Slavlje mladih Vatrenih

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EURO

VIDEO: Olićevi Vatreni srušili autsajdere, Beljo prekinuo muku, Šotiček namjestio ‘pola gola‘

Nakon teške bitke u prvom poluvremenu, U21 reprezentativci odradili su dobar posao
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. listopad 2024. 19:51

Hrvatska - Andora 2:0 (Beljo 60., Hodža 86.)

HRVATSKA: Čavlina - Valinčić, Vušković ?, Prpić, Hrgović ? - Crnac (od 65. Šotiček), Soldo, Belcar (od 46. Hodža ⚽?), Vidović (od 58. Kačavenda) - Ivanović (od 46. Ljubičić), Beljo ⚽? (od 76. Zvonarek)

ANDORA: Rabelo - Alvarez (od 63. Molins), Boutarfass (od 85. Torellas), Acosta, Robinat, Bellido Ines - Rodrigo Tapia, De las Heras (od 85. Bienert ?), Rodriguez (od 85. Silva), Ferreira Silva - Guma (od 76. Balastegui)

>> Golove Hrvatske pogledajte OVDJE <<


U lijepom ozračju, pred fino ispunjenom tribinom koprivničkog stadiona, hrvatska U21 reprezentacija je obavila osnovni zadatak, upisala je tri boda protiv slabašne Andore. Gosti su prepustili inicijativu suparniku i orijentirali se na obranu i u tome su u velikom dijelu susreta bili vrlo uspješni. Presudila je jedna gužva pred golom gostiju, poentirao je Beljo na asistenciju Solde, no sve u svemu bila je to prilično skromna predstava mladih hrvatskih nogometnih nada. Grčka je puno ozbiljniji i opasniji suparnik, i utorak će na istome mjestu izabranicima Ivice Olića uz ovakvu igru biti puno teže stići do željenih bodova.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Od početka je Hrvatska pritisnula goste iz Andore na njihovu polovicu, no naišla je na čvrstu i zgusnutu obrambenu formaciju. Suparnik se branio s petoricom igrača u zadnjoj liniji i još četvoricom ispred njih, a i najistureniji Guma rijetko je prelazio centar kad bi lopta bila u posjedu naših mladića.

Nedostajalo je kreacije protiv takvog bunkera, a nisu naši igrači imali previše prostora ni vremena, jer bi oko igrača s loptom stalno bila po dva-tri suparnika.

Pokušavali su mini Vatreni nešto napraviti kombinatorikom, no nedostajalo je malo više imaginacije i kreacije. Prvu potencijalnu priliku imala je Olićeva momčad u 15. minuti kad je Beljo tukao iz slobodnog udarca s 25 metara, ali je lopta završila u živom zidu suparničke momčadi. Dvije minute kasnije pokušao je i Crnac, no Andorci su blokirali njegov udarac. Tek malo kasnije isprobao je svoj udarac i Vušković, lopta je otišla iznad grede.

Napokon je jedna prava akcija uslijedila u 20. minuti. Dubinska lopta na Vidovića koji u matnu situaciju šalje Belju, ali stasiti napadač tukao je slabo i vratar Rabelo je obranio njegov pokušaj. Beljo je opet u središtu zbivanja u 22. minuti, pao je u kaznenom prostoru gostiju, ali nije zaradio kazneni udarac, već samo javnu opomenu zbog simuliranja.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Obećavala je situacija iz 27. minute kad je Valinčić ubacio ljevicom s desne strane i pronašao Belju, no on je glavom iz blizine poslao loptu daleko od okvira vratiju. Gostujuća momčad fanatično se branila. Iako nemaju veliko nogometno znanje ni tehniku, ginuli su momci za svaku loptu i zasluženo održavali ‘nulu‘ na Apašu. Probudila se publika u 27. minuti, sramežljivo je krenulo skandiranje "Hrvatska, Hrvatska", no ubrzo je utihnulo... Publika se opet oglasila u 33. minuti reagirajući na novu dobru priliku za naše dečke. Crnac je tukao s desne strane slabijom, desnom nogom, no Robinat je loptu s gol-crte izbacio u korner.

