Roberto Mancini

 GAVIN RODGERS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
MALVERZACIJE NA ETIHADU

Der Spiegel: Velika istraga o spornim poslovima Man. Cityja traje godinama, pod povećalom i Roberto Mancini!

Tri su glavne točke istrage, a Premier liga je odbila odgovoriti na pitanja njemačkog tjednika
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. travanj 2022. 15:18

Njemački tjednik Der Spiegel svojim je otkrićima "natjerao" UEFA-u da 2020. na dvije godine iz Lige prvaka izbaci Manchester City zbog nepravilnosti u poslovanju. Ta suspenzija nije opstala, na Sportskom arbitražnom sudu moćni engleski klub se žalio i krovna europska nogometna organizacija izgubila je slučaj. No Der Spiegel nije stao, proteklih je dana objavio kako već godinama traje istraga pod vodstvom engleskih nogometnih vlasti u kojoj se istražuju sporni poslovni "pothvati" Man. Cityja. Tri su glavne točke istrage:

1. Mladi igrači su bili pritisnuti na potpisivanje ugovora sa Cityjem putem novčanih plaćanja, što je kršenje pravila;

2. Sumnja se da su klupski sponzori u Abu Dhabiju osigurali tek dio isplata klubu, dok većina navodno dolazi od samog šeika Mansoura;

3. Vjeruje se da je Roberto Mancini, aktualni izbornik talijanske nogometne reprezentacije, koji je menadžer Cityja bio od 2009. do 2013. godine, putem fiktivnog konzultantskog ugovora tajno primio značajan dio svoje naknade.

image

Roberto Mancini

BACK PAGE IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Premier liga je odbila odgovoriti na pitanja Der Spiegela o toj istrazi, Manchester City nije pružio konkretne odgovore pa je njemački list odlučio objaviti informacije o svakoj od tri točke "optužnice" i iznijeti popriličan broj zanimljivih detalja iz svojih "dosjea".

Naglašava se tako da je Manchester City tajno uplatio novac agentu Jadona Sancha, dok je ovaj današnji igrač Manchester Uniteda imao 14 godina. Sporan je i transfer tada 14-godišnjeg Brahima Diaza iz Malage 2013. Trenirao je u Cityju dvije godine prije nego što su ga službeno smjeli registrirati i zato ostaje pod upitnikom zašto je kompanija vlasnika Cityja šeika Mansoura, Abu Dhabi United Group, klubu iz Malage putem posredničke agencije na račun uplatili 360.000 eura. Dokumenti koje ima Spiegel pokazuju kako to nije jedini slučaj kad je ADUG pokrivao klupske račune, jer je od 2010. do 2015. šeikova kompanija najmanje 4 milijuna eura i 4 milijuna funti tvrtki čiji je vlasnik menadžer klupske legende Yaye Tourea.

Uz drugu točku Spiegel je objavio brojne dokumente vezane uz Cityjevo kršenje financijskog fair playa i navode se brojne malverzacije u financiranju i sponzoriranju kluba. Treća točka je, pak, posebno zanimljiva jer je njen glavni akter Roberto Mancini.

Talijanskog trenera Manchester City je doveo 19. prosinca 2009. i prema preliminarnom dogovoru dviju strana, Manciniju je trebalo biti isplaćeno 1,45 milijuna funti po sezoni plus dodatnih četiri milijuna funti na ime bonusa vezanih uz uspjehe. No isti dan Mancini je potpisao ugovor sa skoro istim tekstom u kojem mu se obećava godišnja plaća od 1,75 milijuna funti. Problem je u tome što je taj ugovor potpisao s - Al Jazirom. Radi se o klubu iz Abu Dhabija koji šeik Mansour i danas podupire...

- Naknade će biti uplaćene na račun koji imenuje vaša tvrtka i bit će plaćene bez odbitka bilo kakvog poreza - piše u ugovoru.

Vidjet ćemo što će istraga pokazati, ako uopće službeno i bude potvrđeno da se ona provodi...

Linker
12. svibanj 2024 17:35