Michael Regan/afp/profimedia
USKORO OBJAVA

Uefa izabrala domaćina Eura 2028., čeka se samo službena potvrda iz Nyona

Nakon što je Turska povukla kandidaturu, Velika Britanija i Irska ostali su jedini kandidati
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. listopad 2023. 12:56

Europsko nogometno prvenstvo održat će se u Njemačkoj 2024. godine, a danas smo doznali i domaćina europske smotre koja će uslijediti četiri godine kasnije.

Informacija još nema službeni karakter, no prilično je izvjesno da će zajednička kandidatura pet nacija s britanskih otoka dobiti domaćinstvo tog velikog natjecanja.

Kako piše The Sun, svoju je kandidaturu službeno povukla Turska, što je potvrdila i UEFA. Sljedećeg ponedjeljka sastat će se UEFA-in izvršni odbor, dok se službena potvrda domaćinstva Engleske i partnera očekuje dan kasnije.

The Sun je ranije pisao kako je Turska spoznala da je britanska kandidatura blizu pobjede te je zamolila UEFA-u da bude domaćin Europskog prvenstva 2032. godine u partnerstvu s Italijom. Europska kuća nogometa izašla je u susret Turskoj.

Tako će za pet godina Velika Britanija i Republika Irska po prvi put zajedno ugostiti cijeli turnir. U Engleskoj će se igrati na stadionima Wembley (London), Villa Park (Birmingham), St James‘ Park (Newcastle), Etihad (Manchester City), Bramley Moore Dock (novi stadion Evertona koji je u izgradnji u Liverpoolu) i Tottenham Hotspur Stadium (London).

Preostali domaćini su Wales (The Principality Stadium, Cardiff), Republika irska (Aviva Stadium, Dublin), Škotska (Hampden Park, Glasgow) te Sjeverna Irska (Casement Park, Belfast).

Na turniru će sudjelovati 24 reprezentacije, što znači da će se odigrati ukupno 51 utakmica, a tek treba vidjeti kako će se organizirati kvalifikacije s obzirom na to da UEFA-ina pravila jamče samo dva mjesta za domaćine natjecanja.

‘‘Očekuje se da će svih pet nacija ući u normalno kvalifikacijsko natjecanje kako bi stekle svoje pravo sudjelovanja, iako će vjerojatno biti dva rezervna mjesta koja će ostati otvorena kako bi se osiguralo da značajan dio od pet domaćina sudjeluje u turniru‘‘, ističe The Sun.

Linker
23. travanj 2024 03:18