Imali su i gosti svoju priliku. Vušković je ispao, a lopta je došla do Rodriga koji je tukao s ruba kaznenog prostora, ali nije bio precizan. Prvo poluvrijeme zaključio je Hrgović ubačajem s lijeve strane, lopta je išla u okvir, no vratar ju je ipak uhvatio.

Na početku nastavka Olić je u igru uveo Hodžu i Ljubičića umjesto Belcara i Ivanovića. Ni te promjene nisu donijele pomake, pa je uskoro umjesto Vidović ušao Kačavenda.

Ipak su naši mladi reprezentativci nakon sat vremena igre uspjeli slomiti otpor Andore. Pola posla napravio je Soldo koji je vješto loptu glavom prebacio do Belje, a on nije imao težak zadatak, s par metara tukao je snažno i precizno.

Najbolju priliku Andora je imala u 66. minuti. Nakon proboja po lijevoj strani lopta je došla do kapetana De las Herasa koji iz blizine nije bio precizan.

Mogao je Šotiček povećati vodstvo, no u 75. minuti je iz dobre prilike poslao loptu pokraj vratnice. Na novo uzbuđenje čekalo se do 84. minute kad je Rabelo obranio dobar udarac Zvonareka.

Priču je u 86. minuti zaključio Olićev joker Hodža. Andorci su se u završnici otvorili i ostavili puno prostora kojeg je iskoristio Šotiček, prošao je po lijevoj strani i idealno uposlio Hodžu za konačnih 2:0.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Gotova je utakmica. Hrvatska je pobijedila s 2:0 i tako prestigla Grčku na drugom mjestu grupe G. U utorak Hrvatska igra protiv Grčke posljednju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. To će biti izravan dvoboj koji će odlučiti putnika u dodatne kvalifikacije ili čak izravno na Euro.

90+3. Opasan je bio udarac Zvonareka iz slobodnog udarca kojeg je sam izborio, ali Rabelo ipak brani.

90. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

86.GOOOOL!

Odlično je Šotiček prošao između dvojice braniča Andore, izdržao i napad trećeg te onda uposlio Hodžu koji je bio sam na drugoj strani i mirno zabio za 2:0.

image

Ivica Olić će upisati novu pobjedu

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

84. ? Žuti karton je dobio Hodža zbog udarca laktom u protivnika.

84. Dobro je pucao sada Zvonarek, ali Rabelo je to ipak uhvatio.

81. Još jednom je pokušao De las Heras, ali brani to Čavlina.

76. ⇔ Posljednja izmjena za Hrvatsku. Izašao je Beljo, a ušao Zvonarek.

75. Odlično je Ljubičić petom uposlio Šotičeka, ali njegov udarac je ipak otišao pored gola.

66. Velika šansa za Andoru. De las Heras je iskoristio činjenicu da su se dva hrvatska igrača gotovo pa sudarila, a kapetan Andore je imao dobru rpiliku za udarac. Ipak je otišlo pred gola.

65. ⇔ Izašao je Crnac, ušao Šotiček.

63. ⇔ Promjena je kod Andore. Molins ušao umjesto Alvareza.

60.GOOOOL!

Napokon je Hrvatska probila Andoru. Strijelac je Beljo. Nakon gužve u šesnaestercu Soldo je akrobatski loptu primirio petom i nekako je dobacio Belji koji je napokon bio precizan.

image

Beljo zabija za 1:0

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

58. ⇔ Treća zamjena kod Hrvatske. Ušao je Kačavenda umjesto Vidovića.

56. Nije to bila velika prilika, ali s obzirom na to da nismo vidjeli puno u drugom poluvremenu upišimo i ubacivanje Hrgovića s lijeve strane. Izbacila je to andorska obrana.

image

Šimun Hrgović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

51. Nikako Hrvatska ne može probiti obranu Andore. Ni zamjene nisu donijele nikakvu promjenu u igri.

46. Odmah je Ljubičić angažirano izborio korner za Hrvatsku. Vidović to nije dobro izveo.

46. ⇔ Dvije izmjene napravio je Olić na početku drugog dijela. U igri su Ljubičić i Hodža, a u svlačionici su ostali Ivanović i Belcar.

