Mario Ćuže

 HŠK ZRINJSKI HŠk Zrinjski
IGRAČ ODLUKE

Dinamovac je u susjedstvu postao specijalist za najvažnije golove, posudba mu istječe idućeg mjeseca...

Najtrofejniji premijerligaš došao je do drugog Kupa i svoje prve osvojene dvostruke krune
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 19. svibanj 2023. 13:16

Od 23 odigrane sezone u Premijer ligi, otkako se ona igra na cijelom području Bosne i Hercegovine, mostarski Zrinjski bio je najbolji čak osam puta i po tome je odavno najuspješniji premijerligaš, “prešišavši” sarajevski Željezničar, koji se dugo dičio titulom najtrofejnijeg BiH kolektiva. Ipak, kada je onaj drugi trofej u pitanju, Kup BiH, tu je Zrinjski bio puno manje uspješan.

Do ove sezone bio je najbolji samo jednom, još 2008. godine, a od tada nije uspijevao doći ni do finala. Takvo što lako je objasniti, budući da je UEFA-ino honoriranje za nastup u Europi glavni izvor prihoda za Zrinjski, u ovom klubu su kao glavni cilj zacrtali osvajanje naslova i time plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka koja, dakako, donosi najveći dio kolača. Kup je obično bio u drugom ili trećem planu, no ne i ove sezone.

Apsolutna dominacija

Kako je Zrinjski još prošle sezone uspostavio apsolutnu dominaciju u domaćoj ligi, kako je i ove sezone puno prije kraja sezone osigurao drugi uzastopni naslov, osmi ukupno, kao glavni cilj podcrtano je osvajanje dvostruke krune. I ta činjenica, a pogotovo da je dupla kruna osvojena pobjedom u finalu protiv najvećeg protivnika uopće, gradskog rivala Veleža, objašnjava zbog čega je osvajanje Kupa proslavljeno burnije nego osvajanje same lige. Ultrasi su prvo slavili u Zenici, gdje se igralo finale, a slavlje se prenijelo i na mostarske ulice kasno u noći kada se ekipa vratila. Slično je bilo samo ovog ljeta kada su se vratili iz Kazahstana nakon što su izborili play-off Konferencijske lige.

- Kada sam dolazio u Zrinjski najavio sam osvajanje dvostruke krune i sada bi se ta izjava vjerojatno izvukla da nismo uspjeli - sretan je nakon finala bio Krunoslav Rendulić, koji do dolaska u Zrinjski nije imao nijedan trofej u trenerskoj karijeri, a nakon samo četiri mjeseca rada već ima dvostruku krunu.

image

Zrinjski je burno proslavio osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine, u finalu odigranom u Zenici bili su bolji od gradskog suparnika Veleža

zrinjski facebook

- Momci su apsolutno zaslužili dvostruku krunu. Toliko kvalitete, predanosti, ljubavi za klub nije moglo ostati nenagrađeno. Dominirali smo u ligi, imamo 20 bodova više od drugoplasiranog, a Kup smo odigrali skoro savršeno, primivši samo jedan gol od početka - dodao je.

Posudba iz Dinama

U finalu je Zrinjski slavio minimalno, ali posve zasluženo. Jedini pogodak postigao je Mario Ćuže, Dinamov igrač na posudbi, koji se specijalizirao za važne golove ove momčadi. Njegov gol je i donio plasman Zrinjskog u spomenuti play-off Konferencijske lige, a zadnjih dana postigao je tri gola, uključujući ovaj koji je njegovoj momčadi donio dvostruku krunu.

- Hvala Čarliju (Josip Ćorluka, op.a) na sjajnoj asistenciji, ali i hvala cijeloj ekipi koja radi kao jedno. Sada sam ja bio taj koji je pogodio, ali ova pobjeda je plod rada cijele ekipe - rekao je Ćuže, koji je istaknuo navijače, kojih je u Zenici bilo više od 3.000.

- Navijači su bili sjajni, i onda kada smo malo padali oni su nas dizali i bili su fantastični. Najradije bih se zahvalio svakome ponaosob tko je došao u Zenicu - istaknuo je krilni igrač čija posudba iz Dinama istječe idućeg mjeseca, no u Zrinjskom bi sigurno već sada potpisali da ostane još koju sezonu.

image

Mario Ćuže

HŠK ZRINJSKI HŠk Zrinjski

Pobjeda Zrinjskog razveselila je barem još četiri kluba

Na stranu osobne simpatije, ali sasvim sigurno da su za Zrinjski u ovom finalu navijali i neki drugi klubovi koji su imali itekakav interes da naslov pobjednika Kupa ode u ruke osvajača prvenstva. Naime, da je Velež pobijedio izborio bi Europu, a iz lige bi u europska natjecanja, osim Zrinjskog, išla još samo dva kluba. Ovako će Europu izboriti i četvrtoplasirana momčad, što je povećalo izglede Sarajeva, Željezničara i Širokog Brijega, koji dijele mjesta od trećeg do petog. Uz to, i drugoplasirani Borac sada je siguran da će krenuti u Europi od 2. pretkola Konferencijske lige, što ne bi bio slučaj da je Velež osvojio Kup.

10

golova zabio je Ćuže ove sezone za Zrinjski

Linker
25. travanj 2024 00:43