AFP
IMPERATIV ZA ZMAJEVE

Pred susjedima je težak zadatak: Ili dvije pobjede ili kraj priče za BiH već nakon pola kvalifikacija

Momčad Mehe Kodre mora dobiti Lihtenštajn sa što većom razlikom, a onda otići na Island po novu pobjedu
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 08. rujan 2023. 14:07

Kampanja reprezentacije Bosne i Hercegovine za nastup na Euru 2024., što bi bio prvi njen nastup na europskim prvenstvima, završila je praktično prije nego je i počela. Kažemo praktično, jer ostala joj je samo teorija. Faruk Hadžibegić napravio je “štetu” koju će sada morati popraviti Meho Kodro, a da bi šteta bila sanirana jednostavno mora dobiti obje sljedeće utakmice. Naime, BiH nakon četiri kola ima čak tri poraza i samo tri boda.

Zmajevi gledaju u leđa čak i Luksemburgu, a drugoplasirana Slovačka, koju jedino u teoriji mogu dohvatiti, bježi im čak sedam bodova. Stoga ako se kampanja Euro 2024. ne misli i službeno zaključiti Kodro iz sljedeća dva susreta, večeras protiv Lihtenšajna i u ponedjeljak kod Islanda, mora uzeti svih šest bodova.

- Nijednu utakmicu nisam spremio ni počeo, a da nisam vjerovao da je neću dobiti. Sve ove utakmice koje smo izgubili mislim da smo morali bolje, jer imamo dobre igrače. Šansa za odlazak na Euro još postoji, ali da će biti teško, bit će. Predat se nećemo, a ako nemaš vjere u uspjeh, onda ga nećeš ni ostvariti. Čvrsto vjerujem da ova ekipa ima mentalitet da to ostvari - rekao je Meho Kodro još po preuzimanju momčadi.

image
CROPIX

Kodro je u BiH javnosti poznat kao tvrdoglav, ali i ponosan čovjek. Još nedavno vjerovalo se kako nema nikakve teorije da se Kodro vrati na mjesto izbornika i da opet surađuje sa Savezom koji ga je ponizio 2008. kada su mu dali otkaz nakon samo tri utakmice i to jer se pobunio pošto su dogovorili prijateljsku utakmicu s Iranom bez njegove suglasnosti. Ipak, očito je da su ga sada uspjeli privući nečim Financijama vjerojatno ne jer situiran je čovjek, pa se pretpostavlja da je dobio mir da radi. Odnosno, da spremi momčad za Ligu nacija, a da u kvalifikacijama za Euro pokušava napraviti čudo.

I tu opet dolazimo do početka, da bi čudo bilo izvedivo Kodro i njegova ekipa jednostavno moraju dobiti obje utakmice. Od one na Islandu ovisit će sve, a ova večerašnja s Lihtenštajnom jednostavno je već upisana kao pobjeda.

- Složio bih se da smo protiv Lihtenšajna veliki favoriti i da ćemo tu utakmicu dobiti, ali dobit ćemo je ako odradimo ono što mislim da bi morali napraviti. Ta utakmica mogla bi biti i lagana za nas, ali samo ako priprema bude adekvatna. Što se Islanda tiče, to će biti teža utakmica. Nezgodna su ekipa, čvrsta, s nekoliko igrača koje i osobno poznajem iz vremena dok sam bio u Real Sociedadu. Bit će sigurno teško, pogotovo jer smo na njihovom terenu, ali mislim da možemo dobiti obje utakmice - dodao je Kodro.
Uoči svog drugog debija Kodro se suočio s problemima koji su očito neizbježni za BiH izbornike. Za obje utakmice otpali su i Adrian Leon Barišić i Anel Ahmedhodžić. To u praksi znači kako je Kodro ostao sa samo dva klasična stopera u ekipi - Hrvojem Miličevićem i Dennisom Hadžikadunićem.

Linker
17. svibanj 2024 11:46