Gotovo je prvo poluvrijeme. Hrvatska nije uspjela probiti Andoru, rezultat je 0:0, a Ivicu Olića i njegove suparnike treba brinuti da mladi Vatreni nisu uspjeli stvoriti više od par izglednih prilika. Posjed lopte je 79% za Hrvatsku, ali to je dosta jalova statistika.

40. Sada je Vidovićev centaršut krenuo prema golu gdje Rabelo nije bio najsigurniji, ali lopta ipak nije prevarila vratara Andore pa je ostalo 0:0.

36. Loše je reagirala obrana Hrvatske u jednoj polu-kontri pa je Rodrigo dobio priliku za udarac. Nije to bilo precizno, ali morali smo i ovo upisati.

33. Opet Hrvatska probija desnu stranu. Ovaj put je u glavnoj ulozi bio Crnac koji je probio stranu i oštro ubacio u sredinu gdje ju je jedan branič Andore izbacio u korner. Prvi na utakmici.

image

Ante Crnac

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

32. Ne može Hrvatska do gola. Još jednom je Valinčić odlično ubacio s desne strane, ali Beljo je bio u zaleđu te nije uspio zaprijatiti Ravelu.

27. Sad je Valinčić odlično ubacio s desne strane i uposlio Belju. On je probao spustiti loptu za Ivanovića, ali on je ipak malo zakasnio.

22. ? Dobio je Beljo žuti karton zbog simuliranja. Odlično je Hrgović ubacio s lijeve strane, izgledalo je kao da je lopta malo iznenadila Belju koji ju je primio na pet metara, a onda je pao tražeći prekršaj Belida. Sudac je, umjesto toga, iz džepa izvadio žuti karton.

image

Joonas Jaanovits pokazuje žuti karton Belji

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

20. Velika prilika za Hrvatsku. Odlično je Ivanović izbacio Belju koji je izbjegao zaleđe, ali je mekano pucao. Rabelo je to mirno uhvatio.

17. Lijepo je Vidović probio lijevu stranu i driblingom izbacio nekoliko igrača Andore. Zatim je pronašao Vuškovića koji je okušao šut iz daljine, ali nije to ni blizu bilo precizno...

image

Gabrijel Vidović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

15. Pucao je Beljo iz slobodnog udarca, ali pogodio je samo 'živi zid'.

14. Izborio je Belcar slobodni udarac na opasnoj poziciji, na nešto više od 20 metara od gola Andore.

11. Nakon 10 minuta posjed lopte je 77% za Hrvatsku. Golova još nema, ali ni opasnih udaraca.

6. Jasno je nakon pet minuta što ćemo gledati u Koprivnici. Andora se povukla u 'bunker', a Hrvatska pokušava probiti taj obrambeni zid.

4. Prvu opasniju priliku za Hrvatsku 'zakuhao' je Valinčić na desnoj strani. No, gosti su ubačenu loptu uspjeli izbaciti van podrušja opasnosti.

1. Počela je utakmica u Koprivnici.

17.41 Pobjeda protiv Andore i remi s Grcima Hrvatskoj gotovo sigurno ne bi bili dovoljni da bude među tri najbolja drugoplasirana iz devet skupina te na taj način izbori direktni plasman na EP u Slovačkoj. No ako pobijedi i Andoru i Grčku, šansa bi se mogla otvoriti.

Detaljnije o kalkulacijama pročitajte OVDJE.

image
ROBERT FAJT Cropix

Najavu piše: Predrag Jurišić

Pred mladom hrvatskom reprezentacijom (do 21. godine), dvije su utakmice u kojima će tražiti četiri boda i osvajanje drugoga mjesta u skupini G, koje jamči plasman u dodatne kvalifikacije za odlazak na Euro. Obje se utakmice igraju u Koprivnici, a prvi će suparnik našim nogometašima u petak biti Andora (18 sati), dok će četiri dana kasnije izabranici Ivice Olića, u posljednjem kolu u skupini, odmjeriti snage s Grčkom.
Na ljestvici je Portugal prvi (21 bod), druga je Grčka sa 17 bodova. Grci imaju bod više, ali i utakmicu više od Hrvatske. Računica je, dakle, jasna, Hrvatskoj iz te dvije utakmice trebaju četiri boda kako bi preskočila Grke na tablici i osvojila drugu poziciju.

