Fernando Gomes

 Screenshot Youtube
ODLAZAK VELIKANA

‘Kad zabiješ gol, to je kao da doživiš orgazam!‘: Tko je bio jedan od najubojitijih strijelaca Europe

Osvojio je 14 titula i predvodio klub do naslova prvaka Europe. Izgubio je bitku s rakom...
Piše: Andro PolićObjavljeno: 26. studeni 2022. 23:14

U povijesnom pohodu Porta 1987., kada je portugalski velikan uzeo prvi naslov prvaka Europe, utkao je pet svojih pogodaka i predvodio ih do titule najboljih na Starom kontinentu.

Četiri godine ranije, pogotkom u 85. minuti uzvratne utakmice, u crno je zavio zagrebačke "modre", anuliravši njihovu prednost iz Zagreba stečenu na krilima legendarnog Cice Kranjčara, te tako ih izbacio iz Europe. Bio je to ubojiti napadač koji je svoje umijeće paranja suparničkih mreža najbolje opisao poznatim citatom: "Zabijanje golova je poput orgazma". Fernando Gomes preminuo je u 67. godini života, nakon dvogodišnje borbe s rakom.

image

Fernando Gomes

Screenshot: Youtube

Nogometni lik usavršavao je i pod nadimkom "Bi-bota", koji je zaradio osvojivši prestižnu Zlatnu kopačku, nagradu za najboljeg strijelca u Europi, u dva navrata, 1983. (36 golova) i 1985. (39 golova). Za Porto je igrao u dva mandata, ukupno skupivši 341 nastup, a pritom se upisao u strijelce čak 287 puta. Između dvije epizode u rodnom Portu, zaigrao je za španjolski Sporting iz Gijóna.

Svih 14 titula u karijeri osvojio je u plavo-bijelom dresu matičnog kluba, a karijeru je završio ipak u drugom portugalskom velikanu, ujedno i drugom Sportingu u svojoj karijeri, onom iz Lisabona. Iako je u povijesnom pohodu Porta na titulu prvaka Europe dao velik doprinos, u finalu nije zaigrao jer je netom prije ključne utakmice slomio nogu. Međutim, vratio se, u tadašnjem finalu Internacionalnog kupa, današnjeg ekvivalenta Svjetskog klupskog prvenstva, i srušio urugvajski Peñarol u Tokiju.

Dugih 13 godina pojavljivao se i u dresu izabrane vrste, s kojom je odigrao 47 utakmica i postigao 13 pogodaka, a povijest će ga pamtiti kao jednog od najubojitijih strijelaca, te jednog od većih igrača koje je Portugal ikad dao.

Linker
26. travanj 2024 16:27