Ćiro Blažević

 DAMJAN TADIC/CROPIX
EMOTIVNO DJELO

‘Kako sam se rasplakao gledajući Ćirinu ‘Nikad ispričanu priču‘. I zbog toga me nije nimalo stid...‘

‘U redu, slab sam na Blaževića, premda sam s njim i ratovao u doba njegova najvećeg uspjeha...‘
Piše: Zdravko Reić/JLObjavljeno: 15. prosinac 2021. 17:37

Ćiro, ah… Njegova "nikad ispričana priča", film o životu i karijeri trenerskog velikana Miroslava Blaževića, autora Sabahudina Topalbećirevića, udarnog televizijskog komentatora BiH, pa i znatno šire, baš me potresla.

Ćiro zauvijek predstavlja vijest, komentar, polemiku, on uživa uzvišen ugled u društvu, posebno je zahvalan sugovornik novinarima. Toliko, rekao bih bukvalno neizmjerno puta, da mi se činilo kako više nema baš niti jednog detalja nepoznatog javnosti iz njegova života.

Bit će i suza

U redu, slab sam na Blaževića, premda sam s njim i ratovao u određenim okolnostima u doba njegova najvećeg uspjeha, brončane medalje na mundijalu u Francuskoj. Ćiro me uvijek znao razoružati i svojom stručnošću i snalažljivošću, pardon na izrazu mangupskim ponašanjem, iznad svega susretljivošću i dobrotom.

No, tek kada sam u okviru sportskog simpozija "Simposara", velebnog projekta Bahe Topalbećirevića, vidio taj igrani dokumentarac, klonuo sam, rasplakao se. I nije me bilo ni najmanje stid, emocije nisam mogao suzbiti, Baho me svojom pričom razoružao. Uradio je Baho još filmova ("Naša brazilska priča" o premijernom nastupu BH reprezentacije na mundijalu, o Draganu Džajiću, o Osimu "Švabi iz Sarajeva"…), odreda zanimljivih storija, ali ovom o Ćiri Blaževiću, kojom je zaključio trilogiju velikana s ove naše regije, nadmašio je sebe. Njegov film o trenerskom magu, na način kako je oslikao dragog Ćiru ne pruža drugi izlaz do da te obuzmu, savladaju emocije, toliko da sam zažalio na račun nekih naših nesuglasica, pa i sukoba.

image
CROPIX Cropix

Grandiozni dar

Blažević je ušao u moju podsvijest, tada novinara početnika, 1. listopada 1960., kada je golom odveo Sarajevo do pobjede protiv Hajduka s 1-0 na Starom placu, pa su se dogodili silni incidenti zbog pristranog suđenja Beograđanina Škorića, inače pukovnika KOS-a, tako da su "bijeli" žestoko kažnjeni.

I onda 1978., kada je došao s Lausanneom na slavni turnir "Trofej Marjana", zamolio me da ga odvedem do stana barba Luke Kaliterne, iz Švicarske mu je donio dar, grandiozni zidni sat, jer "stari učitelj kao trener Rijeke usadio mi je osnovne postulate nogometa".

Sve ostalo je poznato, prikazao je to Baho, koji od prvog kadra filma od gledatelja izvlači emociju, ali i respekt u odnosu na lik i veledjelo Blaževića. Vrijedi pogledati filmski dokument o treneru, koji je zaludio Hrvatsku i inkarnirao se u nenadmašnu veličinu. Zagrebačka premijera je u četvrtak.

Linker
26. travanj 2024 23:00