FABRICE COFFRINI/AFP
Intervju za SN

Dani Olmo o šansama Hrvatske i raritetu koji je iznenadio sve: ‘Dajem ruku u vatru da će sada zabiti‘

Bivši član Dinama danas u dresu Španjolske igra odlučujuću utakmicu za plasman na završni turnir Lige nacija
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2020. 16:58

Sevilla je danas (utorak, 20.45) poprište velikog obračuna skupine 4 elitnog razreda Lige nacija, Španjolska dočekuje Njemačku. Elf je preuzeo vodstvo u skupini nakon što je u susretu 5. kola pobijedio Ukrajinu sa 3:1, a Španjolska u Švicarskoj odigrala 1:1 uz dva promašena jedanaesterca Sergija Ramosa. Uoči zadnjeg kola Njemačka ima bod više od Španjolske, dakle, za odlazak na play-off Lige nacija odlučivat će njihov međusobni susret u Sevilli. Furiji igra samo pobjeda.

Jučer nam se iz Seville javio španjolski reprezentativac Dani Olmo, igrač RB Leipziga, bivši nogometaš zagrebačkog Dinama.
- Osjećam se odlično, igram u klubu i reprezentaciji, jako sam sretan zbog toga - kazao nam je u uvodu dobro raspoloženi Olmo.
Odmah smo se naravno prebacili na današnji veliki okršaj, pravi klasik europskog reprezentativnog nogometa.

Veliki ulog

- Nama danas protiv Nijemaca igra samo pobjeda, svaki drugi rezultat Njemačku ostavlja na prvom mjestu i ništa onda od završnice Lige nacija. U našoj reprezentaciji je zaista odlična atmosfera, znamo kakav je ulog u ovoj utakmici. Vjerujemo da ćemo pobijediti Njemačku i biti prvi, a onda se naš cilj zna, mi uvijek idemo na najviše. To je u našem nogometnom mentalitetu, znamo da smo europski i svjetski vrh. Od prve minute igrat ćemo na pobjedu, uostalom, mi nikad i ne igramo drukčije, nikad ne kalkuliramo.

Da je Furija pobijedila Švicarsku danas bi priča bila drukčija, onda bi Nijemcima bila potrebna pobjeda.
- Ma, da je i bilo tako, mi bismo opet igrali na pobjedu. Držim da smo protiv Švicarske igrali dobro, iako nismo dobili. Igrali smo jaki presing na samom startu, a onda smo primili pogodak. Mi smo zapravo u toj utakmici zaslužili pobjedu, imali smo više prilika, nismo zabili dva jedanaesterca.

Kako to da Sergio Ramos nije zabio dva jedanaesterca? Prije toga zabio je 25 u nizu, zadnji put mu je u dresu Furije obranio hrvatski vratar Subašić još na Euru 2016. Ovog puta mu je Sommer skinuo dva...

- Da, malo je čudno da Ramos nije zabio dva jedanaesterca. Događa se. Međutim, on je iznimno psihološki jak, pravi je vođa, lider, kapetan. Nije ga to pokolebalo. Sljedeći jedanaesterac će sigurno zabiti. Ako će protiv Nijemaca biti dosuđen za nas, Sergio ga sigurno zabija, dajem ruku u vatru.

Svjetski spektakl

Olmo je baš veliki optimist pred današnju utakmicu, koja je ‘biti ili ne biti’.

- Na otvaranju Lige nacija igrali smo s Nijemcima kao gosti 1:1. Jest, izjednačili smo u šestoj minuti sudačke nadoknade, ali imali smo sve. Imali smo veći posjed lopte, držim da smo cijelo vrijeme kontrolirali igru. Njemačka je jako dobra reprezentacija, ne otkrivam toplu vodu kad to kažem, naša utakmica je sigurno svjetski spektakl. Međutim, mi smo Španjolska, svaku utakmicu želimo dobiti, ne priznajemo da je itko bolji od nas. Zato čvrsto vjerujem u trijumf.

Na pitanje zna li hoće li danas startati od prve minute odgovorio je:

- To još ne znam. Izbornik Luis Enrique dosta mijenja, rotira sastav, tako da ćemo vidjeti.
Njegovom RB Leipzigu dobro ide u Ligi prvaka, stradali su samo jako od Man.Uniteda (0:5), ali su potom pobijedili PSG sa 2:1

- Protiv PSG-a smo stvarno odigrali jako dobru utakmicu. Istina, nisu im igrali Mbappe i Neymar, ali oni su moćni i bez njih. Sad imamo šest bodova, isto kao i Manchester United, uz Engleze vodimo u skupini. Sad idemo u Pariz, opet na noge PSG-u, idemo po tri boda. Imamo velike ambicije u Ligi prvaka, isto takve i u Bundesligi.

Nadam se da će Hrvatska dobiti Portugal u Splitu, siguran sam da može to učiniti

Što prognozira za današnji ogled u Splitu između Hrvatske i Portugala?
- Nisam baš očekivao da ćete izgubiti od Švedske, ali isto tako znam da niste igrali u kompletnom sastavu. Nego, kakva je situacija pred Portugal, jesu li igrači zdravi? Kod nas u reprezentaciji uopće nismo imali problema s koronavirusom, sve je dobro. Radimo testove svaka dva-tri dana i nema zaraženih. Inače, Portugal je jako dobra reprezentacija, bit će to jako zanimljiva utakmica. Ja se nadam da će Hrvatska dobiti Portugal! Zapravo, siguran sam da može! Hrvatska je velika reprezentacija, bez obzira što rezultati nakon SP-a u Rusiji nisu bili takvi. Međutim, Hrvatska može pobijediti svakoga. Duboko vjerujem da će Hrvatska u Splitu pokazati da je velika i dobiti Portugal.
Kako gleda na svoj bivši klub Dinamo?
- Vidim da moji bivši suigrači uvjerljivo vode u hrvatskom prvenstvu. Dobro, to se i očekuje, ali zaista mi je jako drago što vode u svojoj skupini Europske lige. I još nisu primili pogodak! Sretan sam što im tako dobro ide i zaista im od svega srca želim da se plasiraju u još jedno europsko proljeće. Za Dinamo ću uvijek htjeti sve najbolje.

5 nastupa ima Olmo za španjolsku A reprezentaciju, zabio je jedan gol

Linker
04. svibanj 2024 08:19