Ante Budimir

 GORAN MEHKEK Cropix
OSVRNUO SE I NA DINAMO

Budimir prokomentirao topli potez koji je oduševio Španjolce: ‘Da je moja baka u pitanju, i ja bih to očekivao‘

Hrvatski napadač govorio je o vodećoj senzaciji La Lige i protivniku Dinama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. prosinac 2023. 15:12

U prvom dijelu velikog intervjua za SN, Ante Budimir govorio je o povratku u reprezentaciju i odličnoj sezoni u Osasuni, a prokomentirao je i protivnike Hrvatske na Euru 2024. Za kraj, govorio je o momčadima La Lige koje nas u ovom trenutku najviše zanimaju...

Dinamo je izvukao Betis u eliminacijskoj rundi Konferencijske lige. Imaju li Modri šanse proći dalje? Vi ste Betisu prošle sezone, ove kalendarske godine, zabili u jednom susretu dva gola, jedan nogom, drugi glavom. U tom susretu dobili ste 3:2, ali u listopadu ste poraženi 2:1.

- Betis je jako ofenzivna ekipa, ima kvalitetu. Igrači su dobrih karakteristika, vole se nadigravati. Međutim, u svemu tome nisu agresivni, nemaju veliki pritisak. To se može iskoristiti čvršćim stavom. Kad razvijaju napad, ako im se uspije uzeti lopta, biti agresivan, brz i konkretan, može im nanijeti puno štete. Tako ih vidim. Naravno, dobri su, imaju vrijednost, brzinu po krilima, Isco igra u top formi... To su sve činjenice. Međutim, način na koji se brane ili odgovaraju na čvršći pritisak je lošiji. Postoji dosta prostora za napraviti nešto.

image

Ante Budimir

Denis Lovrovic/afp/profimedia

Znači li to da bi Dinamo morao biti dovoljno moćan da barem u nekim dijelovima utakmice odigra presing, a ne da se samo povuče u niski blok?

- Da, dobro je ako može igrati presing, ali nije to jedina opcija. Betis voli igrati i riskirati, pa neka napadaju, nema veze, neka kontroliraju loptu na tvojoj polovici, ali kad im je uzmeš, moraš biti brz, izravan, agresivan... Na taj način možeš im stvoriti puno problema.

Girona je ove sezone veliki hit La Lige, igra lijep nogomet. Sad je, doduše, prosula pobjedu protiv Betisa, ali koja je njezina tajna? Može li izdržati u borbi za naslov prvaka?

- Oni su ekipa koja je super utrenirana s dobrim automatizmima, idejom, kvalitetnim igračima... Cijeli taj spoj je odličan. Ide im u korist što su dio grupacije u kojoj je Manchester City, mislim da to ima utjecaja što se tiče ideje igre i igrača. Trener Michel je odličan. Kad se dotičemo Girone, boli me. Zašto? U lipnju smo igrali protiv njih odlučujuću utakmicu za Europu, pobijedili 2:1, vodili smo 2:0, apsolutno smo kontrolirali susret, bili smo puno bolji cijelu sezonu i u tom dvoboju. Žao mi je što su sad, pola godine kasnije, oni u vrhu, a mi smo na 12. mjestu. Dobro, nije se to dogodilo u tri-četiri mjeseca, grade to dugo, ali promijenila se priča... Igrali smo nedavno s njima, oni su brzo poveli, ali nakon petnaest minuta uspjeli smo ponovno sve poloviti, okrenuti utakmicu apsolutno u našu korist, bili puno bolji, vodili 2:1, ali događaju nam se crne rupe. Zabili su nam tri gola, na kraju smo izgubili 2:4. Kad im ne bismo poklonili gol teškom pogreškom, mislim kako nema šanse da bi nas dobili. No, jako su kvalitetni i zasluženo su tu gdje jesu.

image

Ante Budimir

Denis Lovrovic/afp/profimedia

Ranije ove godine bili ste po medijima iz razloga što ste staricu koja boluje od tumora odvezli u bolnicu. Njezina se kćerka tada javno zahvalila Osasuni što u klub dovodi “dobre ljude, a ne zvijezde”. Čekala je taksi na kiši koji nije stizao, ponudili ste joj prijevoz....

- To je izazvalo dosta zanimanja. Radi se o spletu okolnosti jer je gospođina kćer umjetnica, pa je to objavila na Instagramu napravivši crtež, mali strip. To je obična stvar koju bih očekivao da bi netko napravio i za moju baku. Činjenica jest da sam profesionalno nogometaš, a njezina kćer je objavila priču, pa je imalo velik odjek u javnosti. Međutim, ne bih davao pozornost ni važnost tome.

Linker
22. travanj 2024 20:46