Anatoliy Tymoshchuk

 INSTAGRAM
CRNO MU SE PIŠE

Ukrajinci se spremaju na radikalan potez! Svoju bi legendu mogli zauvijek izbrisati iz nogometne povijesti

Iako ima 144 nastupa za reprezentaciju i počasna mjesta, bivšem nogometašu sve bi moglo biti oduzeto
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. ožujak 2022. 14:15

Etička komisija Ukrajinskog nogometnog saveza (UAF) zatražila je od tijela te institucije koja donose odluke, da se Anatolija Timoščuka, igrača koji je u karijeri skupio najviše, čak 144 nastupa za reprezentaciju svoje domovine, drakonski kazni. Budući da je i dalje neodređen, barem javno, glede rusko-ukrajinskog sukoba, kao i zbog toga što je i dalje u Rusiji, na poslu pomoćnog trenera u Zenitu, Ukrajinci mu žele oduzeti sve što je postigao u domovini, kao i izbrisati mu sve nastupe za reprezentaciju. Pomalo bizarno, možda i prestrogo...

No, Etička komisija se poziva na Disciplinski pravilnik saveza, odnosno na njegov članak 62. po kojem je Timoščuk, danas 42-godišnji trener grubo prekršio kodeks.

- Anatolij Aleksandrovič Timoščuk, rođen 30. ožujka 1979. godine, čovjek s najviše nastupa za reprezentaciju Ukrajine, klupski prvak Ukrajine, Njemačke, Rusije, osvajač Lige prvaka, UEFA-inog Superkupa, u karijeri je od 2009. do 2013. godine nastupao za ruski Zenit, a tamo sada radi kao trener. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, bivši kapetan naše reprezentacije ne samo da se javno nije izjašnjavao po tom pitanju, već nije prestajao surađivati s agresorima - navodi se u početku priopćenja, objavljenog i na službenoj stranici UAF-a.

image

Timoščuk je sa ruskim Zenitom kao igrač osvojio niz trofeja

FRANCK FIFE Afp

- U vremenu kada se jedan njegov bivši klub, konkretno Bayern, oglasio i stao u podršku Ukrajini, Timoščuk nastavlja šutjeti i raditi za klub u zemlji agresora. Učinivši svjesno tako, oštećuje ukrajinski nogomet i krši Kodeks Etike i Fair-playja UAF-a - nastavlja se.

- U pogledu navedenog, Etička komisija zahtjeva sljedeće:

1. Okarakterizirati da Anatolij Aleksandrovič Timoščuk, rođen 30. ožujka 1979. krši Etički i kodeks Fair-playja UAF-a,

2. Obavijestiti Tajništvo saveza sa sljedečim:

- Oduzeti treenersku PRO licencu izdanu od strane Odjela za licenciranje UAF-a,

- Upozoriti administraciju UAF-a i javne organe da se Timoščuku oduzmu sve državne nagrade i počasne titule

- Isključiti Timoščuka iz službenog registra igrača za sve ukrajinske nacionalne reprezentacije - zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, predmetni igrač podijelio je mišljenja Ukrajinaca. Jedni tvrde da ga treba kazniti, drugi pak smatraju da to nije potrebno činiti...

Linker
03. svibanj 2024 12:04