susret Australije i Bangladeša

 CHRIS PUTNAM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Chris Putnam/shutterstock Editorial/profimedia
ZA SVAKU POHVALU

Lijepa gesta australskih nogometaša pred utakmicu s Palestinom: ‘Nogomet u ovom trenutku nije prioritet‘

‘Smrt civila je tragedija u svakom sukobu i to mora biti prioritet razgovora‘, rekao je Irvine
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 18. studeni 2023. 09:36

Nogometaši Australije odlučili su napraviti lijepu gestu prije nadolazeće utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv reprezentacije Palestine. Kako navodi ESPN, igrači su odlučili donirati dio svojih prohoda s te utakmice u humanitarne svrhe za stradale stanovnike Gaze, pri čemu je veznjak australske reprezentacije Jackson Irvine konflikt opisao kao “neshvatljiv”.

“Socceroosi” će se u utorak navečer sastati s Palestinom na kuvajtskom Jaber Al-Ahmad međunarodnom stadionu nakon što je utakmica premještena zbog sigurnosne situacije u regiji zbog rata Izraela i Hamasa.

Predstavnici Australije bili su na terenu u Palestini tjedan dana prije izbijanja sukoba kako bi istražili mogućnosti treninga i smještaja za susret koji je mogao biti prvo natjecanje kojem je Palestina bila domaćin otkako je odigrana kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo protiv Saudijske Arabije u Al -Ramu 2019. godine.

- To je nepojmljivo za shvatiti. Govorite o jednom od najsloženijih geopolitičkih pitanja u posljednjih 100 godina - rekao je Jackson Irvine za ESPN i nastavio:

- To je nešto čega smo svjesni, nešto o čemu smo razgovarali kao grupa i kao osoblje u smislu ne samo igre, već prepoznavanja što to znači. Za nas, čak i kada razmišljamo o samim palestinskim igračima i o tome što ova utakmica znači za njih kao pojedince i pokušavamo procesuirati igranje nogometa u ovakvom vremenu. Teška je to situacija za shvatiti.

- Razumijemo da nogomet u ovom trenutku vjerojatno nije prioritet na neki način. Ali na kraju dana, imamo utakmicu koju trebamo pobijediti i izvedbu na koju se moramo usredotočiti. Sve je postavljeno na svoje mjesto u smislu sigurnosti i zaštite. Tako da znamo da možemo izaći i usredotočiti se na to – zaključio je Irving.

Australski sindikat nogometaša, kao i australski savez, odlučio je izjednačiti iznos koji će donirati sami nogometaši.

- Smrt civila je tragedija u svakom sukobu i to mora biti prioritet razgovora. Bilo koji drugi pogled na to vodi do vrlo kompliciranog razgovora. U svom najjednostavnijem obliku, mislim da bi većina ljudskih bića zahtijevala isto – rekao je Irving, istovremeno i predsjednik sindikata igrača.

Palestina je otvorila svoj put prema Svjetskom prvenstvu 0:0 remijem protiv Libanona u četvrtak na stadionu Khalid Bin Mohammed u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pri čemu je je susret također pomaknut zbog sigurnosnih problema od sukoba koji je u tijeku.

S velikom populacijom palestinskih iseljenika u Kuvajtu, članovi australskog tabora očekuju gotovo rasprodanu utakmicu za utorak.

- Danas, bilo da idemo na trening ili u hotel, igrači provode 24 sata na svojim telefonima kako bi pratili što se događa - rekao je palestinski izbornik Makram Daboub.

- Kada su u pitanju osjetljivi slučajevi, poput gubitka djece, civila i njihovih obitelji, to ih motivira da reagiraju i postignu pobjedu kako bi usrećili palestinski narod – zaključio je.

Linker
28. travanj 2024 04:18