Hrvatska bi mogla dobiti predstavnika u kvalifikacijama za Europsku ligu

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NEOČEKIVANI PLUS

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane! Izbacivanje ruskih klubova mogla bi biti sjajna vijest za Hrvatsku

Hrvatska bi se popela na 17. mjesto UEFA-ine liste.
Piše: S.N.Objavljeno: 28. veljača 2022. 18:53

Ruski sportaši suočavaju se s velikim brojem suspenzija i izbacivanja iz međunarodnih natjecanja, a FIFA i UEFA su objavile izbacivanje reprezentacije Rusije i tamošnjih klubova iz natjecanja pod njihovim okriljem.

Ako bi se to izbacivanje odnosilo i za sljedeću sezonu, mogla bi to biti sjajna vijest za hrvatski nogomet. Naime, to bi značilo da bi već u sljedećoj sezoni Hrvatska mogla imati jedno mjesto u kvalifikacijama za Europsku ligu.

"Čini se da je izbacivanje ruskih klubova i reprezentacija iz međunarodnih natjecanja sada vrlo izgledno. Ako se ta suspenzija proširi i na iduću sezonu, lako je moguće da će već ovog ljeta osvajač Kupa Hrvatske ići u kvalifikacije za Europsku ligu, a ne u kvalifikacije za Konferencijsku ligu", objavio je sportski analitičar Tomislav Globan i objasnio:

"Ako rupu nastalu suspenzijom Rusa UEFA odluči popuniti pomicanjem svih država na ljestvici za jedno mjesto prema gore, Hrvatska bi se popela na 17. mjesto, što znači da bi nam bila potrebna samo 2 od 3 donja uvjeta da nam osvajač Kupa ide u Europsku ligu.

Nikad veći ulog u Hrvatskom kupu", objavio je Globan.

Tri uvjeta koja on spominje su da osvajač Lige prvaka sljedeće sezone završi u kvalifikacijama za Ligu prvaka ili na pozicijama koje vode u Europa ligu kroz domaće prvenstvo; da osvajač Europa lige osigura plasman u Ligu prvaka ili Europa ligu kroz domaće prvenstvo; te da osvajač Konferencijske lige osigura plasman u Ligu prvaka ili Europa ligu kroz domaće prvenstvo.

Vrlo je izvjesno kako će se drugi i treći uvjet ispuniti pa bi vrlo lako sljedeće godine pobjednik Kupa išao u kvalifikacije za Europsku ligu. I dalje bi Hrvatska imala četiri kluba u europskim kvalifikacijama - prvak bi išao u kvalifikacije za Ligu prvaka, a još dva kluba u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Linker
26. travanj 2024 20:19