LIGA PRVAKA

Barca i ManU u polufinalu: Sir Alex opet koban za Chelsea, Šahtar ni blizu iznenađenja

U 'kazalištu snova' visokim presingom momčad Sir Alexa nije dala 'disati' gostima iz Londona. Srna nije igrao protiv Barce dok je Eduardo igrao od 58. minuti. Bez osobitog učinka
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. travanj 2011. 14:21

Nogometaši Manchester Uniteda izborili su polufinale Lige prvaka. U uzvratu četvrtfinalnog engleskog okršaja na Old Traffordu su "crveni vragovi" s 2-1 savladali Chelsea i tako s ukupnih 3-1 izborili plasman među četiri najbolja.

Od početka susreta u "kazalištu snova" United je imao terensku nadmoć. Ona nije bila toliko izražena velikim prilikama, ali gostima sa Stamford Bridgea visokim presingom momčad Sir Alexa Fergusona nije dala "disati". U 27. minuti došlo je do tog trenutka najvećeg uzbuđenja na susretu, kada je Javier Hernandez zatresao mrežu nakon lijepe asistencije Waynea Rooneyja, ali je gol opravdano poništen zbog zaleđa meksičkog napadača.

No, u 43. minuti Hernandez je iz neposredne blizine ugurao loptu u mrežu, a ovoga puta zaleđa nije bilo. Akciju je pokrenuo Wayne Rooney koji je dugom loptom na desnom boku pronašao Ryana Giggsa. Iskusni Velšanin je odigrao dupli pas s Johno O'Sheaom, a onda sjajnim ubacivanjem na drugoj vratnici pronašao Hernandeza koji je iz neporedne blizine zabio za 1-0.

U drugom poluvremenu menadžer Chelseaja Carlo Ancelotti pokušao je izmjenama u fazi napada ( Drogba umjesto Torresa i Kalou umjesto Anelke) napraviti pritisak na vrata domaćina. Ipak, u nastavku je veliku priliku prvi stvorio Fergusonov sastav.

Ubacio je Rooney s desnog boka u 70. minuti, ali je Giggsov udarac glavom bio preslab za Petra Čecha. U istoj je minuti Chelsea ostao s igračem manje, budući je Ramires nakon prekršaja na Naniju zaslužio drugi žuti karton. Činilo se u tom trenutku da sva voda ide na mlin Manchester Uniteda, ali Chelsea je uspio vratiti nadu u prolaz dalje golom Drogbe u 77. minuti. Z abio je bjelokošćanski napadač nakon lijepog proigravanja dubinskom loptom Michaela Essiena i pronašao put do mreže ispod Edwina van der Sara malo iskosa s desne strane s nekih desetak metara.

No, United je uzvratio već u sljedećem napadu, a strijelac je bio Korejac Park Ji-Sung malo iskosa s lijeve strane. Odapeo je Ji-Sung ljevicom nakon prethodnog proigravanja Giggsa i tako potvrdio ulazak Manchester Uniteda u polufinale Lige prvaka po četvrti put u zadnjih pet godina. Ondje će "crveni vragovi" igrati protiv boljeg iz dvoboja Schalke - Inter.

Kako se i očekivalo nogometaši Barcelone nisu imali nikakvih problema potvrditi pobjedu od 5-1 protiv Šahtara iz prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka. I u Donjecku su slavili, bilo je 1-0.

Trener Barcelone Josep Guardiola nije ništa prepustio slučaju, pa je na travnjak u ukrajinskom gradu izveo sve najbolje što ima u svojoj svlačionici. Dakako, ovom prilikom Barcelona nije mljela suparnika, kako to obično biva, već su odigrali pametnu i mirnu utakmicu u kojoj su držali suparnika na distanci i nisu dozvoljavali nikakve nepredviđene scene pred svojim vratima.

No, treba reći i da se na igračima Šahtara vidjelo da ne vjeruju u nikakvo čudo. Čak se nisu niti uspjeli nametnuti u igri, te nisu dominirali, makar su najavljivali da će jurišati prema pobjedi kako bi se što časnije oprostili od natjecanja.

Barcelona je nametnula miran ritam i tako se i igralo. U tom je pogledu najbolje reći da je lopta 62 posto vremena bila u nogama igrača katalonske momčadi.

Utakmica je odlučena jednim jedinim pogotkom. Pri samom kraju prvog dijela, u 43. minuti, Dani Alves je preko svoje desne strane uputio loptu prema sredini. Tamo ju je u naletu prihvatio Messi i unatoč tome što se i odbijala od nekih igrača Šahtara, ostala je u posjedu Argentinca koji je s deset metara lako pogodio prazan dio mreže Pjatova i tako odlučio pobjednika.

