DAMIR SENCAR Afp
U IGRI OD 6 MILIJARDI DOLARA

Ima li šanse da u novoj Superligi vidimo i Dinamo? Evo koji će klubovi dobiti pozivnicu za ulazak u elitu

Još uvijek nije utvrđen datum početka, čeka se reakcija UEFA-e koja najavljuje masovne tužbe.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. travanj 2021. 08:20

Nogomet kakvog poznajemo više neće biti isti. Europska Superliga trebala bi krenuti već od ljeta, planira se njeno uvođenje od kolovoza kako bi najjači klubovi Starog kontinenta zaigrali u jednom, zatvorenom natjecanju pod pravilima kakve će sami odrediti.

Neki od najjačih kolektiva u europskom nogometu, redom Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Real, Atletico Madrid i Barcelona udružili su se kako bi oformili novo natjecanje. To je 12 klubova-osnivača, a liga bi trebala brojati dvadeset mjesta...

Još će tri kluba, pretpostavlja se da će se raditi o Bayernu, Borussiji i PSG-u dobiti pozivnice za novo natjecanje, a preostalih pet mjesta popunjavat će se prema rezultatima u "domaćim prvenstvima". To barem zasad znamo... Klubovi, njih 12, izvjestilo je da će o svim novostima glede formata natjecanja pravodobno informirati javnost.

Budu li se klubovi-osnivači povodili prema UEFA-inim koeficijentima, mada načelno s UEFA-inim planom i programom nemaju ništa, dojam je da bi u novom natjecanju mogli vidjeti i Dinamo koji se posljednjih godina etablirao na velikoj sceni. Mada, nekako se ipak logičnijim čini da će i preostala petorka, odnosno dio klubova koji će se iz sezone u sezonu mijenjati u elitnom natjecanju, biti iz najjačih liga Europe.

Podsjetimo, prema planu igrale bi se dvije skupine od po 10 klubova, što po dvostrukom sustavu čini 18 kola. Tri prvoplasirana kluba iz svake skupine išla bi u četvrtfinale, a četvrti i peti iz svake skupine razigravali bi za mjesto u četvrtfinalu. Plan je da se igra sredinom tjedna, no tek se trebaju utanačiti svi tehnički detalji. Vremena za to nema puno, naročito ako se namjerava krenuti već od kolovoza. investicijska banka JP Morgan sa sjedištem u New Yorku poduprijet će ovaj projekt sa šest milijardi dolara koje će raspodijeliti klubovima kao zajam.

Linker
21. travanj 2024 10:46