RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NEĆE BITI LAKO

Kakva skupina prijeti Dinamu! Modri i iz najjačeg pota mogu na Leicester, Marseille, Betis...

Iako će na ždrijebu biti u prvoj jakosnoj skupini, ZG-klub mogao bi imati teške suparnike na jesen.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 23:05

Dinamo će danas u Istanbulu u ždrijebu skupina Europske lige s početkom u 12 sati biti u prvom “potu”. Modri su svojim rezultatima prijašnjih sezona zaslužili da budu u tom društvu, što znači da će izbjeći klubove poput Lyona, Napolija, Leverkusena, Lazija, Monaca... Nije loše imati takav privilegij, međutim, jednako tako treba biti spreman i na nekoliko jakih imena koja vrebaju u slabijim bubnjevima. Jer, u drugom krugu nositelja nalaze se Eintracht, Leicester, Lokomotiv Moskva, Crvena zvezda..., dok treći zvuči još jače. Tamo su PSV, Marseille, West Ham, Real Sociedad, Betis, Fenerbahče..., dok Sparta, Midtjylland i Ferencvaros između ostalih prijete iz četvrtog “pota”. U četvrtom je i Legia, koju je Dinamo ove sezone već izbacio u kvalifikacijama Lige prvaka.

U svakom slučaju, mogla bi Europska liga ove sezone biti još jača i zahtjevnija za Modre nego prijašnjih sezona. Iako su u zadnja dva navrata Dinamovi nogometaši u skupini imali respektabilne suparnike, poput Fenerbahčea, Anderlechta, Feyenoorda ili CSKA-a, ovog puta mogli bi upasti u skupinu s čak dva kluba iz liga Petice. Recimo, Leicester i Marseille ili Betis. Takva grupa bila bi najteža dosad za prolazak, no, ono što ipak daje Dinamu nadu za europsko proljeće jest prošireno natjecanje ove sezone, odnosno trećeplasirane momčadi iz Europske lige nastavljaju svoj put u šesnaestini finala Konferencijske lige. No, to je ipak utješna nagrada za Modre, prvi cilj jest jedno od prva dva mjesta u skupini, iako to sigurno neće biti lagan put.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Dinamo će 10. put igrati u skupini Europske lige (ili Kupa UEFA-a kako se zvao od 2004. do 2009.), u zadnja dva pokušaja, prošle i sezone 2018./19. Dinamo je prezimio u Europi. U oba navrata Modri su odradili skupine bez poraza, s četiri pobjede i dva remija, 14 osvojenih bodova. Zadnji poraz u skupini Europske lige, Dinamo je upisao još u studenome 2014. u Rumunjskoj kad je bolja bila Astra Giurgiu (1:0). Nakon toga slijedilo je 13 utakmica bez poraza, prvo protiv Celtica te sezone u Maksimiru (4:3) pa onda idućih 12 u te dvije spomenute sezone.

Prošle godine, sjećamo se, Dinamo je srušio i rekord po broju minuta bez primljenog gola u skupinama europskih natjecanja, primili su Modri tek u završnici zadnje utakmice protiv CSKA-a (3:1). Može li Dinamo nastaviti niz ove sezone, srušiti još neki rekord?

U petak nešto iza podneva saznat ćemo Dinamove protivnike, tada će i biti “otvorene” i razne navijačke kalkulacije. U svakom slučaju, Dinamo ne ulazi u natjecanje kao autsajder, već kao jedan od favorita za prolazak skupine, s kim god igrao, jer i taj prvi “pot” obvezuje.

1. nositelji: Lyon, Napoli, Bayer Leverkusen, Dinamo Zagreb, Lazio, Olympiacos, Monaco, Braga

2. nositelji: Celtic, Eintracht Frankfurt, Crvena zvezda, Leicester, Rangers, Lokomotiv Moskva, Genk, PSV Eindhoven

3. nositelji: Marseille, Ludogorec, West Ham, Real Sociedad, Betis, Fenerbahče, Spartak Moskva, Sparta Prag

4. nositelji: Rapid Beč, Galatasaray, Legia Varšava, Midtjylland, Ferencvaros, Sturm, Bröndby, Antwerp

Linker
28. rujan 2024 20:16