DAMIR KRAJAC/CROPIX/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
SLUČAJ SIGUR

‘Odmetnuo‘ se od Vatrenih i prihvatio poziv drugog izbornika, je li dobro izabrao?

‘Bitno je samo da Sigur što bolje igra u Hajduku, da klubu pruži ono što se od njega očekuje‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. kolovoz 2024. 14:20

Niko Sigur pred debijem je za Kanadu, izbornik Jesse Marsch brzo je otklonio svaku sumnju, ako je sumnje uopće i bilo. Čim je Sigur promijenio “nogometno državljanstvo”, bilo je jasno da ima velika očekivanja od reprezentacije svoje domovine, a pozivom kanadskog izbornika samo je potvrđen predvidljiv scenarij. Sigura u Kanadi vide u A selekciji, zato je prošlog tjedna odlučio u kojem smjeru kreće njegova karijera na reprezentativnom planu.

- Bila mi je čast predstavljati Hrvatsku, koja je nogometna velesila i koja je domovina moje obitelji, no s odmakom sam osjetio da želim predstavljati zemlju u kojoj sam odrastao i započeo nogometnu karijeru - Kanadu. Cijenim otvorenu komunikaciju i razumijevanje ove odluke od strane HNS-a te zahvaljujem trenerima i suigračima u reprezentaciji na ugodnom vremenu koje sam proveo kao mladi hrvatski reprezentativac. Bit ću uvijek veliki navijač Hrvatske, kojoj želim puno sreće i uspjeha - poručio je Sigur u objašnjenju svoje odluke.

Nema odgovora

Hoće li debitirati 7. rujna u Kansas Cityju za Kanadu u prijateljskom dvoboju sa SAD-om ovisit će o njegovom zdravstvenom stanju. Naime, Sigur je već dva tjedna ozlijeđen, s Poljuda je potvrđeno da ne konkurira za utakmicu s Osijekom, ali nema preciznog odgovora hoće li biti spreman za debi u dresu Kanade, odnosno, hoće li putovati na okupljanje reprezentacije svoje domovine. Jer, utakmica sa SAD-om nije jedina u rasporedu početkom rujna s obzirom na to da Kanađani tri dana nakon Kansas Cityja imaju u teksaškom Arlingtonu dvoboj s Meksikom.

image
VOJKO BASIC Cropix

Lomit će se koplja, sučeljavati mišljenja oko pitanja je li Sigura trebalo “vezati” brzim nastupom za A selekciju Hrvatske, ali što god mislili, danas su ta pitanja postala suvišna. Sigur je izabrao svoj put i povratka nema.

Dva igrača iz prošlosti Hajduka imala su slične priče. Hrvatske korijene, ali i različite reprezentacije za koje su nastupali. Josip Skoko je sredinom 90-ih došao u Hajduk zajedno sa Stevom Horvatom. Vratar i veznjak stigli su iz Australije u Split, odakle su često letjeli u “down under” na okupljanja reprezentacije.

- Moja situacija je bila potpuno jasna, nisam imao dvojbu za koju ću reprezentaciju nastupiti jer su pravila tada bila drukčija - ispričao nam je Skoko.

- Prije dolaska u Hajduk igrao sam za mlađe selekcije Australije i za reprezentaciju U-21, što je bilo ključno. Time sam zapečatio svoj izbor, koji je u tom trenutku bio i sasvim logičan. Tko je uopće mogao zamisliti da ću jednog dana igrati za Hajduk, da će se povesti priča o tome za koju bih reprezentaciju mogao igrati. Za Australiju sam igrao od najmlađih kategorija, imao sam suigrače s kojima sam se godina družio, zajedno samo odrastali. Kad sam prešao u Hajduk, već sam bio vezan za australsku reprezentaciju, nisam imao izbora, a samim time ni dvojbi.

Lijevi bočni Anthony Šerić iz Australije je stigao na Poljud krajem 90-ih i odmah je prihvatio ponudu igranja za reprezentaciju Hrvatske, a s kojom je kasnije u karijeri bio na tri svjetska prvenstva.

- Mogao sam birati i izabrao sam po osjećaju - kazao nam je na tu temu Anthony Šerić.

Odluku Sigura o igranju za Kanadu pritom nije želio komentirati.

- Što ćete komentirati osobnu odluku, o tome može samo Sigur govoriti. Bitno je samo da Sigur što bolje igra u Hajduku, da klubu pruži ono što se od njega očekuje - naglasio je Šerić.

Identično je i razmišljanje Josipa Skoke, koji se također ne želi stavljati u ulogu suca ili komentatora. Ali, ono što obojicu hrvatskih Australaca povezuje s reprezentativnom karijerom Sigura, to su daleka putovanja na okupljanje državne selekcije s drugog kontinenta.

- U moje igračko doba bilo je puno Australaca koji su igrali po Europi, pa smo shodno tome imali kampove po europskim destinacijama. Ali, putovali smo i do Australije. Puno je zahtjevnije nego Siguru do Kanade, dapače, ne vidim tu nikakav problem. I drugi putuju, posebno Južnoamerikanci, koji se vrate u europske klubove i direktno sa zrakoplova uskoče u kopačke. To je današnji način života na koji se treba priviknuti.

Sigur je izabrao Kanadu, pred njim je veliki debi u reprezentaciji početkom rujna, ali pred njim je i derbi s Dinamom drugog vikenda sljedećeg mjeseca.

Za Hajduk je najbitnije da bude spreman za taj i sve iduće susrete jer u konačnici, bez obzira za koju reprezentaciju igra, bit će najvažnije kakav je u bijelom dresu i koliko Splićani mogu na tržištu profitirati s njegovim igrama.

Linker
05. rujan 2024 10:48