JOHANN SCHWARZ
SJAJNO SE SNAŠAO

Bivši Vatreni stigao na poziv Felixa Magatha i odmah napravio sjajan posao: ‘Bilo je teško i dramatično‘

Admira je u posljednjem kolu austrijskog prvenstva osigurala ostanak pod vodstvom hrvatskog trenera
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. srpanj 2020. 19:23

Bila je to jedna od najtežih utakmica u velikoj karijeri Zvonimira Solde (52). Trebalo je spasiti Admiru, ostaviti je u 1. austrijskoj ligi, a veljača je već bila pri kraju..
U normalnim okolnostima, Soldo vjerojatno ne bi prihvatio poziv - nikada nije bio tip trenera koji na brzinu dolazi nešto spasiti - ali poziv svog prijatelja i mentora Felixa Magatha nije mogao odbiti. A Magath se prošle jeseni skrasio baš u Admiri u kojoj pokušava stvoriti respektabilan klub za austrijske prilike. I nakon što je shvatio da mu je momčad došla do zida, okrenuo je broj dugogodišnjeg prijatelja iz Zagreba...
Soldo je matematički gledano u Admiri napravio solidan posao. U 12 utakmica upisao je tri pobjede, četiri remija i pet poraza, uz činjenicu da zimus nije mogao proći pripreme, a onda se još ukazala i ta korona. Za Soldu, koji je oduvijek tip sportaša koji voli ozbiljan i sustavni rad na duge staze, gore nije moglo početi.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

A završilo je s pravom - dramom! Posljednje kolo, gostovanje kod Tirola, izravnog konkurenta za ostanak u ligi. Admiri je igrao i remi, Tirolu samo pobjeda. Završilo je 0:0...
- Uh, baš je bilo dramatično. Tirol je poznat kao momčad kojoj su prekidi glavni adut. U posljednjih 10-ak minuta sve su snage bacili na napad i ubačaje, naredali su u našem kaznenom prostoru šest-sedam visokih igrača, a ja nemam koga uvesti s klupe. Bilo je čupavo, ali eto, preživjeli smo.
Kako se Admira uopće dovela do toga da joj zadnje kolo odlučuje o sudbini? U jednom ste trenutku imali, barem se tako činilo, nešto komotniju poziciju?
- Samo smo jednu utakmicu odigrali loše i to baš protiv Tirola doma kad smo izgubili 3:0. U svim drugim utakmicama bili smo barem ravnopravni na terenu, ali smo hrpu bodova prosuli... Znate, najteže je igrati utakmice za ostanak, nema većeg uloga. Moji su igrači mladi, nisam ih uspio do kraja upoznati, ne po pitanju igre, nego po pitanju karaktera, a to je u borbi za ostanak iznimno važno. I taj engleski ritam utakmica nešto je na što igrači nisu navikli.

Treba nam svježa krv

Sada je to prošlost, je li vaša budućnost na klupi Admire?
- Moj ugovor vrijedi i za sljedeću sezonu, tako da nas sve zajedno u klubu čeka težak posao. Trenutačno se vozim za Zagreb, ali sljedeći sam tjedan ponovno u klubu. Treba složiti i momčad i pripreme.
Bit će dosta promjena?
- Vidjet ćemo što će donijeti ljeto, ali definitivno nam treba svježe krvi u svlačionici. Klub ima velike ambicije, zato je Magath i doveden na poziciju savjetnika. Znamo da to ne ide preko noći, ali spremni smo napraviti iskorak, jer je najteže razdoblje iza nas.
A kako ste vi proživljavali tih 12 utakmica na klupi, posebno ovu posljednju u Tirolu?
- Iskreno, uživao sam. Nema ljepšeg nego raditi na terenu i boriti se zajedno s igračima. Bilo je i teško, bilo je i dramatično, ali svejedno sam uživao. Jedva čekam da krenemo s novom sezonom, a nadam se da će uvjeti biti daleko normalniji nego što su bili nakon nastavka sezone. Trebamo i normalne pripreme i gledatelje.
U Admiri u jedno mogu biti sigurni. U Soldi će imati trenera koji baš ništa neće prepustiti slučaju. Zato ga je, uostalom, Magath i pozvao...

Linker
19. travanj 2024 03:11