RONALD GORSIC/CROPIX
OZBILJNO UPOZORENJE

Hrvat kojem se divio i de Bruyne: ‘Modri, pazite na njega, zabio je 35 golova, traži ga pola Europe!‘

‘Ma može se i protiv West Hama, pogotovo što Englezi neće ozbiljno shvatiti svoje suparnike‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. kolovoz 2021. 20:09

Neki kažu, super skupina, jer nudi i atrakciju (West Ham), ali i priliku za prolaz. Drugi će reći da je moglo i bolje, ali, naravno i gore. U petak su u Istanbulu izvučene skupine Europske lige...

- Za svaku grupu vrijedi da je mogla biti gora i bolja, vrlo smo konkurentni, skupina je atraktivna i kompetitivna, ali mi smo zadovoljni. Koja god grupa bila naš je cilj biti najbolji mogući, možemo to dostići. Koncentrirat ćemo se utakmicu po utakmicu, pokušati barem doći do prve dvije pozicije, koje su atraktivne. A kako i treće mjesto vodi u Konferencijsku ligu, vjerujem da ćemo do jednog od tih ciljeva doći - rekao je Damir Krznar nakon ždrijeba, koji je Dinamu, osim West Hama, vodeće momčadi nakon dva kola Premiershipa, dodijelio belgijski Genk i bečki Rapid.

Naravno, najtraženija osoba nakon ždrijeba bio je Branko Strupar. Legenda Genka i bivši Dinamov igrač. Telefon je uzalud zvonio. Nije se javljao, pretpostavljali smo o čemu se radi.

image
Branko Strupar
RONALD GORSIC/CROPIX


- Zvoni mu mobitel čitavo vrijeme, zadnjih pola sata nije prisutan - javio se Nikica Pavlek, bivši igrač, koji danas u Beču ima svoju nogometnu akademiju na kojoj i Strupar pomaže svojim nogometnim iskustvom i znanjem.

Ravnopravne utakmice

Ubrzo, javio se Strupar.

- Ma, užario mi se mobitel, zovu me sa svih strana. I, evo, mi baš u Beču, tu blizu Rapida, gdje će igrati i Dinamo i Genk, haha. A što da vam kažem, igrat će moja dva najdraža kluba, to će mi biti kao kad su igrale Hrvatska i Belgija. Ajmo reći da su izgledi 50:50, naravno da bih volio da Dinamo i Genk prođu dalje, navijat ću za to - kaže Strupar, veliki strijelac, koji je i danas iznimno popularan u Genku, po kojemu je nazvan i jedan dio tribine.

- Znate da ja ne volim previše pričati o tome, morate doći u Genk i vidjeti kako to izgleda. Naravno da su me odmah mnogi otamo zvali, pitali hoću li doći. Vjerojatno ću ići, ako se bude moglo zbog korone. Inače, što se tiče Genka, radi se o jednoj vrlo dobroj momčadi, miksu mladih i starijih igrača, ali jedan je posebno dobar, velika prevaga. Paul Onuachu, Nigerijac, napadač visok preko dva metra, podsjeća me na Jana Kollera, lani je zabio 35 golova u sezoni. Traži ga pola Europe, ako idućih dana ode iz Genka, bit će momčad slabija sigurno 30 posto. Ali, ako ostane, onda će Dinamo imati vrlo težak zadatak kako ga zaustaviti. No, objektivno, mogle bi to biti ravnopravne utakmice - kazao je Strupar o klubu u kojemu su svoju karijeru započeli, između ostalih, Kevin de Bruyne i Thibaut Courtois.

De Bruyne je često znao reći da je obožavao Strupara i od njega učio igrati nogomet.

Čekićari opuštenije

A s obzirom da je Strupar igrao u Engleskoj, rekao nam je svoje mišljenje i o West Hamu.

- Počeli su sjajno ovu sezonu, međutim, poznavajući Engleze, oni će sigurno krenuti u Europsku ligu opuštenije, vjerojatno i s drugom momčadi, s igračima koji inače manje igraju, njima će glavna preokupacija biti Premiership. Ima West Ham dobrih igrača, sviđa mi se taj napadač Antonio, ali nisu ni izbliza puni zvijezda kao neki drugi engleski klubovi. Gledam tog Ricea, Englezi pišu da vrijedi 100 milijuna funti! Ako on vrijedi 100, onda Modrić u 36. godini vrijedi 200 milijuna! Ma može se i protiv West Hama, siguran sam, pogotovo što Englezi neće ozbiljno shvatiti svoje suparnike, barem na početku - uvjeren je Strupar.

image
Privatna arhiva


A kad je kraj njega već Nikica Pavlek, što nam on može reći o Rapidu?

- Dobar je Rapid, bolji od onog WAC-a lani, sigurno. Igra Rapid dobar nogomet, nekoliko vrlo dobrih igrača, neće nikome biti lako protiv Bečana, ne smije ih se podcijeniti nikako - tvrdi Pavlek, a nešto kasnije javio se i Nikola Jurčević. U West Hamu je radio, u Austriji živio i igrao.

- Po meni, West Ham i Dinamo su favoriti skupine, vjerujem da će se Dinamo nakon stanke posložiti, biti na svojoj pravoj razini. Mogu potvrditi, jer radio sam tamo, da će West Ham u Europskoj ligi više koristiti igrače koji u Premiershipu nisu u prvom planu, Englezima to natjecanje nije prioritet. Iako, ima West Ham širok kadar. Iz doba kad smo mi tamo radili, ostalo je, mislim, osam igrača, Declan Rice debitirao je kod Bilića, tu su još Ogbonna, Noble, Lanzini, Antonio...Njega smo mi i doveli, on je najopasniji, tvrđava - analizira Jurčević, koji otkriva West Hamove ambicije.

- Oni spadaju u Top 20 najbogatijih klubova, imaju novi stadion, vjerne navijače i ambicija im je ugurati se u sam vrh, među pet, šest najboljih u Engleskoj. Lani su imali odličnu sezonu, sad su sjajno krenuli, ali, teško je znati kako će nastaviti. I mi smo bili jako dobri prve sezone, u drugoj je slijedio pad, Premiership je teška liga, puno velikih utakmica, nije lako držati ritam.

Nezgodni Bečani

A Rapid? Klub čiju su povijest pisali mnogi Hrvati, Cico Kranjčar, Otto Barić i Vlatko Marković prije svih.

- Nezgodna, nepredvidljiva momčad, koja igra dobar nogomet. Lani je Rapid suvereno prošao Lokomotivu, dobro, Lokomotivu bez dosta igrača, ali Rapid je pokazao da ima kvalitetu. Ipak, ako Dinamo bude pravi, u formi, tada je ipak u prednosti.

Skupina, dakle, za svakoga ponešto. Klub iz Engleske uvijek je jaki magnet za igrače i publiku, Belgijci uvijek kvalitetni i komplicirani, povezani s Dinamom preko Strupara, Rapid i Beč su blizu, navijačke skupine prijateljske. A vjerujemo da je skupina dovoljno atraktivna i za izbornika Zlatka Dalića te da će i on naći vremena jednom doći i u Maksimir. Pogotovo sad kad četvrtkom nema utakmica na ostalim našim stadionima.

Linker
27. travanj 2024 22:39