OLGA MALTSEVA Afp
RASPLET PREGOVORA

Na pomolu veliki preokret! Rusiju čeka sportski udarac kakav još nije doživjela? ‘Ne želimo igrati s njima‘

Poljska, Češka, Švedska i Engleska odbijaju igrati s Rusima, a pridružuju im se i ostali
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji list/Sportske novostiObjavljeno: 28. veljača 2022. 13:40

Fifina odluka, pokazuje vrijeme, bila je sve samo ne solomonska, kakvoj se nadao Gianni Infantino. Štoviše, akt po kojem Rusija može igrati dokvalifikacije za SP u Kataru, samo ne pod svojom zastavom i imenom, na neutralnom terenu, dodatno je zainatio nogometnu zajednicu diljem svijeta, i prema nekim izvještajima, Fifa bi ovih dana, a moguće i danas mogla popustiti pod pritiskom te Rusiju i definitivno izbaciti iz kvalfikacija, odnosno nastupa na Svjetskom prvenstvu, sve do okončanja invazije na Ukrajinu.

Poljskoj, Češkoj, Švedskoj i Engleskoj, koje su kazale da neće igrati protiv Rusa, neovisno kako se zvali i koje znamenje nosili, tijekom današnjeg dana pridružit će se brojni drugi Savezi, poput velškog, vođeni jednakom idejom Francuskog nogometnog saveza, koji je nedvosmisleno poručio:

"Rusiju bi definitivno trebalo izbaciti sa SP-a!"

"Da, Fifina odluka je aposlutno neprihvatljiva"; stoji pri jasnom stavu i predsjednik Poljskog nogometnog saveza, Cesari Kuleza.

"Nema promjene u našem razmišljanju", nadovezao se i Češki savez.

"Ostajemo čvrsto pri našem stavu", zaključuje priču Švedska.

Sve tri reprezentacija s kojima bi, dakle, Rusija trebala igrati finalni dio kvalifikacija za odlazak u Katar ujedinjene su u ideji da neće nastupiti protiv izabrane vrste zemlje koja upravo vrši strahovitu agresiju na Ukrajinu. Fifa je išla linijom manjeg otpora, i premda su neki pisali da bi Rusija zbog toga mogla dobiti utakmice za zelenim stolom, to se, jasno je, neće dogoditi, jer bi bijes bio ogroman, a ionako slabašna Fifina reputacija u ovom konkretnom slučaju potpuno uništena.

Prosvjedima protiv Rusa na sportskom polju se priključila i Albanija koja bi Rusiju trebala 2. srpnja ugositi u Tirani u UEFA-inoj Ligi nacija, a 13. srpnja protiv njih i igrati u uzvratu.

"Albanija neće sudjelovati ni u kakvim sportskim natjecanjima s Ruskom Federacijom dok ne završi okupacija Ukrajine", rekao je ministar vanjskih poslova Olta Xhacka.

Fifa još uvijek, najavljuju kroničari bliski Infantinu, čeka rasplet pregovora i uzda se u nažalost malo mogući prekid rata i povlačenje ruske vojske iz Ukrajine, kako bi se izvukla iz teške situacije. Infantino i vodeći ljudi Fife pokušavaju uvjeritit ljude oko sebe, a li i same sebe, da ruski sportaši, u ovome slučaju nogometaši nemaju veze s Putinovim ludilom, no tu je tezu teško obraniti jer oni su reprezenti države koja trenutačno razara Ukrajinu i prijeti cijelome svijetu nuklearnim oružjem. Upravo stoga cijeli ujedinjeni nogometni svijet od Infantina i Fife očekuje promptnu reakciju i izbacivanje Rusije iz dokvalifikacija, a i Uefinu eliminaciju moskovskog Spartaka iz daljnjeg natjecanja u Europskoj ligi.

Premda postoji mogućnost za dodatni manevar, jasno je da je Fifa stisnuta uza zid. I da je rješenje samo jedno.

Linker
07. svibanj 2024 01:25