CHRISTOF STACHE Afp
DJELUJU MOĆNO

Atraktivni, efikasni i brzi: Talijani napadaju kao nikada do sada, a čitavoj priči dodali su i - zabavu!

Užitak je gledati njihova atraktivna dodavanja, prilike koje stvaraju, golove koje postižu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. srpanj 2021. 18:35

Složit će se svatko tko je malo pozornije pratio ovo Europsko prvenstvo da je Italija legitimni kandidat za naslov prvaka. Igraju Talijani najbolji, pa ako hoćete i najljepši nogomet na ovom neobičnom turniru. Napadaju kao možda nikad dosad, brane se u skladu sa svojom dugogodišnjom tradicijom, a svemu su dodali i - zabavu.

Njihove utakmice čekaju se s nestrpljenjem jer već unaprijed znamo da će nam svojom izvedbom omogućiti da uživamo, bez obzira za to navijamo li za njih ili ne. Italija je na ovom Euru jednostavno neodoljiva, poput najljepše djevojke u diskoteci ili najfinijeg kolača na blagdanskom stolu.

Vrhunski posloženi

Sve je to vrhunski posložio Roberto Mancini, koji je nakon bogate igračke karijere ispekao zanat u vrhunskim klubovima poput Intera i Manchester Cityja, da bi s Italijom ispisao jedne od najljepših stranica bogate reprezentativne povijesti.

image
ANDREAS GEBERT Afp

Ima Italija vrhunskog vratara, prekaljene stopere svjetske klase, sjajne bekove, fantastičan vezni red u kojem ne znaš tko je bolji, fenomenalne krilne napadače koji djeluju nezaustavljivo. Doduše, centarfor Immobile bio je malo odsutan protiv Belgije, previše je tražio gol, ali eto, ide i bez njegovog pravog doprinosa. Iako, odradio je i on velik posao u nekim dijelovima igre.

Italija igra lijepo. Užitak je gledati njihova atraktivna dodavanja, prilike koje stvaraju, golove koje postižu. Pa taj visoki presing iz kojeg mnogi mogu učiti. Osim toga, Italija igra i brzo, za razliku od nekih drugih velikih reprezentacija. Sporim protokom lopte postaješ predvidljiv i suparniku olakšavaš posao. Dakako, nisi kompletan ako nemaš ono što je u nogometu osnova, a to je defenzivna komponenta. A Italija, dakako ima i obranu, i to na vrhunskoj razini.

Mancini ne robuje imenima, uzeo je igrače koji njegove ideje mogu provesti u djelo. I svatko od njih na terenu točno zna kakva mu je zadaća u kojem trenutku. Nema lutanja, nema solo-presinga koji nije bio dogovoren, nema iskakanja iz tračnica, a onda se podrazumijeva da ni ne može doći do početničkih pogrešaka kakve smo imali prilike viđati na ovom turniru. Naravno, uvijek se može dogoditi da netko nema svoj dan, ali Talijanima se to ne događa kontinuirano. U petak je malo podbacio Immobile, ali izvukla ga je momčad.

A svatko tko se ikad bavio nekim kolektivnim sportom zna koliko je ekipa važna. Možeš ti imati 10 ‘Maradona’, ali ako nemaš slogu i zajedništvo, teško ćeš napraviti veliki rezultat. Kad ego prevlada, nema tu sreće ni perspektive. Zato je trener taj koji stvari mora staviti pod kontrolu, prevladati sve zamke i složiti idiličnu priču kao temelj svega.

- Ono što nas odvaja od drugih momčadi jest to što se mi u ekipu žrtvujemo jedni za druge i to moramo nastaviti raditi, jer će nas dovesti daleko - rekao je Lorenzo Insigne, talijanski junak u četvrtfinalnom slavlju protiv Belgije, strijelac prekrasnog pogotka za 2:0.

Jednostavno rečeno, u taboru Azzurra vlada prava obiteljska atmosfera.

To se ne postiže na umjetan način, hashtagovima ili raznim pričama. Sve je lakše dok te prati i rezultat, no pravila ponašanja svima moraju biti jasna, i svi se trebaju podrediti zajedničkom cilju. Mancini je u tome uspio i u tome se krije velika talijanska snaga. Uz moderan i atraktivan nogomet kakvog igraju, čini se da bi to mogla biti dobitna formula za odlazak do kraja na ovom Euru.

Slijede Španjolci

- Sretan sam što smo stigli do polufinala. Radimo kao momčad i moramo tako nastaviti, jer zajedno možemo postići sjajne stvari - dodao je Insigne.

Prekaljeni talijanski stoperi Giorgio Chiellini i Leonardo Bonucci zaustavili su najveću belgijsku prijetnju, Romelua Lukakua.

- Znali smo kakve su belgijske kvalitete, osobito u napadu, te u kontranapadima. Poveli smo 2:0 i dominirali utakmicom, onda su se oni vratili iz sumnjivog kaznenog udarca. Međutim, odigrali smo dobro do kraja i izdržali sve. Još jednom smo pokazali koliko je važno srce ove talijanske momčadi i srce Talijana općenito. Sad nastavljamo sanjati, ali s nogama čvrsto na zemlji - rekao je Bonucci.

U polufinalu u utorak na Wembleyju čeka Furija, koja je na jedanaesterce eliminirala Švicarsku.

- Španjolska je sjajna momčad, no započeli smo ovaj turnir sa snom u našim srcima, ‘ajmo ga tamo zadržati do kraja. Dvije utakmice su do kraja, a bit će nam najteže protiv Španjolske koja igra slično kao i Belgija. Opet su izgledali kao da neće uspjeti, ali su se ipak vratili. Bit će to velika bitka do samog kraja - smatra Bonucci.

Gianluigi Donnarumma sačuvao je mrežu čistom tijekom igre, primio je pogodak s bijele točke.

- Ovo je moje prvo veliko natjecanje i želim s Italijom proći što dalje. Nadam se da ćemo ostvariti naše snove. Bili smo malo ljuti u svlačionici na poluvremenu zbog tog penala, ali smo se odmah smirili. Čekalo nas je još 45 minuta i nismo mogli gubiti energiju na to. Imali smo prilike za povećanje vodstva, ali važno je što smo prošli u polufinale. Ova Italija je izvanredna, možemo se boriti sa svakim - uvjeren je talijanski vratar.

Specifičan stil

Presretan je također bio i veznjak Marco Verratti, budući Donnarummin suigrač u redovima Paris SG-a.

- Jako smo sretni, jer smo naporno radili kako bismo ostvarili ovaj cilj. Izbacili smo sjajnu momčad, jednog od kandidata za naslov. Igrali smo otvoreni nogomet, bila je to sjajna predstava. Radili smo kao kolektiv, pritiskali visoko i nismo Belgiji dozvolili da previše ima loptu. To nam je omogućilo da stvaramo prilike, kao i da ograničimo njihove šanse. Imamo taj specifičan stil nogometa zahvaljujući našem izborniku, i uvijek igramo manje-više na isti način. I dalje ćemo pružati najbolje od sebe, vidjet ćemo gdje ćemo završiti - poručio je Verratti.

Linker
11. svibanj 2024 05:19