Tonči Gabrić

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
‘VRHUNSKI STRUČNJAK‘

Bivši Vatreni u šoku nakon smrti Gabrića: ‘Sve nas je presjeklo, teško je to podnijeti‘

‘Šok je to strašan. Bio je golman, kolega i suigrač kakvog samo možete poželjeti‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2024. 14:18

Kad je Tonči Gabrić nosio dres Hajduka osvajale su se titule i igralo četvrfinale Lige prvaka, za koje je sjajnim intervencijama na vratima itekako pridonio, a on je od 1990. do 1997. nosio i reprezentativni dres. U doba u kojem je Dražen Ladić bio prvi vratar Gabrić i Marjan Mrmić dijelili su kruh drugog i trećeg, ali Gabrić ima puno više od toga, jedan je od četrnaestorice koji su 17. listopada 1990. godine bili akteri prve povijesne utakmice moderne Hrvatske sa Sjedinjenim državama (2:1). Ušao je s klupe umjesto Ladića u 79. minuti. Iste godine je branio protiv Rumunjske, sljedeće u ogledu sa Slovenijom, a bio je u rosteru Vatrenih na Euru 1996. godine. Ukupno je imao devet nastupa.

Gabrić je bio čuvar mreže koji je sjajno pratio igru, čuvena su bila njegova duboka istrčavanja s gola, a zaštitni znak bio mu je što je često na utakmicama nosio donji dio trenirke. Ne tajice nego baš trenirku. Reprezentativni put stao je 1997. godine utakmicama u Splitu sa Slovenijom (3:3), u kojoj ga je u 51. minuti zamijenio Mrmić te porazom od Danske u Kopenhagenu 3:1. Tamo je on ušao umjesto ozlijeđenog Mrmića već u 10. minuti.

- Potresan sam. Čuo sam da se nije probudio iz sna. Šok je to strašan. Bio je golman, kolega i suigrač kakvog samo možete poželjeti. Korektan čovjek i kvalitetan vratar, a kasnije izvrstan trener golmana koji je radio u Hajduku, ali i vani u stožerima Slavena Bilića i Aljoše Asanovića. Vrhunski stručnjak. Sve nas u sportskom svijetu njegova je smrt presjekla, teško je podnijeti takve stvari. Bio je još relativno mlad. Sve najbolje mogu reći o njemu – kazao nam je Mrmić dodajući:

- Šteta je takvih ljudi, on je utkao svoj život u hrvatski nogomet. Izražavam sućut obitelji.

Kao trener vratara u Hajduku odgojio je brojne reprezentativci, a svi su s njim zadržali poseban odnos. Stipe Pletikosa, Danijel Subašić, Ivo Grbić i Lovre Kalinić.

- Tonči je nama golmanima poniklima u Hajduku legenda – kazao je svojedobno Grbić.

- On ima posebno mjesto u mojem srcu, nije mi bio samo trener nego i prijatelj - rekao je Kalinić.

Još 2015. godine Danijel Subašić nam je otkrio za SN nakon uspjeha njegova Monaca.

- Gospodin Tonči Gabrić rekao je da će se ošišati na ćelavo ako prođemo Arsenal. Dok mi je bio trener govorio je "Kada vidiš zvjezdice na centru znat ćeš da si postao golman, a tek kada zaigraš u četvrtfinalu kao ja...".

U ljeto 2000. godine Ćiro Blažević priključio ga je u stožer A reprezentacije kao trenera vratara, u kojem je ostao vrlo kratko i više ga nikad nisu vratili. Prva utakmica bila je s Belgijom u Bruxellesu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo gdje je inzistirao da brani Stipe Pletikosa, a ne Željko Pavlović, Ćiro ga je poslušao, bilo je dobro, završilo je 0:0.

No, u listopadu iste godine stožer i reprezentacija su uoči zagrebačke utakmice sa Škotskom potpisali peticiju potpore tada umirovljenim generalima Hrvatska vojske, nakon čega je Blaževića politika prisilila na ostavku, a s njim je otpisan i Gabrić. Kako je to Tonči sam rekao - svi smo pometeni.

U Hajduku je bio Hajdučko srce, kao i sin mu Drago, koji je za hrvatsku A vrstu igrao pet utakmica.

Linker
28. listopad 2024 16:33