MATIJA DJANJESIC/CROPIX
TRI VAŽNA RAZLOGA ZA PROLAZ

Kako se dijeli novac u Konferencijskoj ligi i kolika će biti minimalna zarada Rijeke ako izbaci PAOK?

Plasman u skupinu Konferencijske lige donio bi na Rujevicu još najmanje tri velike europske utakmice
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 15:28

Rijeka će danas na Rujevici (20.00) ugostiti PAOK u uzvratnoj utakmici doigravanja za ulazak u Konferencijsku ligu. Susret u Solunu okončan je s 1-1 tako da večeras samo pobjeda donosi prolaz.

A zašto je prolaz važan za Rijeku? Izdvojili smo tri razloga:

1. Nastavak ‘glancanja’ europskog ugleda

Već devet uzastopnih godina nogometaši Rijeke igraju u Europi, sve se poklopilo dolaskom Damira Miškovića na čelo kluba s Kvarnera. U tom su razdoblju Riječani u četiri navrata imali i europsku jesen, igrajući u skupinama Europske lige. Plasman u skupinu Konferencijske lige bio bi nastavak “glancanja” klupskog ugleda i peti nastup u skupini nekog europskog natjecanja, Rujevica bi (do)živjela još jednu euro-jesen, a trener Goran Tomić nastavio bi koračati uspješnom stazom slovenskih stratega Matjaža Keka i Simona Rožmana, koji su osjetili draži igranja u skupini Europske lige.

2. Zarada od najmanje 2,94 milijuna eura

Uđe li Rijeka u skupinu Konferencijske lige, zajamčena joj je početna zarada od 2,94 milijuna eura. Nakon što budu poznati svi sudionici ovog natjecanja, UEFA će na osnovi desetogodišnjeg klupskog koeficijenta isplatiti i dodatni novac, ovisno o mjestu na toj ljestvici. Primjerice, najslabije rangirana momčad Konferencijske lige dobit će dodatnih 44.500 eura, dok će najbolja dobiti 32 puta veći iznos, odnosno 1,42 milijuna eura. Remi u skupini KL-a premira se sa 166.000, a pobjeda sa 500.000 eura. Ispadne li Rijeka od PAOK-a, UEFA će klubu s Rujevice doznačiti 750.000 eura.

3. Igračima bi narasla cijena u europskom izlogu

Plasman u skupinu Konferencijske lige donio bi na Rujevicu još najmanje tri velike europske utakmice, na zadovoljstvo klupskih pristalica. K tome, bio bi to i krasan izlog za nogometaše Rijeke. Igrali bi, naime, na europskoj sceni, pod svjetlima jakih “skautskih” reflektora, bili bi na oku brojnim inozemnim klubovima. Jasno je da bi uvećali svoju cijenu na nogometnom tržištu i lakše bi im se otvorila vrata možebitnog transfera karijere. U takvom bi scenariju i zadovoljstvo Rijeke bilo opipljivo, jer klub, ponajviše živi od prodaje igrača.

Linker
24. travanj 2024 00:56