Bio je to već deveti pogodak Messija ove sezone u Ligi prvaka, u deset utakmica.

Barcelona je imala 15 udaraca prema suparničkim vratima, od čega šest u okvir. Šahtar je 12 puta pucao, a njegovi igrači su pet puta gađali u okvir vratiju.

Najbolju priliku za izjednačenje je u 84. minuti propustio Moreno, ali nije dobro reagirao pri udarcu sa samo nekoliko metara. U posljednjoj fazi utakmice prijetio je Barceloni i hrvatski reprezentativac Eduardo koji je ušao u igru u 58. minuti.

Podsjetimo da zbog ozljede bedrenog mišića za Šahtar nije nastupio njegov kapetan, hrvatski nogometaš Darijo Srna.

Recimo da će Barcelona u polufinalu igrati protiv pobjednika ogleda Real Madrid - Tottenham. Madriđani za 24 sata brane 4-0 iz prve utakmice u Madridu.

Liga prvaka, četvrtfinale, uzvratna utakmica:

Manchester United - Chelsea 2-1, prva utakmica 1-0 (Hernandez 43, Ji-Sung 77 / Drogba 77 )

Šahtar - Barcelona 0-1, prva utakmica 1-5 (Messi 43)

LIVE PRIJENOS

KRAJ UTAKMICE

78. minuta GOOOL - Niti minutu nije trajalo slavlje Chelsea. Park Ji Sung je s lijeve strane primio loptu i lako zabio za 2-1

77. minuta GOOOL - Didier Drogba se prišuljao Vidiću iza leđa i matirao Van der Saara.

70. minuta - Crveni karton za Brazilca Ramiresa

68. minuta - Čech je sjajnom obranom barem za malo odgodio slavlje Manchestera. Pucao je Nani. Nakon toga je Čeh obranio priliku Giggsa

60. minuta - Van der Saar je sjajnom reakcijom raščistio opasnu situaciju pred svojim vratima

55. minuta - Dvoboj u Teatru snova polako se pretvara u uspavanku. Čini se da su gosti iz Lonodna postali svijesni da će teško do preokreta.

46. minuta - Didier Drogba je ušao umjesto Fernanda Torresa

44. minuta GOOOL - Fantastična akcija Uniteda. Carrick i Giggs su nakon jednog duplog pasa izbacili kompletnu obranu Chelsea, a Velšanin je na dva metra od gola pronašao Hernadeza koji je ovim pogotkom vjerojtano zapečatio sudbinu Bluesa.

30. minuta - Van Der Saar je pravovremenim istračavanjem spriječio Anelku da anulira prednost Uniteda iz Londona.

27. minuta - Rooney je fantastično centrirao za mladog Hernadeza, a Meksikanac je glavom vrhunski poentirao. No, lijepu akciju okončao je sudac zbog zaleđa.

15. minuta - Malouda je proigrao Lamparda koji ne kosriti najbolju priliku utakmice. Chelsea se budi

10. minuta - Uvodne minute na Old Traffordu protiču u dominaciji domaćina.

Utakmica je počela!

MANCHESTER UNITED - CHELSEA 1-0 (Hernandez 44)

MANCHESTER UNITED: Van Der Saar - O'Shea, Ferdinand, Vidić, Evra - Nani, Carrick, Giggs, Par Ji Sung - Rooney, Hernandez.

CHELSEA: Čech - Ivanović, Alex, Terry, Cole - Ramires, Essien, Lampard - Anelka, Malouda, Torres.

KRAJ UTAKMICE

57. minuta - Eduardo je ušao u igru umjesto Douglasa

44. minuta GOOOL - Messi je pogotkom na Dombas Areni jasno poručio Ukrajincima da od iznenađenja neće biti ništa.

20. minuta - U Donjecku su očito obje momčadi odlučile pobijediti. Igra se otvoreno, no 'Rudari' zasad imaju izglednije prilike.

Srna ne igra zbog ozljede dok je Eduardo na klupi

Utakmica je počela!

ŠAHTAR - BARCELONA 0-1 (Messi 44)

ŠAHTAR: Pyatov - Kobin, Išenko, Rakicki, Šepčuh - Douglas, Hubschman, Mkhitaryan, Willian - Jadson - Adrian.

BARCELONA: Valdes - Alves, Busquets, Pique, Adriano - Xavi, Machreano, Keita, Afellay - Messi, Villa.

Linker
22. rujan 2024 10:14