NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
OGROMNA CIFRA

Nema kraja nevoljama za Everton, nakon najveće kazne u povijesti slijedi i tužba, evo o čemu je riječ

Spomenuta cifra koju klubovi traže iznosi ukupno 300 milijuna britanskih funti
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 18. studeni 2023. 14:15

Engleski prvoligaš Everton pretrpio je najveću kaznu u povijesti Premier lige, nakon što mu je danas dodijeljeno oduzimanje deset prvenstvenih bodova zbog kojeg su trenutno smješteni na posljednjem mjestu tablice sa samo četiri boda. Kazna je stigla zbog kršenja pravila financijskog fair-playa, kako je navela Premier liga u službenom priopćenju.

Ovakav rasplet situacije nije se svidio donedavnim prvoligašima, bivšem prvaku Leicester Cityju, kultnom Leeds Unitedu te prošlogodišnjem pobjedniku Championshipa i ovogodišnjem prvoligašu Burnleyju.

Ovaj tercet klubova se prema navodima Daily Maila smatra oštećenima, pa su tako pristali ispuniti svoje prethodne prijetnje tužbom protiv Evertona, koje su formulirali tijekom ljeta nakon što je ekipa trenera Seana Dychea za dlaku izbjegla ispadanje iz lige u posljednjem kolu sa samo dva boda više od tadašnje konkurencije, u ovom slučaju spomenutih Leicestera i Leedsa. Burnley je pružio svoju potporu budući da su oni uvjereni da je Evertonova potrošnja prekršila financijska pravila još i sezonu ranije, kada je upravo Burnley ispao u Championship prije nego što ga je prošle godine osvojio.

Tri su kluba ponovno izrazila nezadovoljstvo što ovaj slučaj nije riješen prošle sezone i smatra se, prema navodima, da se osjećaju još nezadovoljnije nakon presude o kazni, jer bi ih oduzimanje bodova u prethodnoj sezoni izbacilo iz lige.

Spomenuta cifra koju klubovi traže iznosi ukupno 300 milijuna britanskih funti, 100 milijuna za svaki klub iz razloga što klubovi smatraju da su upravo toliko novaca izgubili svojim ispadanjem u drugi rang engleskog natjecanja.

Ovakav rasplet situacije mogao bi se pokazati kao još jedan značajan udarac za Everton, te bi se time moglo poremetiti planirano preuzimanje kluba od strane američke investicijske tvrtke 777 Partners. Ova kazna stavlja fokus na klubove poput Manchester Cityja i Chelseaja, pa bi tako presedan postavljen kaznom Evertonu mogao kasnije rezultirati ispadanjem iz lige za oba teškaša Premier lige.

Linker
09. svibanj 2024 02:06