BORIS KOVACEV Cropix
EUROPSKI KOEFICIJENT

Sanjala su se dva predstavnika u LP, ali budućnost ukazuje sasvim suprotno, evo kakva je trenutna situacija

Ako Ciprani i Poljaci nastave napredovati, Dinamo mora izboriti europsko proljeće
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 10:12

Ispadanjem Hajduka od PAOK-a odnosno Osijeka od Adane Demirspor u 3. pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, hrvatski su klubovi prije kraja kolovoza ostali na samo dva predstavnika. Rijeka je s četiri pobjede u jednako toliko utakmica trijumfirala protiv kosovskog Dukagjinija i Torshavna s Farskih otoka. Za grupnu fazu Konferencijske lige borit će se protiv francuskog Lillea, ujedno i jednog od najtežih suparnika kojega su mogli izvući.

Dinamo je pak u 2. pretkolu Lige prvaka prošao kazahstansku Astanu, ali je u utorak na domaćem terenu izgubio 2:1 od AEK-a. Uzvrat je na rasporedu u subotu, a ako Modri u Ateni ne uspiju preokrenuti rezultat za ulazak u grupu fazu Europske lige borit će se praške Sparte. Hipotetski, ako Dinamo ispadne od AEK-a, pa zatim i od Sparte svakako će na jesen igrati Europu jer je skupinu Konferencijske lige osigurao prolaskom u 3. pretkolo Lige prvaka. Rijeka bi ispadanjem od Lillea definitivno ostala bez Europe.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Sukladno već postojećim rezultatima, od poboljšanja hrvatskog statusa i koeficijenta na UEFA-inoj tablici neće biti znakovitih promjena te se Hrvatska trenutno nalazi na 20. poziciji. Ispadanje iz Top 22 značilo bi da bi prvak Hrvatske u budućnosti morao kretati od prvog pretkola Lige prvaka. Ne spominje se kao ranije, 15. mjesto, koje u Europu vodi pola lige, a u Ligi prvaka daje čak dva predstavnika...

- Važno nam je da Legia ispadne od Midtjyllanda i APOEL od Genta u playoff-u za Konferencijsku ligu. Tada Dinamo, ako ostane jedini naš klub u Europi najesen, ne bi trebao imati problema obraniti mjesto u Top 22. - objasnio je profesor Sportske ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te stručnjak za nogometnu statistiku i analitiku Tomislav Globan na svom Twitter profilu pa dodao:

- Možemo mi to obraniti i ako Poljaci i Ciprani uđu s po dva kluba u grupe, ali tada bi Dinamo, ako ostane jedini naš klub, morao osvojiti solidan broj bodova u grupnoj fazi i samim time izboriti europsko proljeće - zaključio je Globan koji se osvrnuo na Poljsku i Cipar, dvije države čiji bi koeficijent mogao porasti ako ranije spomenuti klubovi izbore grupnu fazu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 13:08