Aleksander Čeferin

 ANDREJ TARFILA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Andrej Tarfila/shutterstock Editorial/profimedia
BOJKOT ODLUKE UEFA-E

Ovu odluku Ukrajine je teško prihvatiti, i jednako teško razumjeti: Ovaj su put na potpuno krivom tragu

Neshvatljiv je stav Ukrajinskog nogometnog saveza da zabrani svojim dječacima odlazak na turnire
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. rujan 2023. 18:40

Ukrajina je zemlja u ratu, napadnuta od Rusije. Barem mi u Hrvatskoj znamo što to znači. I naravno da Ukrajinci moraju imati najveću moguću podršku diljem svijeta. Međutim, ne mogu baš imati pravo na sve što požele.

Ukrajina se tako okomila na UEFA-u nakon što je Čeferin sa suradnicima dozvolio maloljetnim Rusima - reprezentacijama do 17 godina - da sudjeluju na međunarodnim turnirima. UEFA i Čeferin vodili su se načelima i pravilima Ujedinjenih naroda u kojima stoji da djeca zemalja u ratu moraju imati pravo na igru i radost, jer bi suprotno značilo da ih se odgaja u mržnji.

Ukrajinci to u nogometnom slučaju ne priznaju, nego su javno poručili Čeferinu i UEFA-i da će bojkotirati svako natjecanje na kojem će sudjelovati ruski dječaci.

Odluka je to koju je teško prihvatiti, a jednako tako teško i razumjeti, posebno zato što je sama Ukrajina otvorila vrata svojim sportašima da se natječu protiv Rusa i Bjelorusa. Ukrajinsko ministarstvo sporta je koncem srpnja i službeno objavilo kako se njihovi sportaši mogu natjecati protiv ruskih i bjeloruskih sve dok se oni natječu pod neutralnom zastavom. Tako je ukinut zahtjev ukrajinske vlade (iz travnja) za potpunim bojkotom svih natjecanja na kojima sudjeluju Rusi i Bjelorusi.

Tu su odluku podržali i sami ukrajinski sportaši.

"Karijera sportaša prestaje ako se ne natječe", rekao je za Serhij Bezuhi, trener ukrajinske nacionalne veslačke reprezentacije u kajaku i kanuu. "Jako je dobro što su naši sportaši dobili priliku natjecati se i pobijediti Ruse i Bjeloruse na međunarodnim sportskim turnirima."

Stoga je dodatno neshvatljiv stav Ukrajinskog nogometnog saveza da zabrani svojim dječacima odlazak na turnire na kojima će biti ruski i bjeloruski dječaci. U pitanju su ipak samo djeca... Koja će se natjecati pod neutralnom zastavom, a ne ruskom. Što je Ukrajincima u svim drugim sportovima prihvatljivo, čak i kada su u pitanju seniori, a ne djeca...

Linker
30. travanj 2024 21:24