THOMAS VOELKER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
NA POVIJESNOM PUTU

Kovač potvrdio status specijalista: Impresivna uvertira mogla bi biti početak neviđenog uspjeha u Njemačkoj

Šanse za trećim trijumfom naglo su porasle nakon što je Wolfsburg izbacio jednog od glavnih favorita
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. studeni 2023. 09:49

Treba li izboriti ostanak u Premiershipu, kazat će Englezi, zovite Sama Allardycea ili barem Seana Dychea. Ciljate li na Europsku ligu, mudro bi bilo okrenuti broj četiri puta okrunjenog Unaija Emeryja. Liga prvaka? Odabir postaje znatno teži, no tri uspješna od ukupnih pet pokušaja ogroman je plus u CV-u Zinedinea Zidanea, a govorimo li, pak, o Kupu Njemačke, provjereni specijalist zove se - Niko Kovač.

Odvažne odluke

Hrvatski stručnjak uspješno je krenuo u lov na treću krunu DFB Pokala u trenerskoj karijeri (kao igrač osvojio s Bayernom 2003.), i to poprilično impresivnom uvertirom. Nakon 6:0 pobjede nad niželigašem Makkabijem Berlin u kolovozu, Kovač je u drugoj rundi odigranoj u utorak riješio i Red Bull Leipzig (1:0), aktualnog vlasnika Kupa, koji je to odličje podigao i godinu ranije. Kovač je u startu poslao konkurentima upozorenje, poručivši minimalnom pobjedom da se i najjače njemačke momčadi trebaju paziti Wolfsburga. Bivši izbornik hrvatske reprezentacije zaradio je i mnoge plusove u tamošnjim medijima. U dvoboj je, naime, ušao s čak osam promjena u odnosu na ogled s Augsburgom prošlog vikenda. Standardni prvotimci poput Arnolda, Majera, Maehlea i Winda ušli su s klupe u posljednjim minutama.

image

Niko Kovač

RONNY HARTMANN Afp

Kovač je, dakle, očito izvukao poneke zaključke iz prethodna tri vezana ligaška poraza (Stuttgart 1:3, B. Leverkusen 1:2, Augsburg 2:3) i odvažno tražio pozitivni šok ne libeći se preuzeti rizik odabirom manje popularnih rješenja. Ispostavit će se to punim pogotkom protiv momčadi koja je ove sezone dvaput spriječila pobjedu Bayerna 3:0 slavljem u Superkupu i 2:2 remijem u Bundesligi. Pritom su se kod Vukova najviše istaknuli upravo oni koji traže veću minutažu - Vaclav Černy prvijencem u dresu Wolfsburga i Aster Vranckx, kojeg će Kovač posebno podvući.

- Svi smo napravili sjajan posao, ali želio bih istaknuti Vranckxa. Držao je tempo, čuvao poziciju, osvajao lopte i u više navrata pronašao najbolja rješenja. Za mene je to dokaz da je na pravom mjestu - govorio je trener o veznjaku koji se prošle sezone nije uspio probiti na posudbi u Milanu, a ljetos je navodno dugo razmišljao o odlasku iz kluba.

Može postati drugi u povijesti

Jedina loša vijest stiže iz klupske ambulante. Ozljeda desnog zgloba Patricka Wimmera, jednog od važnijih Kovačevih aduta, ozbiljnije je prirode i poznato je da će izostajati na duže razdoblje, a nakon pregleda u Austriji trebalo bi se utvrditi hoće li veznjak morati na kirurški stol. Istovremeno, Njemački kup ostaje jedna od glavnih operacija Nike Kovača, budući da mu može donijeti toliko željenu Europu. Naravno, samo u slučaju trijumfa, a šanse su znatno porasle izbacivanjem jednog od glavnih favorita.

image

Niko Kovač

RONNY HARTMANN Afp

Uspije li, Kovač će postati sedmi trener, a prvi strani, koji je tri puta slavio u ovom natjecanju. Dosad se tim uspjehom mogu pohvaliti Udo Lattek (Bayern 1971., 1984. i 1986.), Hennes Weisweiler (Borussia M’gladbach 1973., Köln 1977. i 1998.), Thomas Schaaf (Werder 1999., 2004. i 2009.), Karl-Heinz Feldkamp (Bayer Uerdingen 1985., Eintracht 1988., Kaiserslautern 1990.),Otto Rehhagel (Fortuna Düsseldorf 1980., Werder 1991. i 1993.) i Ottmar Hitzfeld (Bayern 2000., 2003. i 2008.).

Kovač je, sjećamo se, dosad trijumfirao s Eintrachtom 2018. i Bayernom 2019. godine, jedan je od petorice koji je dvaput za redom osvojio Kup, a jedini kojem je to pošlo za rukom s dva različita kluba. Vidimo iz priloženog, samo je Feldkamp zaradio ovo odličje s tri različite ekipe. Kovač bi, stoga, ove sezone mogao ispisati povijest, a ujedno bi bio i prvi strani trener s takvim podvigom.

Govoreći o “majci znanja”, spomenimo i da je Zagrepčanin Zlatko Čajkovski dvaput u nizu osvojio Kup s Bayernom 1966. i 1967., a među hrvatskim dobitnicima je i Ivica Horvat, rođeni Siščanin, uspješan sa Schalkeom 1972. godine. Naposljetku, tu je i Edin Terzić, stručnjak hrvatsko-njemačke putovnice, koji je podigao trofej Kupa s Borussijom Dortmund 2012. i 2021. godine

Linker
03. svibanj 2024 12:26