Opipljivi je favorit naša selekcija protiv Andore i normalno je očekivati da će u petak upisati sva tri boda. Na utakmici u Andori prije gotovo sedam mjeseci, Hrvatska je slavila 3:0, dva rana pogotka (autogol Izquierda u 2., te pogodak Ljubičića u 8. minuti) usmjerila su utakmicu u dobrom smjeru, a četiri minute prije kraja, Bukvić je pogodio za uvjerljivih 3:0. Sličan se rasplet očekuje i u petak u Koprivnici, naša je momčad osjetno kvalitetnija i logično je očekivati osvajanje novih bodova...

- Zaboravimo sve kalkulacije. Pred nama su dvije meč-lopte i idemo utakmicu po utakmicu. Bodovi protiv Andore jednako su vrijedni kao i oni protiv Grčke, stoga očekujem da će moji igrači u petak biti na visokoj razini i ostvariti pobjedu. Bude li tako, tada će nam utorak protiv Grka biti dostatan i remi, međutim na bod se ne može igrati, pa ćemo i u tom okršaju tražiti sva tri boda - rekao je Olić.

No, najprije treba apsolvirati Andoru. Izbornik stoga upozorava:

- Prvi je ciklus nakon mog dolaska na kormilo reprezentacije bio polovično uspješan, nadam se da ćemo sad biti bolji. I sav je naš fokus na Andori, to je za nas najvažnija utakmica i ne smijemo napraviti pogrešan korak. Nije lako igrati ovakve utakmice, papirnati smo favoriti i svi očekuju da ćemo ostvariti laku pobjedu. Ali, nema više u nogometu lakih pobjeda, svaki suparnik zahtijeva maksimalni respekt i moramo biti na visokoj razini kako bismo upisali očekivane bodove protiv Andore. Gdjekad su ovakve utakmice i najteže, ali vjerujem da će moji dečki biti maksimalno motivirani, te da ćemo spremni dočekati utakmicu. Moramo biti čvrsti i dobri u svakom duelu, ni slučajno ne smijemo podcijeniti suparnika. Bilo bi sjajno kad bismo rano poveli, to bi nam rano vodstvo dalo mirnoću i dodatno samopouzdanje. Odradili smo četiri kvalitetna treninga i nadam se da u petak u Koprivnici neće biti nikakvih iznenađenja. Osvajanje bodova protiv Andore dalo bi nam i dodatni elan uoči dvoboja s Grčkom, u kojem ćemo odlučivati o vlastitoj sudbini u ovim kvalifikacijama - rekao je Olić.

Među kandidatima za nastup protiv Andore je i napadač Ante Crnac:

- Naš se cilj zna, želimo osvojiti sva tri boda. Maksimalno ćemo se potruditi da još jednom pobijedimo Andoru, kvalitetnija smo momčad i vjerujem da ćemo to potvrditi i na travnjaku u Koprivnici. Iako je ova naša momčad drukčija u odnosu na onu koja je igrala u Andori, iako imamo i novoga izbornika i Stručni stožer, ne bismo smjeli imati problema s gostima. Moramo iskoristiti prednost domaćeg terena, bit će nam sad lakše igrati, a čini mi se da ovu momčad više krasi zajedništvo nego onu koja je u ožujku slavila u Andori. Jasno je da osjećamo pritisak, svjesni smo važnosti ovih utakmica i znamo da moramo osvojiti barem četiri boda u ta dva okršaja. No, na obje ćemo utakmice ići na pobjedu, nadamo se maksimalnom bodovnom ulovu i plasmanu u dodatne kvalifikacije za Euro - rekao je mladi hrvatski napadač.

Linker
12. listopad 2024 00:17