DANIL SHAMKIN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Danil Shamkin/Zuma Press/Profimedia
REKAO ŠTO MISLI

Legendarni Darijo Srna podržao zvijezdu iz susjedstva: ‘U Hrvatskoj se sigurno ova utakmica ne bi igrala‘

‘Bosni i Hercegovini želim sve najbolje. Ja sam Hrvat s bosanskom krvlju, moj otac Uzeir je iz Bosne. Ali...‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 08. listopad 2022. 09:01

Nogometnu karijeru Darijo Srna je započeo u rodnom Metkoviću, u dresu Neretve. Igrački se isprofilirao na Poljudu kao „Hajdučko srce“, no svjetsku je reputaciju stekao kao igrač Šahtara iz Donjecka. Proveo je među „rudarima“ 15 sezona kao igrač, a po završetku karijere je prihvatio posao sportskog direktora (nakratko je bio i asistent treneru prve momčadi).

No, pripadnost ukrajinskom nogometu Srna je proširio i na privrženost ukrajinskom narodu. Često ističe kako mu je Ukrajina druga domovina. Razumljiva je stoga i njegova antiratna aktivnost tijekom ruske invazije na Ukrajinu...

Preko društvenih mreža Srna se očitovao i glede prijateljske utakmice koju je Nogometni savez Bosne i Hercegovine dogovorio s reprezentacijom Rusije. Bivši je kapetan hrvatske reprezentacije na Instagramu pojasnio i svoju poveznicu sa susjednom državom, ali i svoj stav oko sporne utakmice. Naime, otac Darija Srne, pokojni Uzeir rodom je iz Bosne i Hercegovine...

image
BORIS KOVACEV

Srna je pohvalio odluku Miralema Pjanića da bojkotira utakmicu s Rusima i odaslao poruku Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine (uz fotografiju na kojoj se „ogrnuo“ zastavom susjedne nam države): "Vjerujem u tebe BiH. Ne utakmici!"

Osim na društvenim mrežama Srna se očitovao i izjavom za Al Jazeeru:

- Smatram da se ova utakmica ne bi smjela odigrati. Zbog čega? Tu se uplelo dosta politike. Politika i sport ne smiju ići zajedno, ali ovo je zaista jedinstven slučaj. Rusija je izbačena iz svih europskih natjecanja. Žao mi je zbog toga što ruski sportaši pate, ali pate i sportaši u Ukrajini. Treba uvažiti mišljenje igrača. U Hrvatskoj se sigurno ova utakmica sigurno ne bi igrala, ako se pita igrače. Bosni i Hercegovini želim sve najbolje. Ja sam Hrvat s bosanskom krvlju, moj otac Uzeir je iz Bosne. Ali, molim vas, nemojte igrati protiv Rusije – istaknuo je Srna.

Linker
28. travanj 2024 09:16