SN/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA GAZZETTU

Boban otkrio hoće li se kandidirati za predsjednika Uefe, za Čeferina je imao samo jednu rečenicu

‘U životu sam napravio mnogo kompromisa, nekih se čak i sramim...‘
Piše: SNObjavljeno: 12. rujan 2024. 12:42

Zvonimir Boban posljednjih mjeseci puni baterije u tišini, posvetio se obitelji, a u dnevne boravke ljubitelja nogometa vraća se u ulozi analitičara za Sky Sport Italia za koji će komentirati novu sezonu Lige prvaka, piše Gazzetta dello Sport koja u svom novom izdanju donosi veliki intervju s legendom hrvatskog nogometa.

- Uživao sam u normalnom životu, obitelji i prijateljima te iskorištavao slobodno vrijeme koje nikad nisam imao. Uživam i u svojim hobijima: knjigama, kartama i šahu. Naravno, radim to između brojnih utakmica koje pratim, s istom strašću kao i uvijek - reći će Boban na pitanje o tome kako je proveo posljednjih osam mjeseci.

Podsjetimo, krajem siječnja Boban je napustio UEFA-u zbog neslaganja s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom, a sve je objasnio i u poruci koju nam je poslao kad je prelomio i donio konačnu odluku. (Više o tome pročitajte OVDJE)

image
DAMJAN TADIC Cropix

Iz Gazzette su ga u novom intervjuu podsjetili na to razdoblje.

- U životu sam napravio mnogo kompromisa, nekih se čak i sramim, ali suočen s uzurpacijom i politikom onih koji u zaštiti vlastitih interesa blate cijeli nogomet i njegove institucije, nije se moglo nastaviti. I vjerujte mi, iako je moja uloga bila prestižna i važna, odluka da se povučem slijedeći svoja uvjerenja bila je neizbježna, iako bolna. Nažalost, već godinama vidimo da nogometna tehnokracija divlja u sustavu, uskraćujući mu vrijednosti koje bi uvijek trebalo zastupati i braniti. Ti ljudi misle da su važniji od igre, igrača, trenera, javnosti, samih nogometnih institucija. U tom smislu, i to teška srca kažem, iako sam se borio za promjene u UEFA-i, kao i prije u FIFA-i, nisam bio od koristi.

Je li se nakon toga čuo s Čeferinom?

- Ne. Žao mi je kako je okončan naš odnos.

Na priče o tome da ga neki vide na Čeferinovom mjestu i predviđaju njegovu kandidaturu, Boban odgovara:

- Griješi tko god tko god to kaže, nemam ni najmanju namjeru, ali jedan pravi nogometni čovjek bio bi itekako koristan UEFA-i.

image

Zvonimir Boban i Aleksander Čeferin

Afp

Tema je bila i nova sezona Lige prvaka, koja nam stiže u dosta izmijenjenom formatu. Je li Boban imao ulogu u stvaranju tih promjena?

- Iako je ovaj format stvoren za povećanje prihoda, pritom ne mareći za igrače koji ionako imaju pretrpan raspored, sviđa mi se i mislim da će biti jako zabavno. To je izglasano prije moga dolaska u UEFA-u. S mnogima sam raspravljao o tome da se smanji broj utakmica u skupini jer u početku je bilo planirano njih 10, no na kraju je to svedeno na osam.

UEFA se usprotivila Superligi, no postoji li rizik da ovaj prošireni format oduzme interes nacionalnim prvenstvima?

- Ne vjerujem, prvenstva s ove dvije utakmice više neće izgubiti na ogromnoj važnosti i prestižu, a doigravanje će biti zabavno.

Koga vidite kao favorita?

- Uobičajena dva: Real Madrid i Manchester City.

Hoće li Ancelotti uspjeti osigurati koegzistenciju toliko zvijezda u napadu ili riskira da mu se dogodi sudbina Galacticosa?

- Ako itko zna kako sa zvijezdama, to je onda Carlo Ancelotti.

image

Zvonimir Boban osvanuo u Gazzetti

GAZZETTA DELLO SPORT

Igrali Guardiolin City najbolji nogomet na svijetu?

- Najbolji nogomet na svijetu pripada Španjolskoj, ali City je uvijek dominantan.

Da mora birati napadača, koga bi izabrao: Mbappéa ili Haalanda?

- Mbappéa, ali sa središnjim napadačem, da se može slobodno kretati gdje god želi.

Treneri se žale što je prijelazni rok otvoren u vrijeme početka prvenstva, a to dosta utječe na njihov rad.

- Nije ispravno što je tržište otvoreno toliko dugo. To je katastrofa za mnoge trenere, ali i igrače. S pravom se žale. To je opet ona stara priča, sam nogomet nije na vrhu prioriteta onih koji odlučuju i cijena se zbog toga plaća.

Gazzetta u zaključku napominje da je Boban u nogometu pokrio već toliko uloga, ali i da mu nedostaje jedna koju bi nakon one igračke možda i najviše volio - trenerska.

- Ostaje mi žal za licencom koja nikad nije korištena - poručio je za kraj.

Linker
12. rujan 2024 17:45