NurPhoto via AFP
REAKCIJE S OTOKA

Englezi nahvalili Kovačića, Pep kritizirao Haalanda, pa govorio o Gvardiolu: ‘Novac? To nije bio problem‘

Bit će ovo veliki vjetar u leđa za Topnike, a poznato je i kada bi Vatreni trebao debitirati
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 07. kolovoz 2023. 12:03

Arsenal je osvajanjem Community Shielda protiv aktualnog engleskog i europskog prvaka Manchester Cityja (1:1; 4:1-11 m) otvorio novu sezonu u Engleskoj, a iako je londonski klub u hramu engleskog nogometa Wembleyju osvojio realno gledajući najmanje važan trofej, ovaj uspjeh protiv moćnih Građana itekako je razveselio sve u taboru Arsenala.

Topnici su dugo vremena u prošloj sezoni bio najozbiljniji kandidat za osvajanje naslova prvaka Engleske i prekid dominacije Manchester Cityja, ali je u konačnici momčad menadžera Josepa Guardiole nadoknadila osam bodova minusa koje je imala u jednom trenutku u odnosu na Londončane i stigla do petog naslova prvaka Engleske u posljednjih šest sezona, te trećeg uzastopnog.

Nije to bio spektakl

Arsenal je u prošloj sezoni čak 248 dana proveo na vrhu premierligaške ljestvice, ali mu to u konačnici nije bilo dovoljno za naslov prvaka, koji čeka još od 2004. godine, no način na koji su Topnici na Wembleyju preokrenuli utakmicu u svoju korist i stigli do trofeja za engleske analitičare posebno je važan u psihološkom smislu. Naime, City je imao vodstvo sve do 11. minute sučeve nadoknade, a onda je sretni pogodak Trossarda donio jedanaesterce, u kojima su Topnici bili koncentriraniji.

image
AFP

Dvoboj u hramu engleskog nogometa nije ponudio neki spektakularni događaj u smislu igre, što je u konačnici i potpuno normalno s obzirom na to da prvenstvena utrka nije niti započela (novo izdanje Premier lige otvaraju Burnley i Manchester City 11. kolovoza), ali daleko od toga da je nedostajalo uzbuđenja. Havertz, Rice i Timber najveća su pojačanja Topnika u ljetnom prijelaznom roku, a upravo je njemački reprezentativac mogao postići barem dva pogotka u utakmici u kojoj je Arsenal bio bolji suparnik i mogao je do trofeja na puno jednostavniji način, ali ovako je za Topnike sigurno slađe.

Trossard je, dakle, u posljednjim trenucima utakmice poništio pogodak iznimno talentiranog Palmera, a Topnici su stigli do trofeja nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u kojima s bijele točke za europskog prvaka nisu bili precizni Rodri i De Bruyne.

- Tek treba vidjeti kako će se stvari razvijati u prvenstvu, ali nisu ovaj dvoboj i ovaj trofej niti malo beznačajni kako mnogi misle. Za nas je ovo vrlo važna pobjeda, koja će imati poseban značaj po tome što je, nadam se, napokon nestala na određeni način mentalna blokada koju smo imali kada je na suprotnoj strani stajao Manchester City, ali sada smo vidjeli da ih možemo pobijediti. Igračima Manchester Cityja je itekako bilo stalo da osvoje ovaj trofej, moglo se to vidjeti na terenu. Ovaj trofej sigurno nema značaj kao osvajanje Premier lige, ali svatko ga želi pospremiti u svoje vitrine. Sada znamo da možemo pobijediti Manchester City i po tome ćemo pamtiti osvajanje Community Shielda - istaknuo je vratar Arsenala Aaron Ramsdale.

‘Što reći...?‘

Manchester City je, pak, bio na korak od osvajanja još jednog trofeja u utakmici u kojoj je premijerni nastup u dresu Građana u službenim susretima upisao i hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić, koji je na travnjaku proveo 64. minute. Većina otočkih medija ocijenila je nastup Kovačića sedmicom, uz konstataciju da je hrvatski reprezentativni veznjak malo usporeno ušao u susret, kao i cijela njegova momčad, a potom je istaknuo sigurnim dodavanjima i rješenjima u veznom redu, zbog čega je i doveden na Etihad.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Drugo ovoljetno hrvatsko pojačanje Građana, Joško Gvardiol, bi premijerni nastup za Manchester City prema najavama trebao upisati u petak, kada će aktualni prvak novu sezonu Premier lige otvoriti na gostovanju kod novaka u ligi Burnleyja, kojeg inače vodi legenda Građana Vincent Kompany.

- Što reći kada utakmica traje 101 minutu i kada primite gol u zadnjoj minuti. Ovakve nas stvari čekaju u novoj sezoni s obzirom na nova pravila o nadoknađivanju vremena, ali ionako nas nitko ništa ne pita. Gol koji smo primili je realno i odlučio pobjednika, s obzirom na to da je Arsenal tada bio u psihološkoj prednosti, koju je na kraju i iskoristio - istaknuo je menadžer Manchester Cityja Josep Guardiola, a govorio je i o novom Vatrenom u svojim redovima:

- Gvardiol ima neke kvalitete kakve ima malo tko u ovom trenutku. On je lijevi stoper, što je ovih dana prilično teško naći. Pas igra mu je sjajna s obzirom na poziciju koju pokriva. Psihološki je iznimno jak, a kada imati 21 godinu i spomenute kvalitete onda nije problem izdvojiti veliki novac za njegov dolazak. Haaland je odigrao lošiju utakmicu protiv Arsenala, ali sam uvjeren da može ponoviti izdanja iz prošle sezone.

image
GLYN KIRK Afp

Pobjeda nad Manchester Cityjem očekivano je razveselila i stratega Arsenala Mikela Artetu. Ovog puta je učenik nadvisio svog trenerskog učitelja...

- Za mene je najvažnija spoznaja da smo pobijedili nevjerojatnog suparnika. Ne bih posebno lamentirao da smo pobjedom probili neku psihološku blokadu. Svaki igrač u mojoj momčadi reagira na drukčiji način. Havertz je pokazao da će za nas biti vrhunsko pojačanje bez obzira na to što se nije upisao u listu strijelaca, a sada nas čeka prvenstvo u kojem moramo od početka krenuti na pobjednički način - zaključio je Arteta.

Linker
28. travanj 2024 17:50