Sven Goran Eriksson

 Insidefoto/ddp Usa/profimedia
‘DOGAĐALE SE LOŠE STVARI‘

Legenda na samrti osvrnula se na najbolje trenutke, otkrio i gadosti: ‘Zvali su mi bivšu i nudili novac‘

‘Svi znamo da ćemo jednog dana umrijeti, prije ili kasnije. Nadajmo se - kasnije‘
Piše: Patrik JazbecObjavljeno: 14. kolovoz 2024. 06:28

Sven Goran Eriksson, 76-godišnji švedski trener otkrio je, početkom ove godine da ima karcinom gušterače i još jednu godinu života. Boreći se za svoj život bivši engleski izbornik otkriva za The Guardian sve što mu se izdogađalo tijekom njegove nogometne i trenerske karijere i kako provodi svoje zadnje mjesece.

Kada je Eriksson došao u Englesku, prema The Guardianu, mislilo se da je opsjednut novcem, ali njegova jedina opsesija bila je i ostala nogomet.

- Pogledao sam dosta utakmica na Olimpijskim igrama. Sve sam gledao na televiziji, prava droga. A i na Europskom prvenstvu pogledao sam svaku utakmicu - kaže Eriksson i nastavlja govoriti o trenutnoj engleskoj reprezentaciji i izborničkoj klupi, na kojoj nakon Garetha Southgatea privremeno sjedi Lee Carsley:

- Pretpostavite pritisak koji će novi trener imati. Dva finala, jedno polufinale, to nije dovoljno dobro za englesku reprezentaciju. Sljedeći puta mora osvojiti, sve osim toga je neuspjeh. Žao mi je svakoga koji će doći nakon njega. Ako ne osvoji veliki turnir, bit će osuđivan i igrači s njim. Hrabra osoba preuzet će tu ulogu nakon njega - rekao je Šveđanin.

Eriksson je spomenuo da je svaki puta isto što se tiče Engleske. - Žao mi je što ovako govorim. Ja sam imao dobru momčad u svoje vrijeme. Ove godine bilo je još bolje, najbolji igrači na cijelom prvenstvu, ali na kraju uvijek nešto nedostaje. Jedan od razloga su prevelika očekivanja, a igrači su toga svjesni. Engleska je nogometna nacija i ima najbolju ligu na svijetu. Više je mentalna stvar nego taktička - zaključuje Eriksson.

Osvrnuo se na svoje najbolje trenutke tijekom karijere.

- Igrali smo 1980. u Göteborgu amatersku ligu i osvojili. Sada je to Europska liga. Za švedski nogomet to je bio izuzetan uspjeh. Nakon toga otišao sam u Benficu, pa u Lazio. Nakon toga došla je Engleska, nismo ništa osvojili, ali to je bio vrhunac moje karijere - izjavio je Eriksson.

Osvajao je mnogo titula, tri prvenstva s Benficom i talijansku ligu s Lazijom 2000., tek drugi puta u njihovoj 124-godišnjoj povijesti. Najveći izazov za njega bila je engleska reprezentacija. Bio je uvjeren da će osvojiti najveći trofej za Englesku i da je on pravi čovjek za njih, ali to se nije dogodilo. Kao i bivši trener Gareth Southgate, imao je puno zvijezda na raspolaganju, ali veliki rezultat se još uvijek čeka.

Novinari su bili više problematični nego nogomet. Imao je iskustva s njima, ali mediji su    pisali o njegovom privatnom životu od prvog dana.

- Kada sam postao engleski izbornik počeli su tražiti loše stvari. Zvali su moju bivšu ženu, nudili joj mnogo novca da govori o meni. Ona je objasnila da će pričati samo lijepe stvari o meni - kaže Eriksson.

Eriksson trenutno živi u malom naselju Sunne u Švedskoj gdje je rođen. Nakon svih avantura u svom životu vratio se na mjesto gdje je sve počelo. Priprema se za kraj svog dugog života nadajući se da će barem još malo potrajati.

- Svi znamo da ćemo jednog dana umrijeti prije ili kasnije. Nadamo se kasnije - zaključuje legenda.

Linker
14. rujan 2024 07:34