Niko Kovač

 SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Hrvatski treneri su u modi: Sve je više naših stručnjaka koji prve veće poslove dobivaju izvan domovine

Kovač je najtrofejniji stručnjak srednje generacije hrvatskih trenera, osvajač njemačkog kupa...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. lipanj 2022. 23:32

U neke velike cipele ovih su dana neočekivano uskočili Stjepan Tomas i Igor Jovićević, dvojica hrvatskih trenera u najboljim godinama, koji očito bitno bolje kotiraju u inozemstvu nego u domovini. Tomas (46) upravo preuzima moldavski Sheriff, najugodnije osvježenje lanjske Lige prvaka, dok Jovićević (48) uskače na klupu ukrajinskog Šahtara, kluba koji od 2014. nema stalnu adresu nego prebivalište, ali svejedno nakrcava trofejnu dvoranu novim peharima. Otkako su ih braća Rusi humano preselili iz Donjecka u Kijev, "rudari" u vlasništvu Rinata Ahmetova osvojili su pet naslova ukrajinskog prvaka.

Dvije friške trenerske promocije stižu nam kao plod ratnih okolnosti u Ukrajini. Stjepan Tomas preuzima kormilo kojim je donedavno suvereno upravljao Jurij Vernidub, Ukrajinac koji se već u prvim tjednima ruske invazije stavio na raspolaganje domovini. Kada se stišao prvi patriotski žar, a Vernidub razdužio maskirnu uniformu, u proruskom Pridnjestrovlju više ga nisu željeli natrag, iako je taj 56-godišnjak jesenas počastio klub najvećim uspjehom u njegovoj povijesti. Sheriff je u Ligi prvaka pobijedio Real Madrid na stadionu Santiago Bernabeu i završio natjecanje u skupini sa sedam bodova.

image

Igor Jovićević

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Tomasov izazov samo je na papiru lakši od zadatka koji čeka Jovićevića. Njegov novi klub ima bogato iskustvo igranja u eurokupovima i serijski je osvajač trofeja u Moldaviji, ali od ovog vikenda nema dom. "U svjetlu opsežne vojne eskalacije koja je rezultirala invazijom ruske vojske na Ukrajinu, Izvršni odbor Uefe odlučio je da do daljnjeg neće biti nogometnih utakmica na teritoriju Pridnjestrovlja", objavila je u subotu nogometna vlada Aleksandra Čeferina. U prijevodu, Sheriff će u 1. pretkolu Lige prvaka (6. i 13. srpnja) ugostiti Zrinjski na neutralnom terenu, što bitno podiže vrijednost dionica momčadi Sergeja Jakirovića. Uzgred rečeno, Tomas je već četvrti hrvatski trener koji zadužuje sportsku opremu s prepoznatljivom šerifovom zvijezdom na prsima. Prije njega klub su vodili Zoran Vulić, Goran Sablić i Zoran Zekić.

Za razliku od Tomasa, turskog trenerskog studenta koji je sigurnu obalu Bospora zamijenio za avanturu u egzotičnom Tiraspolju, Igor Jovićević nesigurni Dnipropetrovsk mijenja za jednako rizični Kijev. Jovićević je izvjesno vrijeme bio popularni "tata" Dinamovih "fakina", mlade momčadi koja je ostvarila lijep rezultat u Ligi prvaka, ali se nakon promocije u prvu momčad nije snašao. U proljeće 2020. zamijenio je na klupi Nenada Bjelicu i potrajao samo šest kola. Forsirao je mlade igrače (Gvardiol, Kulenović, Đira, Marin, Hrvoj) nauštrb rezultata, i potrošio se prije nego što smo stigli shvatiti što se zapravo skriva u njegovu spremniku ideja.

image

Stjepan Tomas

MEHMET EMIN MENGUARSLAN Anadolu Agency Via Afp

Premda Šahtar na službenim stranicama još nije objavio vijest o inauguraciji hrvatskog trenera, ukrajinski mediji vjeruju da je posao s Jovićevićem zaključen i preostaje samo ispolirati detalje ugovora. "Rudari" su se rastali s talijanskim stručnjakom De Zerbijem i prilagođavaju se na novu stvarnost, u kojoj će igrati reducirano nacionalno prvenstvo: šesnaest klubova bit će podijeljeno u dvije skupine, jedna u Lavovu i Zakarpatju, druga u Kijevu, nakon čega slijedi doigravanje. Puno krupniji zalogaj za Jovićevića ipak će predstavljati Liga prvaka, u kojoj je Šahtar višegodišnji rezident, ali ovaj put u tu priču kreće s bitno slabijim rosterom nego ranije, jer je većina stranaca iskoristila ugovornu mogućnost da uslijed ratnih okolnosti digne sidro iz Ukrajine.

Desetak dana prije Tomasa i Jovićevića, novu značajnu priliku za karijerni iskorak dobio je Niko Kovač. U usporedbi s Bayernom ili Monacom, njegov novi klub Wolfsburg nije tako atraktivan, ali je stabilan, ambiciozan i pogonjen Volkswagenovim novcem uvijek zainteresiran uključiti se u borbu za mjesto u Ligi prvaka. U sezoni 2015/16 Wolfsburg je stigao do četvrtfinala tog natjecanja, a prošle godine ostao je četvrti u skupini sa Sevilleom, Lilleom i RB Salzburgom.

Kovač je najtrofejniji stručnjak srednje generacije hrvatskih trenera, osvajač njemačkog kupa s Eintrachtom, a onda i dvostruke krune (te superkupa) s Bayernom, ali na glasu kao mali diktator koji inzistira na vojničkoj disciplini, zbog čega lako dolazi u sukobe s igračima. Wolfsburgovoj svlačionici predstavio se ambicioznim planom, želi se umiješati u borbu za vrh, baš kao što se to u svojoj drugoj sezoni na klupi Torina namjerava uključiti Ivan Jurić. Hrvatski treneri su u modi...

Linker
23. travanj 2024 10:13