turska odlučila pridružiti Italiji kao kandidat za sudomaćina Eura 2032. britansko-irska ponuda ostala je bez konkurencije, iako je i uz tursku kandidaturu smatrana velikim favoritom za pobjedu u toj utrci.

Utakmice na Euru 2028. trebale bi biti igrane na deset stadiona, od kojih je šest u Engleskoj, a po jedan u Sjevernoj Irskoj, Republici Irskoj, Škotskoj i Walesu. Od šest engleskih stadiona dva su u Londonu, Wembley i Tottenham Hotspur stadion, a na popisu su još St. James‘ Park u Newcastleu, stadion Etihad u Manchesteru, Villa Park u Birminghamu i novoizgrađeni Evertonov stadion na Bramley-Moore Docku u Liverpoolu.

Preostala četiri stadiona su Casement Park u Belfastu, Aviva u Dublinu, Hampden Park u Glasgowu i stadion Principality u Cardiffu.

Nijednoj od pet reprezentacija domaćina nije zajamčen nastup na završnom turniru. Sve će sudjelovati u kvalifikacijama, a Uefa će ostaviti dva rezervirana mjesta, ako bi se dogodilo da se neka od pet reprezentacija ne uspije plasirati na završni turnir. Iz Engleskog nogometnog saveza su već i prije te najave poručili da će njihova reprezentacija sudjelovati u kvalifikacijama, kako bi momčad ostala u natjecateljskom ritmu.

Prema procjeni vodećih ljudi britansko-irske kandidature domaćini Eura 2028. bi od tog turnira trebali imati oko tri milijuna eura izravne ekonomske koristi.

Linker
03. svibanj 2024 13:19